Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής – Ανταλλάγματα της απόγνωσης…

• Ο γεωπολιτικός κίνδυνος επεκτείνεται και αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη

 
• Η προσφυγική κρίση η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει πλέον η Ευρώπη

 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχονται το απόγευμα στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συνάψουν μαζί του μια συμφωνία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Στην χωρίς προηγούμενο έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αυτής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια). Στόχος των Ευρωπαίων είναι να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η ενότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πίεσης που έχουν δημιουργήσει οι ροές τους.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 [17:00 ώρα Ελλάδας] και να διαρκέσει για περίπου τρεις ώρες.

Ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους, που είτε έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, είτε έχουν γίνει πρόσφυγες.

Λαμβάνοντας υπόψη του την απόγνωση της Ευρώπης για την εξεύρεση λύσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του διεξήγαγαν μια σκληρή διαπραγμάτευση και διπλωμάτες σημείωσαν ότι καταβάλλονταν εντατικές προσπάθειες ως και χθες για να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

 
Ο γεωπολιτικός κίνδυνος επεκτείνεται και αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι αγορές κινούνται στον απόηχο της κατάρριψης του  ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη Συρία από την Τουρκία, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την τρομοκρατία. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές  επιθέσεις στο Παρίσι και η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή δεν μπόρεσαν να ωθήσουν την τιμή του πετρελαίου σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Η τιμή του αργού πετρελαίου, τύπου West Texas, καταγράφει απώλειες 32% από τα υψηλά έτους, ενώ του πετρελαίου Brent 35%. Η οποιαδήποτε άνοδος των τιμών στην παρούσα συγκυρία θεωρείται ότι έχει καθαρά προσωρινό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με άλλες χώρες παραγωγής  πετρελαίου, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς

παρόμοια πρόθεση είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου, αποδίδεται στην υποχώρηση της ζήτησης από την Κίνα, καθώς και από την παρατεταμένη πλεονάζουσα παραγωγή. Σημειώνεται, ότι στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών, ο μέσος όρος της υπερβάλλουσας προσφοράς πετρελαίου διεθνώς, διαμορφώνεται στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) έχουν μειώσει τις τιμές περί το 40%, εξαιτίας της ανόδου των αποθεμάτων αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Πέραν, όμως, του πετρελαίου, σοβαρή υποχώρηση καταγράφουν και οι τιμές των βασικών βιομηχανικών μετάλλων. Ειδικότερα, η τιμή του χαλκού, διαπραγματεύεται σε χαμηλό εξαετίας, η τιμή του νικελίου σε χαμηλό 12-ετίας και η τιμή του αλουμινίου σε χαμηλό 6-ετίας.

Οι αγορές εμφανίζονται εγκλωβισμένες ανάμεσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις αναμενόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Ο Δεκέμβριος αποτελεί μήνα κομβικής σημασίας για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των σημαντικότερων κεντρικών Τραπεζών. Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ΤτΕλβετίας με τις αποφάσεις τους, θα καθορίσουν το επιτοκιακό περιβάλλον για τα επόμενα έτη. Οι Κεντρικές Τράπεζες, καλούνται να συνδράμουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στο νέο περιβάλλον που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, μετά το κύμα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στη Γαλλία.

Οι επιθέσεις αυτές σε ευρωπαϊκό χώρο, ανέδειξαν την προσφυγική κρίση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει πλέον η Ευρώπη.

Οι ανησυχίες για πιθανές νέες επιθέσεις και σε άλλες χώρες πλην της Γαλλίας, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στον τουρισμό, στο εμπόριο και να οδηγήσουν κατά συνέπεια σε επιδείνωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος. Η αδύναμη ανάπτυξη της Ευρωζώνης μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς η τρέχουσα συγκυρία σηματοδοτεί σημαντικές  αλλαγές πολιτικών (δημοσιονομική, απασχόληση, ασφάλεια), καθώς και καταναλωτικών συνηθειών, που θα αφήσουν τα ίχνη τους στην οικονομική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή μια ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ίσως να αποτελεί βασική προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να συνεπικουρηθεί από μια επεκτατική νομισματική πολιτική.

Είναι πλέον ευκρινές ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος επεκτείνεται και αποτελεί σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η έξαρση των τρομοκρατικών ενεργειών που ενδέχεται να αλλάξουν την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και η απόφαση της Fed για την πορεία των επιτοκίων, καθώς ένα μέρος της αγοράς, πιστεύει ότι τυχόν αύξηση των επιτοκίων μπορεί να τροφοδοτήσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της 18ης Νοεμβρίου, της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) της Fed ήλθε να επιβεβαιώσει την πρόβλεψη ότι  τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει ένας κύκλος εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης. Άλλωστε, και η πρόεδρος της Fed γνωμάτευσε ότι είναι δικαιολογημένη μια αύξηση των επιτοκίων, εάν υπάρχει βελτίωση της απασχόλησης και άνοδος του πληθωρισμού προς το στόχο του 2,0%, χωρίς να υφίσταται λόγος υπερβολικής ανόδου τους. Εκτιμάται, ότι η Fed με τη ρητορική των τελευταίων μηνών έχει δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές. Παράλληλα, θα επιβεβαιώσει την καλύτερη εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ θα εμφανισθεί ότι βρίσκεται ‘’μπροστά από τις εξελίξεις’’.

Πηγές: ΑΠΕ, Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
Στα τεχνικά σημεία ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη συμφώνησαν Ε.Ε. και Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Άγκυρας με 3 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ τόνισε ότι επίσης συμφωνήθηκε πως η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζωογονηθεί.

Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με την Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Για ιστορική συνάντηση και αμοιβαία επωφελή συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η διενέργεια δύο Συνόδων ΕΕ – Τουρκίας κάθε χρόνο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου ανέφερε πως η Ε.Ε. προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.

Σημείωσε ακόμη ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες ωστόσο δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί

Αναχωρώντας από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη λήξη της Συνόδου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε. προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. .

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ανέφερε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό και ότι δεν τίθεται θέμα μεταβολής του.

Ανανέωση 22:33

Σχετικά Άρθρα