Αποκάλυψη «Καθημερινής» : Το μοιραίο λάθος που οδήγησε τους πολίτες στο «μάτι του κυκλώνα» στο Μάτι

Το μοιραίο λάθος οφείλεται καθαρά σε παντελή έλλειψη συντονισμού

 
Όταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.

Η εκτροπή αυτή, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο –από τα πολλά– επιχειρησιακά λάθη που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Οχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, μεταξύ των οποίων και «επωνύμων», όπως αυτή της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, αλλά όπως προκύπτει και από την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν: από δύο σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος (σημεία 1 και 2 στο ανακοινωθέν της Ελληνικής Αστυνομίας, από το πρώτο και πλησιέστερο προς Αθήνα η εκτροπή γινόταν μέσω της οδού Φλέμιγκ) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα και μέσω της οδού Αγίας Μαρίνας (σημείο 3 στο ανακοινωθέν) για όσους κινούνταν με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!

Για να αποκτήσει κανείς καλύτερη εικόνα αναφορικά με το τι συνέβη, στον χάρτη απεικονίζονται η αρχική εστία και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, τα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας (με μπλε τρίγωνα) και οι κατευθύνσεις, τις οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακολούθησαν οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης των οχημάτων ήταν να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους στενούς δρόμους της περιοχής και να ακινητοποιηθούν τα οχήματα, τη στιγμή που η πυρκαγιά μαινόταν. Μία ακόμα εκτροπή της κυκλοφορίας (4ο σημείο στο ανακοινωθέν) έγινε επί της οδού Ποσειδώνος, στην κατεύθυνση προς Μαραθώνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Λίγο πριν από αυτό το σημείο, βρίσκεται η οδός Ειρήνης, όπου βρήκαν τον θάνατο 26 άτομα, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα αφού εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους.

Το χάος που επικράτησε εκείνη τη στιγμή αποτυπώνεται και επιβεβαιώνεται και στις συγκλονιστικές φωτογραφίες με τα καμένα αυτοκίνητα: είχαν ακινητοποιηθεί κινούμενα και προς τις δύο κατευθύνσεις, κίνηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να γίνει στους στενούς δρόμους της περιοχής.

 
Εμπλεκόμενοι

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν στη λεωφόρο Μαραθώνος, εκτελούσαν εντολές. Αν τους είχε δοθεί η εντολή να διακόψουν την κυκλοφορία και να στείλουν τα αυτοκίνητα πίσω, και όχι στο σημείο της καταστροφής, θα το έκαναν. Το μοιραίο λάθος οφείλεται καθαρά σε παντελή έλλειψη συντονισμού. Στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής εμπλέκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής. Η ευθύνη του συντονισμού όλων αυτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου ανήκει στην Πολιτική Προστασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς να επιτελέσει το έργο της. Πηγή: protothema.gr

 
 «Η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη» και πριν η πυρκαγιά φτάσει στον Νέο Βουτζά

Eπιχειρησιακές ευθύνες που δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία εκτιμά πως με βάση την πολυετή εμπειρία των μελών της «η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη» και πριν η πυρκαγιά φτάσει στον Νέο Βουτζά.

Όσον αφορά την φωτιά στην Κινέτα σημειώνει πως η καταστροφή δεκάδων στρεμμάτων πευκοδάσους, ανάμεσά τους του μοναδικού ελατοδάσους των Γερανείων, προκαλεί θλίψη και θυμό ταυτόχρονα.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους πληγέντες και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Εύχεται τέλος οι συνέπειες στο περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή να μην έχουν καταστροφικές συνέπειες σε περιουσίες ή ζωές. Πηγή: skai.gr

 
Έκαναν Συντονιστικό για το θεαθήναι και ενώ είχε καεί το Μάτι

Μια ακόμη καταγγελία έκανε ο δήμαρχος Ραφήνας, Β. Μπουρνούς. Οπως είπε, τον κάλεσαν στις 19.56 της Δευτέρας για να βρεθεί στις 20.00 στην Παλλήνη στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που θα συνεδρίαζε για τη φωτιά. Ουσιαστικά δύο ώρες αφ’ ότου η πυρκαγιά είχε περάσει στο Μάτι θα έκαναν σύσκεψη για να δουν τι θα κάνουν.

Ομως, οι καταγγελίες συνεχίζονται σχετικά και με τη συμμετοχή του κ. Μπουρνούς στη σύσκεψη καθώς ο ίδιος καταγγέλλει ότι πλαστογραφήθηκε το έγγραφο, τα πρακτικά της συνεδρίασης που τον εμφάνιζαν να βρίσκεται εκεί και μάλιστα να του λένε ότι πρέπει να εκκενώσει την περιοχή. Ο κ. Μπουρνούς επέμεινε στον ΑΝΤ1 το πρωί ότι ουδέποτε μίλησε με κανέναν γι’ εκκένωση της περιοχής και ότι ουδέποτε πήγε στη συνεδρίαση γιατί βρισκόταν στο μέτωπο της φωτιάς.

Μάλιστα τόνισε ότι ήδη έχει ζητήσει να ανοίξουν τα κινητά του τηλέφωνα για να δουν όλοι τις συνομιλίες που έγιναν και με ποιους εκείνη τη δραματική νύχτα.

Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι εκείνη τη νύχτα επικράτησε ένα απόλυτο μπάχαλο και το Συντονιστικό που συγκλήθηκε στις 20:30 αφενός δε θα μπορούσε να κάνει κάτι μιας και τότε είχαν καεί τα πάντα, αφετέρου κλήθηκαν οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι αστυνομικών και πυροσβεστών ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το έγγραφο από τα πρακτικά του συντονιστικού οργάνου προκύπτει ότι η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας στην περιοχή από την Περιφέρεια δεν είχε καν εικόνα για την περιοχή η οποία θα έπρεπε να εκκενωθεί. Ταυτόχρονα σημείωνε (πάντα μετά τις 20:30 και ενώ η φωτιά είχε κάψει τα πάντα) ότι από την Πολιτική Προστασία δεν υπήρχε ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Εκείνη την ώρα και ενώ πλησίαζε η νύχτα η υπεύθυνη της Περιφέρειας έλεγε ότι τότε ενημερωνόταν τηλεφωνικά ότι υπάρχουν άνθρωποι στις παραλίες. Σύμφωνα με τα πρακτικά παρουσία της υπεύθυνης της Περιφέρειας, κ. Τσούπρα και άλλων ατόμων ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας την απομάκρυνση των κατοίκων. Δεν αναφέρεται ωστόσο ούτε πότε έγινε αυτή η έκκληση, ούτε που βρισκόταν εκείνη την ώρα η πυρκαγιά. Ο ίδιος ο δήμαρχος λέει ότι ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο. Στο συντονιστικό φαίνεται ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ενώ δεν συμμετείχε ούτε και εκπρόσωπος του δήμου Ραφήνας.

Ουσιαστικά δηλαδή έγινε έναν Συντονιστικό για τα μάτια του κόσμου, κατόπιν εορτής και χωρίς να υπάρχει καν εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής και για το τι έπρεπε να γίνει. Πηγή: tanea.gr

Σχετικά Άρθρα