Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο

• Όλες οι εξελίξεις

-Π. Μοσκοβισί: Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο στο ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

-Ανήσυχος δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων ΕΕ-Ελλάδας

-Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η επιστροφή της στην ανταγωνιστικότητα και στις αγορές, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε

-Πρόθυμη να συμμετάσχει η Μέρκελ στη συνάντηση που ζήτησε η Ελλάδα

-Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Ελλάδας δεν πάνε καλά, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, να τις υλοποιήσει και είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τίποτα και ονειρεύονται ότι η χώρα μας θα ξαναγυρίσει στην εποχή των Μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε. Όχι απειλές σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι απειλές στον ελληνικό λαό» είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε, εντολή να βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να υπάρξει διαδικασία ανάκτησης της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλες τις πτέρυγες να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση «το πρώτο νομοσχέδιο που δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε εδώ».

Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να ανακτηθεί η αξιοπρέπειά του και να γίνει πραγματική, σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Υπηρετούμε αυτήν την εντολή» τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο δρόμος για την υλοποίησης αυτής της εντολής είχε από πριν ναρκοθετηθεί.

Μάλιστα έκανε λόγο για επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας και για πιέσεις «προκειμένου να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτά η κυβέρνηση ήξερε ότι θα συμβούν, όμως πρόσθεσε ότι τώρα οι εταίροι μας γνωρίζουν κι εμάς: «Αν νόμιζαν ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγουμενων κυβέρνησεων, σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν ζητάμε ειδική, αλλά ισότιμη μεταχείριση» και υπογράμμισε ότι «προς έκπληξη πολλών στην Ελλάδα δεν απομονωθήκαμε, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις μια αμοιβαία επωφελή λύση».

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από εδώ και στο εξής η διαπραγμάτευση είναι πολιτική. «Οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μία μέρα μετά τις πληροφορίες ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς ζήτησε να μην προχωρήσει η προώθηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Τσίπρας ρώτησε: «Ποιοι έχουν το θράσος να μιλούν για μονομερή ενέργεια και κάποιοι στο εσωτερικό να το παπαγαλίζουν;». «Δεν μας τρομάζουν και δεν μας πτοούν εμάς αυτά, δεχόμαστε απειλές μέρες τώρα, είναι όμως κενές περιεχομένου» συμπλήρωσε και κατήγγειλε ότι η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων και ορισμένων εκ των τεχνοκρατών το μόνο που κατορθώνει είναι να εκθέτει την Ευρώπη.

«Τι άλλο να πει κανείς για το θράσος που έχουν κάποιοι να γράφουν σε χαρτί ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών» σημείωσε. «Μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια για να συνεχίσουν στην Ελλάδα κάποιοι να ξεπαγιάζουν» συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε εάν αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε και ποιον εκφράζει σήμερα αυτή η Ευρώπη.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν τίποτα και ονειρεύονται ότι η χώρα μας θα ξαναγυρίσει στην εποχή των μνημονίων, ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε. Όχι απειλές σε αυτή την κυβέρνηση και κυρίως όχι απειλές στον ελληνικό λαό» συνέχισε.

«Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες προσπαθούν να μας φοβερίσουνε με τελεσίγραφα» σημείωσε ακόμη και τόνισε ότι «τους απαντάμε με πράξεις, στη Βουλή, υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, μένοντας πιστοί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup».

Αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και από εσωτερικό της χώρας αλλά και από το εξωτερικό, υποστήριξε ότι «στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι τροϊκανότεροι των τροϊκανών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, υπογράμμισε ότι είναι αρωγός στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σήμερα κάνουμε μια αρχή, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και συνεχίζουμε την Πέμπτη και την Παρασκευή με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και έπειτα με την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, την ΕΡΤ και τη Δικαιοσύνη.

 

• Π. Μοσκοβισί: Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο στο ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση

Η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ. Ο Π. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Γιουρογκρούπ της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κοινοτικός επίτροπος, υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντ. Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, είπε και τόνισε: «Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο τη 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά. Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε.

 
• Πρόθυμη να συμμετάσχει η Μέρκελ στη συνάντηση που ζήτησε η Ελλάδα

Την πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει σε συναντήσεις εκτός διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανική κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τονίζοντας ότι είναι θέμα του προέδρου Ντόναλντ Τουσκ να την συγκαλέσει.

«Εναπόκειται στον κ. Τουσκ να συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση. Εάν συγκαλούσε μια τέτοια συνάντηση, η καγκελάριος σίγουρα θα συμμετείχε, αλλά δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί προς τις Βρυξέλλες» δήλωσε.

 
• Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές

Η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο χρέος της χώρας, αλλά στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».

«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση, αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και της πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και διευκρίνισε ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Γκάμπριελ παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι «κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».

«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη» σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε:

«Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά». Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. «Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» πρόσθεσε.

 
• Ανήσυχος δηλώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, από την πορεία των διαβουλεύσεων ΕΕ – Ελλάδας

«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

 
• Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Ελλάδας δεν πάνε καλά, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Παράπονα ότι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ λαμβάνουν ελάχιστη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας προειδοποίησαν τις άλλες χώρες της ευρωζώνης ότι οι τεχνικές συζητήσεις με την Ελλάδα αναφορικά με τη διάσωση της χώρας δεν πάνε καλά, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα λαμβάνουν ελάχιστη πληροφόρηση για τα οικονομικά της κυβέρνησης και για άλλα θέματα-κλειδιά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. «Η γραμμή ήταν ότι οι Έλληνες δεν συνεργάζονται», είπε ο ένας αξιωματούχος συνοψίζοντας την περιγραφή των θεσμών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μεταξύ ανώτατων στελεχών των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Οι τεχνικές εργασίες αποτελούν κλειδί ώστε να καθοριστεί το πότε η Ελλάδα ίσως ξεμείνει από χρήματα και αν η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο έλληνας εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνησή του δεν είναι διατεθειμένη να μιλήσει για τα οικονομικά της χώρας με τεχνικούς ειδήμονες και πως θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσουν το θέμα σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

«Υπήρχε μια γενική αίσθηση πως η ελληνική πλευρά είναι τελείως εκτός πραγματικότητας», σχολίασε. Εκπρόσωποι των τριών θεσμών σημείωσαν πως βάσει των περιορισμένων πληροφοριών που έχουν, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να συνεχίσει τις πληρωμές μόνο για λίγες εβδομάδες ακόμα και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καθυστερήσει τα όποια νέα νομοθετικά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα οικονομικά της χώρας, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες ότι η στάση της Ελλάδας στην τηλεδιάσκεψη εξόργισε τους εταίρους, με αξιωματούχο να δηλώνει πως «για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα».

Η τηλεδιάσκεψη με το EWG είχε στόχο να δοθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που ξεμένει από ρευστό και χρόνο ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση και η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση.

Σχετικά Άρθρα