Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την δεύτερη αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Bureau of Economic Analysis, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση (βλ. Γράφημα 13).

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 3,5%, υπογραμμίζοντας τη διατήρηση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία συνέβαλε κατά 2,40 πμ στην αύξηση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2016, στηρίχθηκε στη μείωση της αποταμίευσης ως ποσοστό του διαθεσίμου εισοδήματος (στο 5,5%, έναντι 5,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2016), καθώς ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών υποχώρησε στο 2,0%, έναντι 2,9% στο τρίτο τρίμηνο του 2016.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται η αυξημένη αρνητική επίπτωση των καθαρών εξαγωγών στην μεταβολή του ΑΕΠ, κατά 1,82 εκατοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Η αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να διατηρηθεί: α) εφόσον ανακάμπτει η οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για εισαγωγές και β) εάν αυξηθεί περαιτέρω το βασικό επιτόκιο της Fed, οδηγώντας σε ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολλαρίου, ενισχύοντας τις εισαγωγές.

Το 2016, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,6%, έναντι 2,6% το 2015. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κατά τα τελευταία δέκα έτη αποτυπώνεται στο Γράφημα 14.

 PIN13-13

 
Έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε στα $43,6 δισ. τον Φεβρουάριο, έναντι $48,2 δισ. το Ιανουάριο (βλ. Γράφημα 15). Η συρρίκνωση του ελλείμματος προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη σημαντική μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κατά $4,2 δισ., μετά από τέσσερεις συνεχόμενους μήνες αύξησής τους. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, διαμορφούμενες στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014, αντανακλώντας την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειώνεται ότι, οι καθαρές εξαγωγές, στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αφαίρεσαν 1,82 εκατοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ (2,1%). Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να παραμείνει αρνητική στο πρώτο τρίμηνο 2017, αν και σε μικρότερο βαθμό. Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τον Φεβρουάριο, μειώθηκε κατά 4,5%.

 PIN15

Παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών

Οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών, τον Φεβρουάριο, αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, κατά 1,0% σε μηνιαία βάση (εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Τον Φεβρουάριο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για μη αμυντικά αγαθά (και εξαιρουμένων των αεροσκαφών) σημείωσαν μείωση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση αλλά είναι αυξημένες κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Είναι ενθαρρυντικό ότι, οι παραγγελίες σε βιομηχανικό εξοπλισμό αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, κατά 4,2% σε μηνιαία βάση (Ιανουάριος: 5,2%), αντανακλώντας την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος εν αναμονή της υλοποίησης των προεκλογικών δηλώσεων για μείωση των φορολογικών και ρυθμιστικών βαρών για τις επιχειρήσεις.

 
Πηγή: Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Σχετικά Άρθρα