διαΝΕΟσις: Έξοδος από την κρίση με έναν ισχυρό ηγέτη

Η διαΝΕΟσις δημοσιεύει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης και αποκαλύπτει μια σειρά από πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες σήμερα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες φέτος για την Ευρώπη, την οικονομία, την ανάπτυξη, το μέλλον και τους εαυτούς τους;

 
Τα 5 κρίσιμα συμπεράσματα που αναδεικνύει  η φετινή έρευνα:

  • Ο ευρωπαϊσμός παραμένει πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία και εκδηλώνει ανοδικές τάσεις.
  • Η ιδέα της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία.
  • Διαπιστώνεται ενίσχυση της “εθνικής αυτοπεποίθησης” και της “εθνικής υπερηφάνειας”.
  • Διαπιστώνεται μικρή συντηρητικοποίηση της κοινωνίας ειδικά σε θέματα που αφορούν πολιτισμικές/κοινωνικές αξίες.
  • Ο οικονομικός φιλελευθερισμός ως αντίληψη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μπορείτε επίσης να δείτε όλα γραφήματα της έρευνας συγκεντρωμένα σε μία σελίδα, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε μια έκθεση του Δημήτρη Μαύρου της MRB με τα βασικά συμπεράσματα.

 
Κύρια σημεία:

-Σημάδια εξασθένισης του αντιευρωπαϊσμού

 
-Διχασμός και συντήρηση στα κοινωνικά θέματα

 
-Ανάγκη για ανάστημα και εθνική υπερηφάνεια, ανάγκη για προστασία

 
– Μεγαλύτερη Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς

 
-Αξιολόγηση Μνημονίων: “Εφεύρημα των Ευρωπαίων για να μας εκμεταλλευτούν, αλλά και αναγκαίο κακό”

 
-Έξοδος από την κρίση με έναν ισχυρό ηγέτη

Όταν ρωτάμε αν η χώρα για να βγει από την κρίση έχει περισσότερο ανάγκη έναν “ικανό και ισχυρό πολιτικό ηγέτη” (47,5%) ή “ένα πολιτικό σύστημα περισσότερο συνεργατικό” (41,8%), η συνεργατικότητα που θα παράγει συναίνεση έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την ύπαρξη ενός ισχυρού ηγέτη που θα  ηγηθεί μιας προσπάθειας και θα μπορέσει να εμπνεύσει και να φέρει ένα όραμα για τη χώρα.

Την ανάγκη για έναν ισχυρό και ικανό πολιτικό ηγέτη υπογραμμίζουν τα άτομα 65+ (53,5%) με Α’ βάθμια (55%) και Β’ βάθμια εκπαίδευση(54,2%) και οικονομικά ασθενέστερα. Αντίθετα στην ανάγκη για συνεργατικότητα εστιάζουν οι νέοι 17-24 (51,5%) με μεταπτυχιακό/διδακτορικό και περισσότερη οικονομική άνεση.

-Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα

 
-Μακεδονικό και ονομασία: Περί εθνικής υπερηφάνειας

Όσον αφορά το θέμα εξεύρεσης λύσης στο θέμα των Σκοπίων, το 65,9% των ερωτηθέντων αντιτάσσεται μιας σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το δημογραφικό προφίλ αυτών, που προκύπτει σύμφωνα με την έρευνα, αντιστοιχεί κυρίως σε γυναίκες (68,9%), ηλικίας 25-39 (71,1%) Α’ βάθμιας (79,3%) και Β’ βάθμιας (71,9%) εκπαίδευσης με χαμηλή οικονομική δυνατότητα (75,5%) που προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς (70,8%), δεξιάς (82,8%) ή ακροδεξιάς (86,4%).
 

 
-Οικονομική κρίση – “Τις πταίει;”

Όταν κανείς προσεγγίζει την  πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια είναι λογικό να επικεντρώνεται, σε πρώτο στάδιο, στις συνέπειές της για την ελληνική οικονομία. Αναλυτές επιχειρούν να εντοπίσουν τις βασικές ρίζες αυτής της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, και της επίμονης ύφεσης από την οποία η χώρα ακόμα και σήμερα αδυνατεί να εξέλθει.

Με μια τάση αυτοκριτικής διάθεσης περίπου 3 στους 4  Έλληνες πιστεύουν πως η χρόνια οικονομική κρίση οφείλεται κυρίως σε “δικές μας αδυναμίες”, ενώ 1 στους 5 αποδίδει ευθύνες τόσο στις δικές μας αδυναμίες όσο και στους ξένους. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτή την ερώτηση οι απαντήσεις “στις δικές μας αδυναμίες”, και “τόσο στις δικές μας αδυναμίες όσο και στους ξένους” επιστρέφουν σχεδόν ακριβώς στα ποσοστά του 2015, μετά από μια αντίστοιχη μείωση και αύξηση κατά περίπου 8% το 2016.

 
-Κράτος πρόνοιας ή κράτος ελάχιστης παρέμβασης;

Οι σχέσεις του κράτους με την οικονομία αποτελούν βασικό πυλώνα του μοντέλου ανάπτυξης κάθε ανεπτυγμένης δυτικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας, στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη πως το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς περίπου 2 στους 3 Έλληνες τάσσονται υπέρ της άποψης αυτής, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Παρ’ όλο που εμφανίζεται μια αναμενόμενη διαφοροποίηση ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, σε επίπεδο κοινωνικής τάξης οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες.
 

 
– Φοροδιαφυγή: Ποιοι, πού και γιατί;

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας έχει αναμφισβήτητα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική επικαιρότητα. Παρ’ όλες τις συζητήσεις και προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων για την πάταξή της, ο Έλληνας πολίτης εμφανίζεται δύσπιστος ως προς την πραγματοποίηση των υποσχέσεων αυτών, με 77% (από 71,1% πέρυσι) των ερωτηθέντων να συμφωνεί πως “όποιοι θεωρούν πως στην Ελλάδα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή είναι αφελείς”.
 

 
-Θέλουμε μικρότερο και καλύτερο δημόσιο τομέα

Όσον αφορά στο μέγεθος του δημοσίου τομέα και το είδος κράτους που έχει ανάγκη η χώρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, η εικόνα παραμένει λίγο πολύ η ίδια με την περσινή μέτρηση.

Το 61% των ερωτηθέντων απαντά πως “χρειαζόμαστε μικρότερο δημόσιο τομέα”. Εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους, τους φοιτητές και όσους ασχολούνται με τα οικιακά, όλες οι άλλες ομάδες απασχόλησης τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης. Περισσότερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός πως τα άτομα ηλικίας 65+ με ποσοστό 71% συμφωνούν με τη μείωση του δημοσίου τομέα. Επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως η κατανομή ανάμεσα στις ομάδες οικονομικής δυνατότητας είναι σχεδόν ομοιόμορφη.
 

 
– Ξένες επενδύσεις και εργασιακές προτιμήσεις

Μετά από μια δύσκολη 10ετία, οι πολίτες σε όλες τις μετρήσεις των τελευταίων χρόνων τοποθετούνται σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων (82,7%). Σε αξιοσημείωτα ποσοστά διατηρούν, πάντως, επιφυλάξεις όσον αφορά στις αρνητικές επιδράσεις των ξένων επενδύσεων στην επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων (45,9%), στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (37,5%) και στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας (35,6%).

 
-Σημαντικότητα και απόδοση σε θέματα ανάπτυξης

-Αυτοαντίληψη: Εικόνα πολιτών και κοινωνίας

-Παιδεία

Σχετικά Άρθρα