Η άποψη του Sam Altman για τον κόσμο –Η Εποχή της Νοημοσύνης

Του Sam Altman

 
Στις επόμενες δύο δεκαετίες, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα που θα φαίνονταν μαγικά στους παππούδες μας.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι νέο, αλλά θα επιταχυνθεί πρόσφατα. Οι άνθρωποι έχουν γίνει δραματικά πιο ικανοί με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε ήδη να επιτύχουμε πράγματα τώρα που οι προκάτοχοί μας θα θεωρούσαν αδύνατα.

Είμαστε πιο ικανοί όχι λόγω της γενετικής αλλαγής, αλλά επειδή επωφελούμαστε από την υποδομή της κοινωνίας που είναι πολύ πιο έξυπνη και πιο ικανή από οποιονδήποτε από εμάς. Με μια σημαντική έννοια, η ίδια η κοινωνία είναι μια μορφή προηγμένης νοημοσύνης. Οι παππούδες μας – και οι γενιές που ήρθαν πριν από αυτούς – έχτισαν και πέτυχαν σπουδαία πράγματα. Συνέβαλαν στη σκαλωσιά της ανθρώπινης προόδου από την οποία όλοι επωφελούμαστε. Η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει στους ανθρώπους εργαλεία για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων και θα μας βοηθήσει να προσθέσουμε νέα στηρίγματα  σε αυτό το ικρίωμα  που δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε μόνοι μας. Η ιστορία της προόδου θα συνεχιστεί και τα παιδιά μας θα είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Δεν θα συμβεί ταυτόχρονα, αλλά σύντομα θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε με την τεχνητή νοημοσύνη που μας βοηθά να επιτύχουμε πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε ποτέ χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη. Τελικά μπορούμε να έχουμε ο καθένας μια προσωπική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης, γεμάτη εικονικούς ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς, που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν σχεδόν οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Τα παιδιά μας θα έχουν εικονικούς καθηγητές που μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη διδασκαλία σε οποιοδήποτε μάθημα, σε οποιαδήποτε γλώσσα και με όποιον ρυθμό χρειάζονται. Μπορούμε να φανταστούμε παρόμοιες ιδέες για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, τη δυνατότητα δημιουργίας οποιουδήποτε είδους λογισμικού μπορεί κάποιος να φανταστεί και πολλά άλλα.

Με αυτές τις νέες ικανότητες, μπορούμε να έχουμε κοινή ευημερία σε βαθμό που φαίνεται αδιανόητος σήμερα. Στο μέλλον, η ζωή όλων μπορεί να είναι καλύτερη από ό, τι είναι η ζωή οποιουδήποτε τώρα. Η ευημερία από μόνη της δεν κάνει απαραίτητα τους ανθρώπους ευτυχισμένους – υπάρχουν πολλοί δυστυχισμένοι πλούσιοι άνθρωποι – αλλά θα βελτίωνε ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Εδώ είναι ένας στενός τρόπος να εξετάσουμε την ανθρώπινη ιστορία: μετά από χιλιάδες χρόνια σύνθετων επιστημονικών ανακαλύψεων και τεχνολογικής προόδου, έχουμε καταλάβει πώς να λιώνουμε άμμο, να προσθέτουμε μερικές ακαθαρσίες, να την τακτοποιούμε με εκπληκτική ακρίβεια σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα σε τσιπ υπολογιστών, να τρέχουμε ενέργεια μέσα από αυτήν και να καταλήγουμε σε συστήματα ικανά να δημιουργούν όλο και πιο ικανή τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί το πιο σημαντικό γεγονός για όλη την ιστορία μέχρι στιγμής. Είναι πιθανό να έχουμε υπερνοημοσύνη σε μερικές χιλιάδες ημέρες (!). Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί.

Πώς φτάσαμε στο κατώφλι του επόμενου άλματος ευημερίας;

Με τρεις λέξεις: η βαθιά μάθηση λειτούργησε.

Με 15 λέξεις: η βαθιά μάθηση λειτούργησε, βελτιώθηκε προβλέψιμα με την κλίμακα και αφιερώσαμε αυξανόμενους πόρους σε αυτήν.

Αυτό είναι πραγματικά? Η ανθρωπότητα ανακάλυψε έναν αλγόριθμο που μπορούσε πραγματικά, αληθινά να μάθει οποιαδήποτε κατανομή δεδομένων (ή πραγματικά, τους υποκείμενους «κανόνες» που παράγουν οποιαδήποτε διανομή δεδομένων). Σε συγκλονιστικό βαθμό ακρίβειας, όσο περισσότεροι υπολογισμοί και δεδομένα είναι διαθέσιμα, τόσο καλύτερα βοηθάει τους ανθρώπους να λύσουν δύσκολα προβλήματα. Διαπιστώνω ότι όσο χρόνο κι αν αφιερώνω σκεπτόμενος αυτό, δεν μπορώ ποτέ να εσωτερικεύσω πραγματικά πόσο σημαντικό είναι.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει ακόμα να καταλάβουμε, αλλά είναι λάθος να αποσπάται η προσοχή από οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόκληση. Η βαθιά μάθηση λειτουργεί και θα λύσουμε τα υπόλοιπα προβλήματα. Μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, αλλά το κυριότερο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώνεται με την κλίμακα και αυτό θα οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργούν σύντομα ως αυτόνομοι προσωπικοί βοηθοί που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες για λογαριασμό μας, όπως ο συντονισμός της ιατρικής περίθαλψης για λογαριασμό σας. Σε κάποιο σημείο πιο κάτω, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν τόσο καλά που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καλύτερα συστήματα επόμενης γενιάς και να σημειώσουμε επιστημονική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.

Η τεχνολογία μας έφερε από την Εποχή του Λίθου στη Γεωργική Εποχή και μετά στη Βιομηχανική Εποχή. Από εδώ, ο δρόμος προς την Εποχή της Νοημοσύνης είναι στρωμένος με υπολογισμούς, ενέργεια και ανθρώπινη βούληση.

Αν θέλουμε να δώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, πρέπει να μειώσουμε το κόστος των υπολογιστών και να το κάνουμε άφθονο (πράγμα που απαιτεί πολλή ενέργεια και τσιπ). Εάν δεν δημιουργήσουμε αρκετή υποδομή, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ένας πολύ περιορισμένος πόρος για τον οποίο διεξάγονται πόλεμοι και θα γίνει κυρίως εργαλείο για πλούσιους ανθρώπους.

Πρέπει να ενεργούμε με σύνεση αλλά με πεποίθηση. Η αυγή της Εποχής της Νοημοσύνης είναι μια σημαντική εξέλιξη με πολύ περίπλοκες και εξαιρετικά υψηλού κινδύνου προκλήσεις. Δεν θα είναι μια εντελώς θετική ιστορία, αλλά η θετική πλευρά  είναι τόσο τεράστια που οφείλουμε στους εαυτούς μας και στο μέλλον να καταλάβουμε πώς να πλοηγηθούμε στους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας.

Πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι τόσο λαμπρό που κανείς δεν μπορεί να το δικαιώσει προσπαθώντας να γράψει γι ‘αυτό τώρα. Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της εποχής της νοημοσύνης θα είναι η μαζική ευημερία.

Αν και θα συμβεί σταδιακά, οι εκπληκτικοί θρίαμβοι – ο καθορισμός του κλίματος, η ίδρυση μιας διαστημικής αποικίας και η ανακάλυψη όλης της φυσικής – θα γίνουν τελικά συνηθισμένοι. Με σχεδόν απεριόριστη ευφυΐα και άφθονη ενέργεια – την ικανότητα να δημιουργούμε σπουδαίες ιδέες και την ικανότητα να τις πραγματοποιούμε – μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Όπως είδαμε με άλλες τεχνολογίες, θα υπάρξουν επίσης μειονεκτήματα και πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε τώρα για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις βλάβες της. Για παράδειγμα, αναμένουμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στις αγορές εργασίας (καλές και κακές) τα επόμενα χρόνια, αλλά οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα αλλάξουν πιο αργά από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι και δεν φοβάμαι ότι θα εξαντληθούν πράγματα που πρέπει να κάνουμε (ακόμα κι αν δεν μας φαίνονται σαν «πραγματικές δουλειές» σήμερα). Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη επιθυμία να δημιουργούν και να είναι χρήσιμοι ο ένας στον άλλον, και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις δικές μας ικανότητες όπως ποτέ άλλοτε. Ως κοινωνία, θα επιστρέψουμε σε έναν διευρυνόμενο κόσμο και μπορούμε και πάλι να επικεντρωθούμε στο να παίζουμε παιχνίδια θετικού αθροίσματος.

Πολλές από τις δουλειές που κάνουμε σήμερα θα έμοιαζαν με ασήμαντα χάσιμο χρόνου για τους ανθρώπους πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά κανείς δεν κοιτάζει πίσω στο παρελθόν, ευχόμενος να ήταν φανός. Αν ένας λαμπτήρας μπορούσε να δει τον κόσμο σήμερα, θα πίστευε ότι η ευημερία γύρω του ήταν αδιανόητη. Και αν μπορούσαμε να προχωρήσουμε γρήγορα εκατό χρόνια από σήμερα, η ευημερία γύρω μας θα φαινόταν εξίσου αδιανόητη.

Σχετικά Άρθρα