Αυτές είναι οι 4 δεξιότητες που πρέπει να αναζητήσετε όταν δημιουργείτε μια ομάδα διακυβέρνησης AI

-Η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης ανεβαίνει γρήγορα στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

-Καμία μεμονωμένη λειτουργία συμμόρφωσης σε μια επιχείρηση δεν μπορεί να επιβλέπει τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύνολό της — πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια.

-Ακολουθούν 4 βασικές δεξιότητες που χρειάζεται όποιος είναι υπεύθυνος για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης σε μια επιχείρηση.

 
Το ζήτημα της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης έφτασε στο C-suite. Κορυφαία στελέχη, μαζί με επαγγελματίες της τεχνολογίας, του απορρήτου δεδομένων, των κινδύνων, της νομικής και της ασφάλειας αναζητούν πληροφορίες για το πώς άλλες εταιρείες αντιμετωπίζουν το ακανθώδες ζήτημα της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και τον προσδιορισμό του μοντέλου που τους ταιριάζει.

Γίνεται σαφές ότι απαιτείται σαρωτική αλλαγή — και μάλιστα επειγόντως. Οι νόμοι για την τεχνητή νοημοσύνη που τίθενται σε ισχύ δεν προσφέρουν ένα σχέδιο από άκρο σε άκρο για να βοηθήσουν στη συμμόρφωση που αντιμετωπίζει όλους τους κινδύνους. προσθέτουν σε έναν υπάρχοντα κατάλογο καθορισμένων υποχρεώσεων συμμόρφωσης. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι η αξιολόγηση κινδύνου και ο μετριασμός δεν μπορούν να εφαρμοστούν εντός των παραδοσιακών σιλό.

Στον πυρήνα αυτού είναι τα δεδομένα και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει AI χωρίς δεδομένα. Ενώ η συλλογή, η χρήση, η επεξεργασία, η αποθήκευση και η απόρριψη προσωπικών δεδομένων είναι ήδη ένας εξαιρετικά ρυθμιζόμενος χώρος, οι οργανισμοί πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω για να αντιμετωπίσουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει το παραδοσιακό τοπίο κινδύνου δεδομένων.

 
Η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διεπιστημονική

Ένας από τους παράγοντες που περιπλέκει τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι οι ειδικότητες συμμόρφωσης συνήθως βρίσκονται σε πολλά μέρη της επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα, οι υφιστάμενοι μηχανισμοί και διαδικασίες διακυβέρνησής τους μπορεί να είναι αρκετά απομονωμένοι, εστιασμένες στον εντοπισμό και τον μετριασμό συγκεκριμένων κινδύνων χωρίς να αξιολογούν τη μεγαλύτερη εικόνα εκτός των στενών αρμοδιοτήτων τους.

Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες προστασίας δεδομένων δεν είναι εξοπλισμένοι για να εντοπίσουν πιθανή παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας κατά τον έλεγχο απορρήτου τους. Ομοίως, οι δικηγόροι πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι στην καλύτερη θέση να γνωμοδοτήσουν σχετικά με κινδύνους που σχετίζονται με προσωπικά δεδομένα. Αλλά ακριβώς αυτές οι λειτουργίες – απόρρητο δεδομένων, κίνδυνος, νομική και ασφάλεια – πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η συνεργασία είναι απαραίτητη. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να εκχωρήσετε την κυριότητα της διακυβέρνησης AI στη λειτουργία που έχει την ικανότητα να συνδυάζει μια απρόσκοπτη και ολοκληρωμένη προσέγγιση και να περικλείει ένα κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας για να διασφαλίζει τη λογοδοσία.

 
Ξεκινήστε τώρα με μια προσέγγιση βασισμένη σε δεξιότητες για την ανάθεση διακυβέρνησης AI

Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε νωρίς. Μην περιμένετε να εγκριθούν οι νόμοι για την τεχνητή νοημοσύνη στις δικαιοδοσίες σας για να ξεκινήσετε τις εσωτερικές συνομιλίες που πρέπει να έχετε σχετικά με τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Οι τρέχουσες προκλήσεις σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την προστασία δεδομένων και την ευθύνη για τα προϊόντα εμφανίζονται επανειλημμένα στον Τύπο και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες. Τα νέα μοντέλα διακυβέρνησης θα χρειαστούν χρόνο, όπως και η προσεκτική διαπραγμάτευση της οργανωσιακής κουλτούρας και της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής χρηματοδότησης για τη λειτουργικότητα και την κλιμάκωση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης σύμφωνα με τις στρατηγικές φιλοδοξίες για την τεχνητή νοημοσύνη.

 
4 δεξιότητες για μια αποτελεσματική λειτουργία διακυβέρνησης AI

Η αξιολόγηση βάσει δεξιοτήτων για το ποιος κατέχει τα ηνία της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει σαφήνεια και να ενημερώσει την απόφαση ενός οργανισμού. Αυτές οι τέσσερις δεξιότητες είναι απαραίτητες για μια αποτελεσματική λειτουργία διακυβέρνησης AI:

Μπορεί να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης: δεδομένου του φάσματος των εμπλεκόμενων ενδιαφερομένων, η κατανόηση και η δυνατότητα μετάφρασης βασικών σημείων του τρόπου λειτουργίας των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ευρύτερο κοινό διακυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας. Οι τεχνικοί όροι πρέπει να γίνονται κατανοητοί και να κοινοποιούνται κυρίως σε μη τεχνικά άτομα και ανώτερα στελέχη σε γλώσσα που κατανοούν, μαζί με την ικανότητα να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες όπως απαιτείται. Αυτό απαιτεί ένα στοιχείο εκ νέου δεξιοτήτων και προορατικότητας όσον αφορά την κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης και των υποκείμενων δεδομένων και τη στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Μπορεί να δημιουργήσει και να διαχειριστεί ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης: η ικανότητα να επηρεάζεις ηγέτες και να εξασφαλίζεις κατάλληλους προϋπολογισμούς είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος διακυβέρνησης AI, ειδικά καθώς χρειάζεται να ευθυγραμμίσει διάφορους υπάρχοντες μηχανισμούς διακυβέρνησης, διαδικασίες και μοντέλα λειτουργίας που υπάρχουν ήδη σε έναν οργανισμό και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά ένα νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της οργανωτικής κατάρτισης. Πρέπει να δοθεί προσοχή στον προσδιορισμό του εάν ένα υπάρχον πρόγραμμα συμμόρφωσης, για παράδειγμα ένα πρόγραμμα προστασίας δεδομένων για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με τον GDPR, μπορεί να ενσωματώσει απαιτήσεις διακυβέρνησης AI ή εάν ένα νέο πλαίσιο ή γενικό μοντέλο διακυβέρνησης ευθυγραμμισμένο με τα υπάρχοντα πλαίσια είναι καλύτερα τοποθετημένο για να το υποστηρίξει.

Κατανοήστε την οργανωτική δομή και πώς γίνεται πραγματικά η εργασία: είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργούν οι τρέχουσες λειτουργίες συμμόρφωσης και σε ποιο τμήμα της επιχείρησης βρίσκονται, για να μπορέσετε να συγκεντρώσετε τη διεπιστημονική ομάδα που απαιτείται. Για παράδειγμα, η ύπαρξη ενός ισχυρού πλαισίου που συλλαμβάνει όλες τις προκλήσεις σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει τους συμβατικούς κινδύνους σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, θα αποτύχει σε όλους. Η ικανότητα πλοήγησης μεταξύ λειτουργιών με γνώση των υπαρχόντων πλαισίων (για παράδειγμα, ο προσδιορισμός της ομάδας που καθορίζει τους κινδύνους πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα) θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Η δημιουργία ενός κοινού πλαισίου που να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις ανάγκες για τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μικρό έργο – χρειάζεστε και επιρροές και πρακτικούς.

Επικεντρώνεται στη λύση και στα αποτελέσματα: νόμοι, κανονισμοί, όροι χρήσης ιστότοπου και εμπορικές συμβάσεις φέρνουν περιορισμούς, ερμηνεία και ασάφεια, επομένως είναι σημαντικό η λειτουργία που οδηγεί στη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι εστιασμένη στις λύσεις, προληπτική και να βοηθά στην πλοήγηση της επιχείρησης γύρω από αυτές τις προκλήσεις ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο . Διαφορετικά, αυτό θα παραλύσει την επιχείρηση και θα καλλιεργήσει μια κουλτούρα που θα είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθεί με τυχόν προστατευτικά κιγκλιδώματα που καθορίζονται από το πρόγραμμα διακυβέρνησης AI. Η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να παρέχει έναν δρόμο προς τα εμπρός για την επιτάχυνση και την ενεργοποίηση της καινοτομίας, όχι την αποτροπή της.

 
Κάντε τα πράγματα διαφορετικά και χτίστε εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμφίβολα θα διαταράξει τις υπάρχουσες βιομηχανίες και οι ρόλοι θα εξελιχθούν σε όλη την επιχείρηση, απαιτώντας εκ νέου δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης ως κάτι περισσότερο από μια άσκηση – είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, παρέχοντας παράλληλα ισχυρή επίβλεψη στους ανθρώπους να εμπιστεύονται τα αποτελέσματα. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ρυθμό και καθώς οι νόμοι και οι κανονισμοί συνεχίζουν να κινούνται αν και με πιο αργό ρυθμό, η δημιουργία μιας πολυεπιστημονικής και ευέλικτης ομάδας που είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει την επιχείρηση θα σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Όπου και αν βρίσκεται η διακυβέρνηση AI στον οργανισμό σας, η νοοτροπία είναι το παν. Όσο περισσότερο αναγνωρίζετε τις δεξιότητες που απαιτούνται και καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ομαδικό άθλημα, τόσο πιο πιθανό είναι να ενσωματωθεί αυτή η νέα μορφή διακυβέρνησης στον οργανισμό σας, παρέχοντας τα σωστά προστατευτικά κιγκλιδώματα για να επιταχύνετε την καινοτομία – αυτό που θέλουν πραγματικά να επιτύχουν όλοι.

 
Πηγή: weforum.org

Σχετικά Άρθρα