Έκθεση της εταιρίας οικονομικών αναλύσεων “Prometeia” : «Θα απαιτηθούν περισσότερα από 14 έτη για την ανάκτηση του απολεσθέντος ρυθμού ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας»

• F. Saccomanni : «H έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα έδινε νέα περιθώρια ευελιξίας για πολιτικές ανάπτυξης»

 

• F. Zanonato: « Η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας θα οδηγούσε στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης, θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαίρεση από αυτό των επενδυτικών δαπανών»

 

 

 

 

 

 

Ενδιαφέρουσες οικονομικές ειδήσεις για την πορεία της Ιταλικής οικονομίας περιλαμβάνει σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Πρεσβείας μας στη  Ρώμη, με χαρακτηριστικές τις επισημάνσεις του νέου  Υπουργού Οικονομίας καθώς και του νέου  Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

• Προβλέψεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις του εαρινού εξαμήνου που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα, αναμένει συνέχιση της ύφεσης της ιταλικής οικονομίας και για το 2013 (-1.3%), ενώ σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα αρχίσει να διαφαίνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2013, με προοπτική την έξοδο από την υφεσιακή τροχιά το 2014 (+0,7%).

 

 

 

 

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Καταναλωτή προβλέπεται ότι θα μειωθεί, το 2013, στο 1,6% – παρά την κατ’ αρχήν σχεδιαζόμενη αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. κατά 1 μονάδα – ενώ και για το έτος 2014, θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%.

 

 

 

 

Επιπροσθέτως, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας προβλέπεται να μειωθεί οριακά, το 2013, αγγίζοντας το 2,9%, μειούμενο περαιτέρω το 2014 (2,5%).

 

 

 

 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 132,2% το 2014 (131,4% το 2013) και το ποσοστό ανεργίας, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί στο 12,2% περί τα τέλη του 2014.

 

 

 

 

 

• Προβλέψεις Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας
Σύμφωνα με την ιταλική Στατιστική Υπηρεσία, προβλέπεται ότι το 2013, το ιταλικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,4%, ενώ το 2014 η χώρα θα αρχίσει να μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά καταγράφοντας οριακή άνοδο του Α.Ε.Π. (+0,7%), προερχόμενη, κυρίως, από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

 

 

 

 

Η εξωτερική ζήτηση παραμένει για τη χρονική περίοδο αναφοράς, η κινητήριος δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

 

 

 

 

Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,6% το 2013, ενώ μια ελαφριά επανάκαμψη θα αρχίσει να διαφαίνεται από το 2014. Η ανεργία θα αυξηθεί στο 11,9% το 2013, ενώ το 2014 θα αγγίξει το 12,3%.
 

 

 

 

• Προβλέψεις Ο.Ο.Σ.Α.
Ο Ο.Ο.Σ.Α. εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2013 έναντι 1% που προέβλεπε το Νοέμβριο, ενώ για το 2014 προβλέπει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,5%, σημειώνοντας ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις πιεστικές πιστωτικές συνθήκες, είναι πιθανόν να μειώσουν την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες».

 

 

 

Παρά τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν από την απελθούσα Κυβέρνηση, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 131,5% του ΑΕΠ το 2013 και στο 134,2% του ΑΕΠ το 2014.

 

 

 

 

Η Ιταλία θα πρέπει σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α. να αναστρέψει την ανοδική τάση του χρέους «είτε με την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, είτε με ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, που θα στηρίζονται στην ισχυρή εφαρμογή αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

 

 

 

 

 

• Γενικότερες Εξελίξεις
√ 
Σε συνέχεια του δελτίου εαρινού εξαμήνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δημοσιοποίηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, για το 2012, ανήλθε στο 3,0%, με πτωτικές τάσεις για το μέλλον, ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. F. Saccomanni δήλωσε ότι «η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα έδινε νέα περιθώρια ευελιξίας για πολιτικές ανάπτυξης», ενώ ο νέος Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης κ. F. Zanonato, στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας θα οδηγούσε στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης, όπως και ότι θα πρέπει να είναι δυνατή η εξαίρεση από αυτό των επενδυτικών δαπανών.

 

 

 

 

√ Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2013 το Α.Ε.Π. της χώρας θα μειωθεί κατά 1,8%, και διατήρησε την αξιολόγηση της οικονομίας στο Baa2 με αρνητικές προοπτικές.

 

 

 

 

√ Η Τράπεζα της Ιταλίας στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα, ανακοίνωσε ότι, το Δεκέμβριο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών της χώρας αντιστοιχούσαν στο 7,2% του συνόλου των δανείων και ότι αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι «παρατηρείται μια αύξηση των προβληματικών δανείων, ειδικότερα στις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα».

 

 

 

 

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, στο τέλος Ιανουαρίου 2013, τα ιταλικά κυβερνητικά ομόλογα αντιστοιχούσαν στο 44% του συνόλου των κρατικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους οι ιταλικές τράπεζες και στο 9% του συνολικού ενεργητικού τους.

 

 

 

 

Σημειώνοντας, επιπλέον ότι, στις αρχές του 2013, το 29% του δημόσιου χρέους της χώρας διακρατείτο από ξένους επενδυτές (από 27% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2012).

 

 

 
√ Έξι δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες καλείται να βρει ο νέος ιταλός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. F. Saccomanni, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί το έκτακτο ταμείο ανεργίας, να καταργηθεί ή να μειωθεί δραστικά ο νέος φόρος πρώτης κατοικίας (IMU), να μην υλοποιηθεί η ανακοινωθείσα αύξηση του ΦΠΑ και να ευρεθεί λύση στο πρόβλημα των αποκαλούμενων “esodati”.

 

 

 

 

√ Η Ένωση Χειροτεχνών και Μικρών Επιχειρήσεων (CGIA) του Μέστρε της Βενετίας, αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων της Eurostat, οι Ιταλοί είναι οι τέταρτοι στην κατάταξη με την υψηλότερη φορολόγηση στην Ευρώπη (30,2), μετά τη Δανία (47,4%), τη Σουηδία (36,8%) και τη Φιλανδία (30,5%), απολαμβάνοντας «επίπεδα δημόσιων υπηρεσιών και ευημερίας που δεν απαντώνται σε σχεδόν καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».

 

 

 

 

√ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών “Confcommercio”, η κατανάλωση έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2000.

 

 

 

 

√ Για το 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας “Destatis”, αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από Ιταλία κατά 40%.

 

 

 



√ Η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων “Prometeia”, σε έκθεσή της, αναφέρει ότι στα τέλη του 2020, το επίπεδο του Α.Ε.Π. της Ιταλίας θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του προ οικονομικής κρίσης επιπέδου και θα απαιτηθούν περισσότερα από 14 έτη για την ανάκτηση του απολεσθέντος ρυθμού ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το διπλάσιο χρονικό διάστημα από αυτό που χρειάστηκε για την ανάκαμψή της η φιλανδική οικονομία. Αναφέρει, τέλος, ότι η ανεργία δε θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2011, ήτοι περί το 9%, πριν το 2020.»

 

 

 

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Πρεσβεία Ελλάδος, Ρώμη

 

 

 

www.mywaypress.gr

 

Σχετικά Άρθρα