Δριμύτατη κριτική των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

• Λαϊκισμός, υπερφορολόγηση, διγλωσσία και ουτοπικοί στόχοι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

 
• Ανδρουλάκης Νίκος: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

 
Παρεμβάσεις του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη, Γεώργιου Κύρτσου και Ελίζας Βόζεμπεργκ στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα

Σκληρή κριτική  στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με παρεμβάσεις τους σήμερα στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έθιξε το ζήτημα του λαϊκισμού που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τη χώρα. Συγκεκριμένα ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι:

«Για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδος πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Η κρίση της Ελλάδος δημιουργήθηκε τη χαμένη δεκαετία του ’80 και από το λαϊκισμό εκείνης της εποχής. Ο λαϊκισμός που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Αν θέλουμε λοιπόν να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδος χρειάζεται:
–          Ευρωπαϊκός προσανατολισμός
–          Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
–          Ελεύθερη Οικονομία

 
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, τακτικό μέλος της ομάδας εργασίας για τη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα (Financial Assistance Working Group)  τόνισε στην παρέμβασή του τις συνέπειες από τη διπλή πολιτική γλώσσα που σκόπιμα χρησιμοποιούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα ανάλογα με την περίπτωση. Υπογράμμισε ότι η χθεσινή διαμαρτυρία των συνταξιούχων που αντιμετωπίστηκε με βίαιο τρόπο από την αστυνομία εκφράζει την αγανάκτησή τους, γιατί η κυβέρνηση πέρασε πολύ εύκολα από την υπόσχεση για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους στην κατάργηση του ΕΚΑΣ.  Ένα άλλο παράδειγμα διπλής πολιτικής γλώσσας της κυβέρνησης που έδωσε ο κ. Κύρτσος έχει σχέση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο οποίος στις Βρυξέλλες υπέγραψε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων διαβεβαιώνοντας παράλληλα από το βήμα της ελληνικής βουλής, την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγείται, πως όσο αυτός είναι στο υπουργείο δεν πρόκειται να γίνουν νέες ιδιωτικοποιήσεις.

 
Το ζήτημα της υπερβολικής φορολόγησης των Ελλήνων, έθιξε στην παρέμβασή της η κα. Μ.Σπυράκη, η οποία απευθυνόμενη στον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί ανέφερε ότι:

«Έχετε προσυπογράψει την φορολογική εξόντωση των μικρομεσαίων. Στην Ελλάδα ό,τι κινείται, φορολογείται και έχετε ευθύνη και εσείς γι’ αυτό. Οι πιστωτές προσυπογράψατε ένα φορολογικό μείγμα που επιτείνει την ύφεση και δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην Ελλάδα. Αντί να επιμείνετε στη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, δεχθήκατε τη φορολογική εξόντωση όλων των μικρομεσαίων στην Ελλάδα».

Στην ομιλία της η κα. Σπυράκη περιέλαβε επίσης και τα εξής σημεία:

– Ανάγκη για  εφαρμογή της συμφωνίας για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού Δημοσίου Χρέους όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάρτιο του2016.

– Απαραίτητη η παρακολούθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε οι πιστωτές να μην αρκούνται στη νομοθεσία αλλά να βλέπουν αν στην πράξη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις κ.λ.π.

«Συγχρόνως όμως η πατρίδα μου χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής για να σταθεί στα πόδια της μετά το 2018 χωρίς Μνημόνιο. Χρειάζεται μείωση του κράτους, μείωση των φόρων, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που θα τη βάλουν στο χάρτη των σύγχρονων κρατών στον πυρήνα της ΕΕ», κατέληξε η κα.Σπυράκη.

 
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ στην παρέμβασή της υπογράμμισε το γεγονός ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία 2,7% για το 2017 είναι ανέφικτος, διότι για να επιτευχθεί έχει αναγκαία προϋπόθεση την κατακόρυφη αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε  επιπρόσθετα ότι το 2015 οι εισροές κεφαλαίων μειώθηκαν σε ποσοστό 73% σε σχέση με το 2014, η χώρα μας υποχώρησε το 2016 κατά 5 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ο προϋπολογισμός του 2017 επιβάλλει νέους φόρους και εισφορές, που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ, ενώ δεν έχει βελτιωθεί ακόμα το κλίμα για την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

 
Ανδρουλάκης Νίκος: Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στο κεφαλαιώδες ζήτημα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως: «Το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, που αποτελεί δέσμευση του τελευταίου προγράμματος είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν στο 60% του ΑΕΠ.»

Επίσης, απευθυνόμενος προς τον επίτροπο κ. Μοσκοβισί έθεσε το εξής ερώτημα: «Γιατί στην περίπτωση των Ελλήνων δανειοληπτών, δεν δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους ή τους εγγυητές τους σε ένα χαμηλό αντίτιμο, 45 ημέρες πριν την πώληση του σε επενδυτικά funds, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;»

Τέλος, σημείωσε ότι: «Υπάρχει ένας μεγαλύτερος ηθικός κίνδυνος, αυτοί που θέλουν αλλά δεν μπορούν και είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να χάσουν την περιουσία τους, και καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους όμηροι χρεών, χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.»

Η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιπτώσεις τους.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:

Το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, που αποτελεί δέσμευση του τελευταίου προγράμματος είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εθνικού πλούτου από την εποχή της ανταλλαγής πληθυσμών το 1922.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ισοδυναμούν στο 60% του ΑΕΠ. Εάν στη διαδικασία αυτή δεν βάλουμε κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης, οι ανισότητες θα γίνουν τερατώδης και θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον Επίτροπο, γιατί στην περίπτωση των Ελλήνων δανειοληπτών, δεν δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους ή τους εγγυητές τους σε ένα χαμηλό αντίτιμο, 45 ημέρες πριν την πώληση του σε επενδυτικά funds, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;

Αν αποτελεί εμπόδιο ο ηθικός κίνδυνος να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν, τότε να βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις.

Γιατί αλλιώς, υπάρχει ένας μεγαλύτερος ηθικός κίνδυνος, αυτοί που θέλουν αλλά δεν μπορούν και είναι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να χάσουν την περιουσία τους, και καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει να παραμείνουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους όμηροι χρεών, χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο τους μαζικούς πλειστηριασμούς!

 
Διφορούμενες οι απόψεις στο ΕΚ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις στη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια με τον Επίτροπο Μοσκοβισί για την πορεία του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τις επιπτώσεις του και τις προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ότι έχει καθησυχαστικές ειδήσεις για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε μία μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, στον τομέα των συντάξεων και του τραπεζικού τομέα.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν την ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι έλαβε δύσκολες αποφάσεις και σημείωσαν ότι ο ελληνικός λαός αξίζει το σεβασμό της Ευρώπης για το πώς αντιμετώπισε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα. Άλλοι ευρωβουλευτές, αντίθετα, υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και παρότρυναν το Eurogroup και την Ελλάδα να συμφωνήσουν επί ενός σοβαρού και αξιόπιστου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Οι ευρωβουλευτές είχαν διαφορετικές γνώμες και στο ζήτημα των οικονομικών προοπτικών. Μερικοί αναφέρθηκαν στα βελτιωμένα στοιχεία που αναμένονται στον τομέα της ανάπτυξης για το επόμενο έτος και το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι εστίασαν στο θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Κάποιοι έθεσαν την Ελλάδα ως παράδειγμα της αποτυχίας του ενιαίου νομίσματος «που πρέπει να καταργηθεί», ενώ άλλοι επεσήμαναν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Το ΕΚ συμμετείχε στον έλεγχο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (Financial Assistance Working Group – FAWG) με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

Σχετικά Άρθρα