
«Ο λειόκαρπος και το λάδι είναι η ζωή μας»
Πενήντα περίπου συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα, ξεφεύγουν από την κοινότυπη, πεπατημένη κουλτούρα των εγχώριων Συνεταιρισμών και αποτελούν πρότυπα επιτυχίας για τα προϊόντα και την επιχειρηματικότητά τους.
Μεταξύ αυτών, ο Συνεταιρισμός Κριτσάς με έδρα το Λασίθι της Κρήτης ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, το φημισμένο ελαιόλαδό του.
Μέσα από έναν πρότυπο Συνεταιρισμό, το ποιοτικό λάδι της Μεσογειακής διατροφής ανοίγει τα «φτερά» της επιτυχίας του και πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές με σαφή διακριτικά ποιότητας & πολλαπλές βραβεύσεις.
•«Ο λειόκαρπος και το λάδι είναι η ζωή μας»
Το «αστέρι» της ελληνικής ελαιοτεχνίας προέρχεται από τους πρόποδες του βουνού Καστέλλος και παράγεται σε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Κρήτης.
Ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς κατόρθωσε να ανελιχθεί από την ελληνική επαρχία στις αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας και να βραβευτεί διεθνώς με το Βραβείο «αριστείας» Mario Salinas, το ανώτερο Βραβείο ελαιόλαδου διεθνώς, δίχως να φέρει τη σφραγίδα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.
Το μυστικό της επιτυχίας μοιάζει απλό: το ιδανικό μικροκλίμα του νησιού και η εμπειρία αιώνων στην καλλιέργεια της ελιάς σε συνδυασμό με την καινοτομία και την εργατικότητα των ανθρώπων του Συνεταιρισμού. Αποτέλεσμα;
Μια ομάδα παραγωγών εργάζεται ομαδικά και απολαμβάνει τα προνόμια μιας μεγάλης δύναμης.
Το συνεταιριστικό μοντέλο της Κριτσάς εξελίσσεται με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις μιας εκλεκτικής αγοράς, αφομοιώνει νέες, καινοτόμες ιδέες στις φάσεις της παραγωγής και της διάθεσης του προϊόντος και ανταποκρίνεται στους αντικειμενικούς στόχους βελτιστοποίησης της οικονομικής του δυναμικής στα πρότυπα μιας σοφής στρατηγικής ανάπτυξης.
Η My Way συζήτησε με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού της Κριτσάς, Νίκο Ζαχαριάδη για την πρωτοπόρα πορεία ενός αγροτικού συνεταιρισμού στην Ελλάδα, για τα ποιοτικά standards στη διάρκεια καλλιέργειας, φροντίδας, συγκομιδής, επεξεργασίας και παραγωγής του ελαιόλαδου, καθώς και για την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος υψηλών προδιαγραφών στις αγορές ολόκληρου του κόσμου.
Ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς ιδρύθηκε το 1927, ενώ σήμερα συγκεντρώνει 900 περίπου μέλη, ντόπιους αλλά και Κρητικούς που διαμένουν στην Αθήνα.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων παραμένει η αφοσίωση στην ελιά και η αγάπη προς τις καλλιέργειες τους.
Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις 9 περίπου χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
Το ελαιόλαδο που παράγεται στο οροπέδιο των απογόνων της Λατούς Ετέρας, της αρχαίας Κρητικής πόλης, ανήκει στην ανώτερη, ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου» με οξύτητα χαμηλότερη του 0.3%.
Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές και η επιτυχία, στην περίπτωση των αγροτών της Κριτσάς, δεν έγκειται σε περιπτώσεις σύμπτωσης, αλλά αντίθετα στηρίζεται σε όρους μεθοδευμένης εργασίας και ποιοτικής διαφοροποίησης.
•”Το πιο ποιοτικό ελαιόλαδο στον κόσμο”
Πολυβραβευμένο, το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού της Κριτσάς διαγωνίζεται με απόλυτη αναγνώριση ανάμεσα σε τίτλους και βραβεία.
Το 2008 γευσιγνώστες κορυφαίου κύρους από ολόκληρο τον κόσμο υποκλίθηκαν στη γεύση και στο άρωμά του.
Το ελαιόλαδο από την ελληνική νήσο κατέκτησε την πρώτη θέση στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της κατηγορίας παγκοσμίως «Mario Solinas».
Ο διαγωνισμός έχει καθιερωθεί και διοργανώνεται ετησίως από το Ιnternational Olive Council (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) και αναδεικνύει τα κορυφαία ελαιόλαδα παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο. Το λάδι της Κριτσάς συγκεκριμένα, ήρθε πρώτο στην κατηγορία της μεσαίας έντασης.
«Είναι μεγάλη η χαρά μας και η ικανοποίηση μας, όλων εδώ για την κορυφαία αυτή διάκριση.
Είναι η αμοιβή των κόπων μας, παραγωγών, διοίκησης και εργαζομένων στο συνεταιρισμό», είχε δηλώσει ο Νίκος Ζαχαριάδης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση απονομής του Βραβείου.
Ο Συνεταιρισμός είχε στείλει μήνες νωρίτερα δείγμα ελαιόλαδου στην Επιτροπή του διαγωνισμού με την κατηγορία «Κριτσάς 0.3».
Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα στο χωριό της Κριτσάς στήθηκε μεγάλη γιορτή, αντίστοιχη του βεληνεκούς ενός αυθεντικού κρητικού γλεντιού.
Δύο χρόνια πριν, την παραγωγική περίοδο 2005-22006 το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στην ίδια κατηγορία μέσης έντασης φρουτώδους και στον ίδιο διαγωνισμό.
Οι προάγγελοι της επιτυχίας επιβεβαίωναν την ανοδική πορεία του Συνεταιρισμού.
Το 2007 πάλι, το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού εξασφάλισε το πρώτο Βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου extra παρθένου Ελαιόλαδου, το 2008 το χρυσό βραβείο στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς.
Την ίδια χρονιά, η εγχώρια κοινότητα απένειμε χρυσό βραβείο στην Έκθεση Ελαιοτεχνία 2008.
•”Η παραγωγή του ελαιόλαδου πραγματοποιείται με απόλυτη τεχνογνωσία σε πρότυπες εγκαταστάσεις”
Οι βασικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού της Κριτσάς διαχωρίζονται αφενός στην επεξεργασία ελαιοκάρπου και στην παραγωγή ελαιολάδου και αφετέρου στην τυποποίηση του ελαιολάδου.
Στη διάρκεια της επεξεργασίας του καρπού, ο Συνεταιρισμός εφαρμόζει το σύστημα της κοινής άλεσης.
Ο ελαιόκαρπος κάθε παραγωγού δεν αλέθεται μεμονωμένος, αλλά συγκεντρωτικά μαζί με τον ελαιόκαρπο όλων των παραγωγών.
Τα ελαιόδεντρα των παραγωγών αναπτύσσονται στο ίδιο γεωμορφολογικό τοπίο και σε παρόμοιες συνθήκες μικροκλίματος στην περιοχή, ενώ η ποιότητα του λαδιού διαφέρει ελάχιστα από παραγωγό σε παραγωγό.
Επομένως η παραγωγή πραγματοποιείται από κοινού, ενώ οι παραγωγοί δεν περιμένουν ο καθένας ξεχωριστά να παραλάβει το λάδι της καλλιέργειάς του.
Βασική φιλοσοφία του συνεταιρισμού παραμένει η ιδέα της διακίνησης του ελαιολάδου σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αγορά από τους παραγωγούς κινείται επίσης ακριβότερα σε σχέση με τις γενικότερες τιμές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Το 2009, ο μέσος παραγωγός έδινε το λάδι του στον Συνεταιρισμό προς 2.70 ευρώ/ kg, ενώ στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια η ίδια τιμή είχε οριστεί στα 2.00 ευρώ/ kg.
Τα περισσότερα μέλη του Συνεταιρισμού είναι έμπειροι ελαιοπαραγωγοί, απόλυτα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ποιότητας.
Η υψηλή ποιότητα του λαδιού αποτελεί προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη, για τους ανθρώπους της Κριτσάς.
Το σύνολο σχεδόν της ετήσιας παραγωγής, η οποία ανέρχεται σε 600-800 τόνους διαθέτει μέση οξύτητα από 0,15 έως 0,3 βαθμούς.
Το σύστημα της κοινής άλεσης, αποτελεί ένα από τα εχέγγυα αυτής της επιτυχίας.
Το ελαιόλαδο της Κριτσάς είναι απολύτως φυσικό και αφιλτράριστο από πρώτη ψυχρή έκθλιψη.
Προερχόμενο εξ ολοκλήρου από κοινή άλεση από ελιές της ποικιλίας Κορωνέϊκη που αλέθονται αυθημερόν.
Χρυσοπράσινο χρώμα, έντονα πολύπλοκα αρώματα, μαγευτική και ισορροπημένη γεύση ανάμεσα στο πικρό και στο πικάντικο, εκπληκτικής διάρκειας επίγευση.
Οι παραγωγοί μάλιστα εγγυώνται πως κάθε σταγόνα λαδιού παράγεται στα πιεστήρια ψυχρής έκθλιψης τρεις μόλις ώρες μετά τη συγκομιδή τους.
Με βάση τη συγκεκριμένη μέθοδο διατηρούνται όλες οι θρεπτικές αξίες και το λάδι αποκτά μια ισορροπημένη, φρουτώδη γεύση.
Ο Συνεταιρισμός απέκτησε το πρώτο του ελαιοτριβείο το 1937.
Στο πέρασμα του χρόνου, οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού εκσυγχρονίζονταν διαρκώς, ενώ σήμερα το ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο του Συνεταιρισμού έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2001 και HACCP ( ISO 22000:2005).
Η παραγωγή του ελαιόλαδου πραγματοποιείται με μηχανήματα φυγοκεντρικού τύπου.
Πέραν των άλλων μάλιστα, ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα αποθηκευτικό χώρο ελαιολάδου από ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές 700 τόνων περίπου.
•“Η ελιά είναι συνώνυμη της ζωής μας”
Οκτώ χρόνια στην θέση του Προέδρου του Συνεταιρισμού, ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγείται της συλλογικής προσπάθειας για την ανάδειξη του Συνεταιρισμού της Κριτσάς σε ποιοτικό πρωταγωνιστή της διεθνούς αγοράς ελαιόλαδου.
Απόλυτα καταρτισμένος σε ζητήματα καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, ο ίδιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια μικρή «αυθεντία» στα θέματα της ελιάς.
Στη διάρκεια της μιάμισης ώρας κουβέντας μας, ο ίδιος κατάφερε να αναδείξει το περίσσιο μεράκι των ανθρώπων της Κριτσάς και να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κουβέντας μας με στοιχεία κρητικής εγκαρδιότητας, αλλά και ευαισθησίας στα θέματα της σύγχρονης ελαιοπαραγωγής στην Ελλάδα.
Ο σημερινός Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κατάγεται μεν από την Κρήτη, μεγάλο μέρος της ζωής του ωστόσο, το πέρασε στην Αθήνα.
Ο ίδιος επέστρεψε στο νησί την τελευταία δεκαετία, έπειτα από 35 χρόνια πορείας και εργασίας στην πρωτεύουσα.
«Στην Αθήνα είχα ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τη γεωργία. Πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Κρήτη για να αλλάξω την ποιότητα της ζωής μου. Εκτίμησα τον τρόπο ζωής στο νησί, την επαφή με την φύση. Εδώ η φύση προσφέρει απλόχερα τα δώρα της…».
Η ενασχόλησή του με τον Συνεταιρισμό προέκυψε, όπως δηλώνει αυτολεξεί: «σχεδόν τυχαία».
Όταν είχε πρωτοέρθει στην Κρήτη οικείοι φίλοι τον προέτρεψαν να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του καινούριου τότε, Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο κ. Ζαχαριάδης μας εξηγεί: «Πριν από οκτώ χρόνια μου έγινε η πρόταση και δεν το πολυσκέφτηκα. Μπήκα στο ψηφοδέλτιο και τελικά εξελέγην! Βοήθησαν βέβαια και κάποιες συγκυρίες για το θετικό αποτέλεσμα, αλλά και η τύχη».
Ελαιοπαραγωγός ο ίδιος, ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης έχει σήμερα στην ιδιοκτησία του 600 περίπου ρίζες ελιόδεντρων.
Πιστός στο καθήκον του τα τελευταία χρόνια, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.
Οραματιστής και οργανωτικός, θέτει ως βασική προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον των ανθρώπων της Κριτσάς.
Οκτώ, εννιά, πολλές φορές και δέκα ώρες την ημέρα, ο Νίκος Ζαχαριάδης και ο βασικός κορμός του Συνεταιρισμού αψηφούν ωράρια και στενά χρονικά πλαίσια..
«Το λάδι για εμάς τους ντόπιους είναι τρόπος ζωής. Είναι η ζωή μας. Πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας χωρίς μέτρο!».
Πέρα από τα αυστηρά εργασιακά πόστα ωστόσο, η παραπάνω αλήθεια που μας εξομολογείται ο κύριος Ζαχαριάδης, επαληθεύεται καθημερινά στην κουζίνα των Κριτσιωτών.
Εκεί το λάδι καταναλώνεται χωρίς καμία φειδώ.
Δεν μοιάζει άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, βάση επίσημων μετρήσεων, στην Κρήτη καταναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό ελαιόλαδου σε ολόκληρο τον κόσμο.
•”Διαφέρει από τους περισσότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα”
Η φιλοσοφία που επικρατεί στον Συνεταιρισμό της Κριτσάς ξεφεύγει από τα καθιερωμένα πλαίσια, που επικρατούν στους περισσότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.
Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 ενεργοί Συνεταιρισμοί (πρωτοβάθμιοι και Ενώσεις), μεταξύ των οποίων ελάχιστοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα στάσιμα δεδομένα μιας τυπικής διαχείρισης.
Ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς ανήκει στις εξαιρέσεις της ελληνικής πραγματικότητας.
Στο οροπέδιο της Κριτσάς, το κυνήγι της καινοτομίας συνιστά την φιλοσοφία της επιτυχίας.
«Η πρωτοτυπία και συνάμα η επιτυχία του Συνεταιρισμού μας οφείλεται στον καινοτόμο τρόπο λειτουργίας του από το 1927 ως και σήμερα.
Με απλά λόγια θα λέγαμε πως ο Συνεταιρισμός λειτουργεί με τον σωστό τρόπο, όπως θα έπρεπε να λειτουργούν όλα, οργανισμοί, συνεταιρισμού, υπηρεσίες κ.λπ.
Όσοι άνθρωποι πέρασαν από εδώ αγάπησαν τη δουλειά τους, είχαν μεράκι για την ελιά, προσέφεραν με επιμονή και θέληση.
Ο καθένας συνέβαλλε καθοριστικά και πήγε ένα βηματάκι μπροστά όλη τη διαδικασία.
Θα λέγαμε πως το μυστικό της επιτυχίας του Συνεταιρισμού εντοπίζεται στη διοίκηση, στη διαδικασία της παραγωγής και στο προσωπικό», μας εξηγεί με αντικειμενικότητα ο κύριος Ζαχαριάδης.
Οι υπόλοιποι Συνεταιρισμοί της χώρας, εντός κι εκτός Κρήτης απευθύνονται συχνά στο παράδειγμα της Κριτσάς.
Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός λειτουργεί ως πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης, ενώ παρουσιάζει μια εντυπωσιακά επιτυχημένη πορεία.
«Ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις, μας ζητούν συμβουλές κ.λπ.», δηλώνει με σαφήνεια ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ενώ απαντά λιτά στο ερώτημά μας «γιατί οι υπόλοιποι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα συχνά υπολειτουργούν ή γνωρίζουν ανεπαίσθητη ανάπτυξη».
Ο ίδιος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Μπορώ να μιλήσω για εμάς και να σας διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχίας, υπάρχει όμως συνέπεια και υπευθυνότητα σε όλες τις εκφάνσεις της δουλειάς μας».
Η επιτυχημένη πορεία ανάπτυξης του Συνεταιρισμού μεταφράζεται σε παράλληλα οφέλη για τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και για το Κράτος.
Η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί μια καλή πηγή συναλλάγματος προς την χώρα, ενώ σημαίνει ταυτόχρονα την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Στην προκειμένη περίπτωση η επιτυχία του αγροτικού συνεταιρισμού μεταδίδεται αλυσιδωτά σε όλους τους εμπλεκόμενους στην γραμμή παραγωγής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυξημένη μέση τιμή αγοράς του ελαιόλαδου από τον παραγωγό.
Η ίδια φιλοσοφία μάλιστα, επαληθεύεται από το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός πληρώνει τους παραγωγούς στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με το συνολικό ποσό που προκύπτει από την εμπορία και τις εξαγωγές του προϊόντος.
•”Στην αμερικάνικη disneyland, στα λονδρέζικα Harrods’, στην μεσογειακή Κρήτη…”
Το 2010 ο Συνεταιρισμός προχώρησε για πρώτη φορά στη σύναψη συμφωνίας για εξαγωγή του λαδιού της Κριτσάς στην Αμερική και συγκεκριμένα στην τουριστική περιοχή της Disneyland.
«Πρόκειται για μια κίνηση που δεν αποσκοπεί τόσο στην εμπορικότητα του προϊόντος, όσο στη διαφήμισή του», μας εξηγεί ενδεικτικά ο κύριος Ζαχαριάδης.
Το λάδι της Κριτσάς ούτως ή άλλως, έχει ταξιδέψει αρκετά.
Πέρυσι φιγούραρε μεταξύ άλλων ακριβών προϊόντων στα ράφια του Harrods μέσα από την ετικέτα του «lambda».
Τις εξαγωγές είχε αναλάβει ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, κ. Κολιόπουλος.
•”Το αύριο με την Gaea, προοπτικές σε ολόκληρο τον κόσμο”
Τα τελευταία τρία χρόνια ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη σύναψη ακόμη μιας σημαντικής συνεργασίας με ιδιώτη.
Ο Συνεταιρισμός μεταξύ άλλων, πρωτοπορεί ξανά στην εγχώρια αγροτική αγορά, υιοθετώντας νέες επιχειρηματικές πρακτικές.
Πρόκειται για μια κοινοπραξία με την εταιρεία «Gaea», την ελληνική επωνυμία (brand name), η οποία ασχολείται με ποιοτικά και καινοτομικά Ελληνικά, παραδοσιακά τρόφιμα.
Οι άνθρωποι της Κριτσάς μας αναφέρουν σχετικά:
«Η πρωτοτυπία λειτουργίας του Συνεταιρισμού μας έγκειται και στις συνεργασίες που έχουμε εξασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Συνεργαζόμαστε με ιδιώτες.
Η Gaea αποτελεί κορυφαία εταιρεία του χώρου και μας χαρίζει ένα τεράστιο δίκτυο αγοράς».
Η Γαία εμπιστεύτηκε την αναγνωρισμένη ποιότητα του λαδιού της Κριτσάς κι ανέλαβε την επέκταση του δικτύου διάθεσης του προϊόντος.
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποδεικνύεται σημαντικά συμφέρουσα προς αμφότερες τις δύο πλευρές και ειδικότερα προς τους ανθρώπους της Κριτσάς.
Πέρα από την αναγνωρισμένη επέκταση του δικτύου διανομής, οι παραγωγοί λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος.
Όπως είχε αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Γαία», Άρης Κεφαλογιάννης, «μέρος της υπεραξίας περνά στους αγρότες: οι παραγωγοί της Κριτσάς παίρνουν σχεδόν 30% περισσότερο από ότι οι άλλοι Έλληνες παραγωγοί».
Ήδη έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξαγωγικές προσπάθειες σε Γερμανία, στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.α.
•”Ανοίξαμε τον «χάρτη του ελαιόλαδου»”
Σήμερα, το λάδι του Συνεταιρισμού εξαπλώνεται γεωγραφικά εντός κι εκτός Ευρώπης.
Το καλό λάδι ως κυρίαρχο στοιχείο μιας θρεπτικής διατροφής άλλωστε, εκτιμάται εξίσου σε ολόκληρη την υφήλιο.
«Έχουμε διοχετεύσει λάδι σε αγορές ολόκληρης της Ευρώπης.
Στη Σουηδία, στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, την Αυστρία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, ενώ γίνονται κι επαφές με την Ρωσία για ένα δυναμικό ξεκίνημα κι εκεί.
Παράλληλα, έχουν προκύψει συζητήσεις για εξαγωγή στην Ασία, Ινδία κ.λπ.
Οφείλουμε να τονίσουμε όμως, πως πρόκειται για μεγάλες ποσότητες.
Εμείς βασιζόμαστε κυρίως στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα», επισημαίνει ο μαχητικός Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
«Στην περίπτωσή μας η αναγνωρισιμότητα μετατρέπεται ευτυχώς σε ποιότητα», θα επαναλάβει με έμφαση δύο λεπτά αργότερα.
Η υψηλή διατροφική αξία, η ποιότητα και η ασφάλεια του ελαιόλαδου αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του επιτυχημένου Συνεταιρισμού.
•”Στο Ευρωκοινοβούλιο… των Βρυξελλών”
Την περασμένη χρονιά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Gaea Kritsa, αποτέλεσμα της κοινοπραξίας μεταξύ του Συνεταιρισμού της Κριτσάς και της Gaea ήταν το επίσημο δώρο, το οποίο χάρισε σε πολιτικούς από 27 χώρες, κράτη- μέλη ο Ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής της Γερμανίας, Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Το δώρο προσφέρθηκε με την αφορμή της νέας χρονιάς, ενώ ανάμεσα στους παραλήπτες του, ο κύριος Χατζημαρκάκης το προσέφερε προσωπικά στους Jose Manuel Barroso, στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ κ.α.
Παράλληλα με τα πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου μάλιστα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής προσέφερε το εξαιρετικό ελαιόλαδο της Κριτσάς στα μέλη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και σε εκπροσώπους όλων των γερμανικών κρατιδίων.
«Με αυτή την πρωτοβουλία, θα ήθελα προσωπικά να στείλω τις καλύτερες ευχές μου για το 2010 και ταυτόχρονα να κινήσω την προσοχή σε ένα από τους κύριους στόχους που έχω θέσει ως πολιτικός:
Η Ευρώπη να καταστεί η πιο υγιεινή περιφέρεια στον κόσμο από άποψη του υγιεινού τρόπου ζωής.
Το ελαιόλαδο είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή», είχε δηλώσει τότε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Πέρα τούτων μάλιστα με αφορμή το λάδι της Κριτσάς, ο φιλελεύθερος πολιτικός θέλησε να γνωστοποιήσει στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές τα κορυφαία σε ποιότητα ελληνικά προϊόντα.
«Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει, το παγκόσμιας κλάσης ελαιόλαδο είναι ένα μόνο παράδειγμα.
Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει να καταστεί η Ευρώπη περισσότερο υγιής – τουλάχιστον στο επίπεδο των πολιτικών φορέων λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη», προσέθεσε ο ίδιος.
Ο Κρητικός Ευρωβουλευτής διένειμε συνολικά 2.500 φιάλες ελαιόλαδου σε πολιτικά πρόσωπα της γηραιάς Αλβιόνας, ενώ η πρωτοβουλία του χαιρετίστηκε από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Οι διπλωματικές σχέσεις της Κριτσάς με τη Γερμανία ωστόσο, δε σταματούν εδώ
Πρόσφατα, στη διάρκεια του 2010 μάλιστα, το φημισμένο ελαιόλαδο από την Κρήτη, είχε βραβευτεί ως «Προϊόν της Χρονιάς» (Produkt des Jahres) στη Γερμανία.
Τα βραβεία απένειμε το Περιοδικό «Lebensmittel Praxis».
Το ελαιόλαδο της Κριτσάς μάλιστα, στη διάρκεια του 2009 πήρε το Olio Award της εφημερίδας Sun, ενώ το 2005 είχε βραβευτεί ξανά στην χώρα ως το ελαιόλαδο με την υψηλότερη βαθμολογία, ανάμεσα σε 26 ακόμη έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από τα ράφια των καταστημάτων της Γερμανίας.
Σήμερα στην αγορά της χώρας πωλείται με προτεινόμενη τιμή 9.59 ευρώ στη φιάλη των 500 ml.
Πέρα από τη χρήση του στην μαγειρική μάλιστα, το ελαιόλαδο της Κριτσάς χρησιμοποιείται στην Γερμανία και για την Παρασκευή σοκολάτας και παγωτού!
•”Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τους ελαιώνες της Κριτσάς”
«Μπορούμε να αναδείξουμε ότι πραγματικά με το δικό μας κόπο, με τη δική μας παραγωγική δουλειά, με τη δική μας φαντασία, καινοτομία, δημιουργικότητα και με τη δική μας παραγωγή, μπορούμε να πάμε μπροστά», είχε δηλώσει ο Γιώργος Παπανδρέου όταν επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στα τέλη Ιουλίου του 2010.
Ο π.Πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια του Παγκρήτιου Συνεδρίου Κρητών, ενώ βρέθηκε στο χωριό της Κριτσάς, 10 χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο, όπου απόλαυσε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας.
Στην πλατεία του χωριού τον υποδέχτηκε μετά μουσικής ένας λυράρης, ενώ στο ελαιουργείο του τοπικού συνεταιρισμού μια ομάδα από οργανοπαίχτες τραγουδούσαν μαντινάδες, ενώ οι γυναίκες έραναν με ροδοπέταλα!
Στη διάρκεια της επίσκεψής του μάλιστα, πέρα από την κρητική θέρμη των ανθρώπων, ο κύριος Παπανδρέου αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις για την αγροτική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα του Συνεταιρισμού της Κριτσάς.
«Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας η Κριτσά, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις», είχε τονίσει με σαφήνεια, ενώ είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως το βραβείο της Κριτσάς αποτελεί πρότυπο και συνάμα δείγμα αισιοδοξίας «γιατί τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά για την Ελλάδα , δύσκολα πολλές φορές, απαράδεκτα και άδικα», είχε δηλώσει.
Μιλώντας στο «βήμα» της πλατείας, ο κύριος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να εκθειάσει την ευλογημένη κρητική γη:
«Η Ελλάδα, είπε, έχει πολλές δυνατότητες και το αποδεικνύεται εσείς.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα της αξίας, η Ελλάδα που τα προϊόντα μας αναδεικνύονται πρώτα στον κόσμο, που είναι ανταγωνιστικά, που δίνουν εισόδημα στον αγρότη και τον εργαζόμενο».
Ο π.Πρωθυπουργός μάλιστα, αναφέρθηκε ειδικότερα στην προσπάθεια των Συνεταιριστών με επαινετικά λόγια.
«Θέλω να συγχαρώ όλους τους συνεταιριστές εδώ, διότι αυτή είναι και μία συνεταιριστική προσπάθεια, ένας Συνεταιρισμός, που δείχνει ότι όταν υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο, μια σωστή τοπική ηγεσία, σωστές αντιλήψεις και πρακτικές, πάει μπροστά ο τόπος.
Αυτά που πρέπει να αλλάξουμε είναι τα κακώς κείμενα.
Έχουμε τις δυνατότητες, υπάρχουν και οι άνθρωποι, υπάρχουν οι αξίες, απλώς αυτά πρέπει να αναδείξουμε, αυτά πρέπει να προστατεύσουμε, αυτά πρέπει να στηρίξουμε…», κατέληξε.
•”Ρεπόρτερ και ερευνητές καταφθάνουν στον ελαιώνα της Κριτσάς”
«Το 2009 μας είχε ανακαλύψει ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος κι έκανε αφιέρωμα σε ένα από τα πλέον διασημότερα περιοδικά του Τόκιο.
Την επόμενη χρονιά έγινε χαμός.
Υποδεχόμασταν συνεχώς Ιάπωνες, οι οποίοι ήθελαν να επισκεφθούν τον Συνεταιρισμό μας.
Θυμάμαι εκείνο το διάστημα είχαμε βομβαρδιστεί με τηλεφωνήματα», μας περιγράφει εύστοχα ο κύριος Ζαχαριάδης μιλώντας για την εκτεταμένη δημοσιότητα που απολαμβάνει σήμερα ο Συνεταιρισμός.
Ο Συνεταιρισμός της Κρήτης και το εξαιρετικά ποιοτικό ελαιόλαδό του επικεντρώνουν συστηματικά το ενδιαφέρον επιστημόνων, αλλά και δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο.
Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς μονάχα, 33 Αμερικανοί ερευνητές κατέφθασαν στην Κριτσά, επισκέφτηκαν τις πρότυπες εγκαταστάσεις και αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι από την εξαιρετική ποιότητα του λαδιού.
Τον Δεκέμβρη του 2010 πάλι, 15 δημοσιογράφοι, που ασχολούνται με τη γαστρονομία από εννέα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο επισκέφτηκαν την Κρήτη και εντυπωσιάστηκαν από το ελαιόλαδο της αγαπημένης Κριτσάς.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2010 συγκεκριμένα, η Susan Sampson της Toronto Star (Καναδάς), o Curtis Cord (ΗΠΑ) από το Τhe Οlive Οil Τimes, ο Robert Parker (Μ. Βρετανία) από το Times on line, ο Kersten Wetenkamp (Γερμανία) από το Der Feinschmecker, η ChristineMasson (Γαλλία) από το Cuisine Actuelle, η Ιrina Mosolova (Ρωσία) από τις BonierPublications, η Maryam Reshi (Ινδία) από την Times of India, ο Ye Jun (Κίνα) από την China Daily και η Κατερίνα Δρόσου (Ελλάδα) από το Hotel & Restaurant κατέφθασαν στην πανέμορφη νήσο και ενημερώθηκαν μέσα από ξεναγήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια, τα στάδια επεξεργασίας του ελαιοκάρπου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της άριστης ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου κρητικού ελαιολάδου και την προσπάθεια αναγνώρισης της ιδιαιτερότητάς του.
Το πρόγραμμα της επίσκεψής τους είχε συνδιοργανωθεί από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Τον ίδιο μήνα επτά δημοσιογράφοι από την Γερμανία βρέθηκαν στον Συνεταιρισμό και πραγματοποίησαν εκτενές τριήμερο ρεπορτάζ με αναλυτικά αφιερώματα σε όλες τις φάσεις επεξεργασίας του λαδιού.
«Φωτογράφησαν τα πάντα! Από το χωράφι, μέχρι την παραγωγή του καρπού και το ελαιόλαδο όταν πλέον είναι έτοιμο και χύνεται στο τσουκάλι», μας εξηγεί με κρητική ντοπιολαλιά ο κύριος Ζαχαριάδης.
«Αμέσως ανάρτησαν τις φωτογραφίες στο site και η ανταπόκριση ήταν ταχύτατη».
Γερμανοί δημοσιογράφοι άλλωστε, είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού και στη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκής Ένωσης της Γερμανίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων κ. Peter H. Niederelz, η κα Natascha Walter από το τηλεοπτικό κανάλι SWR και ο κ. Michael Ritter ελεύθερος δημοσιογράφος είχαν ξεναγηθεί στους χώρους του Συνεταιρισμού και γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία της συσκευασίας του ελαιόλαδου.
•”Πόλος έλξης για “αυτοσχέδιο” αγροτουρισμό”
Πέρα από τους επισκέπτες ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων, ο Συνεταιρισμός της Κριτσάς αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια δυναμική επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Δεν πρόκειται για κάτι που είχαμε εντάξει στα σχέδιά μας.
Το ενδιαφέρον του κόσμου προέκυψε σταδιακά.
Υπάρχει μια εκτεταμένη δημοσιότητα που λειτουργεί ως προπομπός τουρισμού.
Οι τοπικοί φορείς θα μπορούσαν με τη σειρά τους να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη επισκεψιμότητα στην περιοχή της Κριτσάς πολλαπλά.
Για την ώρα όμως, δεν έχουν μεσολαβήσει αξιόλογες πρωτοβουλίες.
Ας ελπίσουμε ότι μελλοντικά θα συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή», μας εξηγεί ο κύριος Ζαχαριάδης.
Στα πλαίσια της παραπάνω συλλογιστικής, πρόσφατα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ξεναγοί από ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίοι συζήτησαν με τον Πρόεδρο, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ξεναγήσεων στους χώρους.
«Θέλουν να κάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις κι επισκέψεις στους τόπους και στις καλλιέργειες μας!», μας εξηγεί ο κύριος Ζαχαριάδης με μεγάλη αισιοδοξία για το σημερινό ενδιαφέρον που απολαμβάνει ο Συνεταιρισμός.
Ήδη τους χώρους και το περιβάλλον του Συνεταιρισμού επισκέπτονται τακτικότατα σχολεία από το Νομό Λασιθίου καθώς και από τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους εκδρομών.
Η φιλοξενία που προσφέρεται στους επισκέπτες, «είναι εξίσου ποιοτική με το Κριτσιώτικό λάδι», μας πληροφορεί χαμογελώντας, ο ευγενικός Πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
•”Η ισχύς εν τη ενώσει”
Σε παράλληλα «βήματα» με τον Συνεταιρισμό της Κριτσάς δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής.
Το λάδι πρωταγωνιστεί κι εδώ στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Τα μέλη του ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και διαδίδουν την μεσογειακή κουζίνα και τον τρόπο μαγειρέματος του Κριτσιώτικου ελαιόλαδου.
Το εκθετήριο του Συνεταιρισμού της Κριτσάς μάλιστα, παραμένει διαχρονικά παρόν σε κάθε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ στα πλαίσια των τετραήμερων, καθιερωμένων εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στην περιοχή, το βραβευμένο ελαιόλαδο της περιοχής αποκτά και πάλι την τιμητική τους.
«Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο κι εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο για την ανάπτυξη του τόπου μας», αναφέρει σχετικά ο κ. Ζαχαριάδης.
•”Στόχοι για το μέλλον”
«Μελλοντικά θα θέλαμε να εξασφαλίζουμε με την ίδια εργατικότητα και μεθοδικότητα την ποιότητα του λαδιού μας.
Ας ελπίσουμε πως η Πολιτεία θα μεριμνήσει με την ίδια φροντίδα για την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων προς τους παραγωγούς.
Στη δική μας περίπτωση, μας ενδιαφέρει άμεσα η διαδικασία της δακοκτονίας.
Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί διάφορες περικοπές του Υπουργείου Γεωργίας, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος μας. Στα πλαίσια της μείωσης δαπανών, το Υπουργείο μείωσε τα συνεργεία δακοκτονίας από τέσσερα σε δύο κι από οκτώ άτομα στα επτά. Ο συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού δυστυχώς δεν επαρκεί για τη σωστή φροντίδα των καλλιεργειών μας.
Μιλάμε για 127.000 ελαιόδεντρα κι εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητά τους.
Φέτος είχαμε αρκετές απώλειες, το ίδιο και πέρυσι.
Η συγκεκριμένη εικόνα είναι ζημιογόνα για εμάς.
Εμείς θέλουμε να προσπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε με τον ίδιο δυναμισμό».
Συζητώντας για τις προσδοκίες ανάπτυξης του Συνεταιρισμού, ο κύριος Ζαχαριάδης θα επισημάνει:
«Κάποιοι άνθρωποι –κι εμείς ανάμεσά τους- θέλουμε να βγούμε έξω από τα στενά όρια της εσωτερικής αγοράς.
Δεν θέλουμε να δούμε την προσπάθειά μας να υπονομεύεται.
Υπάρχει αγωνία για την ερχόμενη χρονιά, είμαστε όμως μεθοδικοί κι εργατικοί.
Όσοι ασχολούμαστε με το αντικείμενο αλλά και το πενταμελές Δ.Σ. του Συνεταιρισμού , διαθέτουμε την ίδια ευαισθησία και παρόμοιο ζήλο στη δουλειά μας.
Επομένως, στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη της παραγωγής και στην υψηλότερη βελτίωση της ποιότητας μας».
Ο ανταγωνισμός είναι σχήμα λόγου
Το λάδι της Κριτσάς αποτελεί ένα από τα best sellers ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, ενώ φιγουράρει στα ράφια των διεθνών delicatessen και super market, ανάμεσα σε διάσημα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα από την υπόλοιπη Μεσόγειο.
Οι συγκεκριμένες συνθήκες του εμπορικού ανταγωνισμού ωστόσο, περισσότερο πυροδοτούν με κίνητρα έμπνευσης, παρά αποθαρρύνουν τους ανθρώπους της Κριτσάς.
«Ο ανταγωνισμός για εμάς είναι σχήμα λόγου», μας εξηγεί ο κύριος Ζαχαριάδης.
Εμείς ανταγωνιζόμαστε στον διεθνή ορίζοντα την ποιότητα κι όχι κάποια επωνυμία.
Θέλουμε να κυριαρχήσουμε ποιοτικά κι αυτό είναι το μεγαλύτερο όχημα, όπλο κι εφόδιό μας».
Λίγο προτού ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με τον κύριο Ζαχαριάδη, προφταίνουμε να τον ρωτήσουμε πως κυλά η καθημερινότητα στην Κρήτη.
Στην καρδιά της ελαιοπαραγωγικής περιόδου, οι ρυθμοί στην Κριτσά ανεβαίνουν πυρετωδώς και κατακόρυφα.
«Βρισκόμαστε πολλές ώρες της ημέρας στο εργοστάσιο.
Από το βράδυ παρακολουθούμε την παραγωγή κι είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει.
Τι ώρα θα φύγουμε, είναι άγνωστο…
Όταν τελειώνει η δουλειά βρισκόμαστε είτε στην Κριτσά, είτε στον Άγιο Νικόλαο.
Υπάρχει ποιότητα ζωής στον τόπο μας.
Το χωριό είναι μεγάλο κι ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.
Ακόμη κι όταν φεύγουμε από τον Συνεταιρισμό όμως, πάλι για το λάδι συζητάμε (γέλια…)!».
•”Info”
«Συνεταιρισμός ονομάζεται μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεών τους διά μέσου μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης».