Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εντείνει τα διλήμματα σχετικά με την κατεύθυνση της Ευρώπης

Η αμφιλεγόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των επιτοκίων είναι πιθανό να επιδεινώσει τα διλήμματα πολιτικής της Ευρώπης σχετικά με την παραπαίουσα οικονομία και τα επόμενα βήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αύξηση της ΕΚΤ κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία ήταν αντίθετη με τα επιχειρήματα μιας μειοψηφίας στο 26μελές συμβούλιο για παύση του 14μηνου κύκλου σύσφιξης των επιτοκίων της τράπεζας, οδήγησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ 4%. Αυτό δείχνει ότι, προς το παρόν, τουλάχιστον, το πείσμα κατά του πληθωρισμού τύπου Bundesbank έχει κερδίσει το πάνω χέρι έναντι της άποψης ότι ο πληθωρισμός ούτως ή άλλως θα μειωθεί γρήγορα καθώς οι οικονομίες θα ψύχονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν θα κάνει τίποτα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την εξασθένιση του ευρωπαϊκού δυναμισμού. Ήρθε μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση του συμβουλευτικού συμβουλίου του OMFIF (βλέπε info) που υπογράμμισε τους κινδύνους για την Ευρώπη από την αυξανόμενη έκθεση στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω της αμερικανικής υποστήριξης για περαιτέρω μάχες καθώς ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες για την πολιτική πόλωση σε ολόκληρη τη Δύση, η επιβράδυνση στην Κίνα και οι φόβοι για τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία ήταν μεταξύ των κύριων ανησυχιών στη συνεδρίαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου του OMFIF στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ένα προφανώς αυξανόμενο χάσμα στη Δύση μεταξύ των δηλώσεων «μεγάλης εικόνας» των πολιτικών σε θέματα όπως η επίτευξη καθαρών μηδενικών δεσμεύσεων και των καθημερινών παραπόνων των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση. Αυτό μειώνει την απήχηση στους κυρίαρχους πολιτικούς και αυξάνει την υποστήριξη για τα κόμματα διαμαρτυρίας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό φαίνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς και η άνοδος στην εξουσία της Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας. Το αντι-ευρώ, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις υψηλότερα ποσοστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, προκαλώντας πλήγμα σε μια σειρά σημαντικών εκλογών στην ανατολική Γερμανία το επόμενο έτος.

Ένα αντίβαρο στην κατήφεια πάνω από την Ευρώπη ήταν η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων στις ΗΠΑ ότι η Αμερική δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρή ύφεση παρά τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve. Η πολυδιαφημισμένη «ομαλή προσγείωση» μοιάζει τώρα με πραγματικότητα, δήλωσε ένα μέλος του συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι «πολιτιστικοί πόλεμοι» στις ΗΠΑ ήταν πιθανό να επισκιάσουν την προεκλογική εκστρατεία και να επηρεάσουν την ικανότητα της Αμερικής να συνεχίσει να διαχειρίζεται και να βοηθά στη χρηματοδότηση του πολέμου από το περιθώριο. Το αποτέλεσμα μπορεί να αφήσει τους Ευρωπαίους το επόμενο έτος με το χειρότερο από όλους τους κόσμους: υποτονική ανάπτυξη, σχετικά υψηλό πληθωρισμό, συνεχιζόμενη ευπάθεια στις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολή και χαλάρωση της αμερικανικής επιθυμίας να βοηθήσουν στα βάρη που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Κατά τη συνεδρίαση του OMFIF υπήρχε ισχυρή πεποίθηση ότι ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και το υψηλό δημόσιο χρέος αντιπροσώπευαν μια κατάσταση πραγμάτων που θα μπορούσε να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια. Ένας έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ο κόσμος «αφήνει μια εποχή αφθονίας, έτοιμος να εισέλθει σε εποχή έλλειψης». Οι θετικές διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς από το παρελθόν τώρα αντιστρέφονταν. Τα δημογραφικά στοιχεία, η κλιματική αλλαγή, οι λανθασμένες επενδύσεις και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από την κρίση χρέους του 2007-08 εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε βασικές χώρες. Αυτό θα γινόταν ακόμη πιο πιεστικό ζήτημα εάν τα επιτόκια δανεισμού παρέμεναν στα σημερινά επίπεδα, πολύ πάνω από τις συνθήκες «φθηνού χρήματος» όταν συρρικνώθηκε μεγάλο μέρος του χρέους.

Οι συμμετέχοντες μίλησαν απαισιόδοξα για έναν κόσμο «θεμελιώδους αβεβαιότητας» αδιαπέραστο από τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Αυτά περιελάμβαναν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη σχετική μετατόπιση της έμφασης για την προμήθεια βασικών προϊόντων – μακριά από τα ορυκτά καύσιμα στα μέταλλα. Επισημάνθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιων μετάλλων διυλίζεται στην Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Δύση. Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή απαιτούν πρόσθετες επενδύσεις σε μια εποχή που η προσφορά εργαζομένων θα είναι μικρότερη λόγω των δημογραφικών στοιχείων. «Η έλλειψη εργαζομένων πρέπει να αντιμετωπιστεί με νέες επενδύσεις. Θα έχουμε έλλειψη προσφοράς ταυτόχρονα με αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του χρέους, επισημάνθηκε ότι μια γενιά διευθυντών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αλλού έχει μικρή εμπειρία στη διαχείριση υψηλών ονομαστικών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού. Η ιδέα ότι «οι αγορές θα απορροφήσουν» τα δημόσια ελλείμματα σε εύθετο χρόνο ήταν απατηλή, καθώς ανέβαλε τα σημερινά θέματα για αύριο.

Συνδεδεμένη με τις ανησυχίες σχετικά με τις ευπάθειες του παγκόσμιου χρέους είναι η αντίληψη ότι η Λέσχη του Παρισιού των διεθνών πιστωτών χωρών χάνει την επιρροή της ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών αλλαγών που αλλάζουν την ισορροπία κινδύνου και ανταμοιβής μεταξύ των δανειοληπτών και των δανειστών.

Ο David Marsh είναι Πρόεδρος και ο Taylor Pearce είναι Ανώτερος Οικονομολόγος του OMFIF.

info-Το OMFIF είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για τις κεντρικές τράπεζες, την οικονομική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις, παρέχοντας μια ουδέτερη πλατφόρμα για τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως. Με ομάδες στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ, το OMFIF εστιάζει σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής και επενδύσεων που σχετίζονται με τις κεντρικές τράπεζες, τα κρατικά ταμεία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τα ταμεία. Οι παγκόσμιοι δημόσιοι επενδυτές με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται στην καρδιά αυτού του δικτύου.

 
Πηγή: omfif.org

Σχετικά Άρθρα