Ελάτε στο μέλλον! Οκτώ πρωτότυπες ιδέες από το «Φυτώριο Ιδεών» της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου Κρήτης

• Το υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος, η πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα, η δημιουργία κατασκευής που προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτιρίων, τα Νανο-σύνθετα αυτό-καθοριζόμενα προστατευτικά υμένια δομικών υλικών, το νέο δομικό υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, η βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος μηδενικής εκπομπής ρύπων, η Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων και η  ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών

 

 

 • Στο Επιμελητήριο Χανίων παρουσιάστηκαν τα πρωτότυπα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

 

 

 

 

 

Τα πρωτότυπα οκτώ ομάδων φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ιδρύματος παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 17 Απριλίου 2013 σε ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με το Επιμελητήριο Χανίων στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του φορέα.

 

 

 

Η Δράση του «Φυτωρίου Ιδεών» είναι μία από τις κύριες δράσεις της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και έχει ως στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της  επιχειρηματικότητας φοιτητών/τριών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

 

 

Το «Φυτώριο Ιδεών» δίνει τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές να αναπτύξουν πρωτότυπα προϊόντων ή υπηρεσιών βασισμένα σε μία καινοτόμα ιδέα τους που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν το πρόπλασμα για νέα επιχείρηση, αξιοποιώντας αφενός τις γνώσεις που έχουν και την υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του ιδρύματος, αλλά και τη συμβουλευτική υποστήριξη για το εγχείρημά τους.

 

 

 

Τα πρωτότυπα που παρουσιάστηκαν από τις ομάδες φοιτητών που τα δημιούργησαν, παρουσία και των καθοδηγητών καθηγητών τους είναι τα ακόλουθα:

 

 

 

 

 

• U-SEASON: Υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος

Η ιδέα αφορά στην κατασκευή ενός υποβρύχιου σκάφους, μικρής κλίμακας, στεγανό, με αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και πλοήγησης, με μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, χαμηλό κόστος κατασκευής, εξοπλισμένο με σύστημα ηχοβολιστικό για την εύρεση αντικειμένων στο χώρο, αλλά και δυνατότητα λήψης εικόνων, που θα είχε μεγάλο εύρος εφαρμογών.

 

 
Ενδεικτικά, κάποιες από τις πιθανές εφαρμογές του σκάφους είναι οι : υποθαλάσσιες έρευνες, παρατήρηση θαλάσσιων υποσυστημάτων, επιτήρηση υποθαλάσσιων αγωγών και γεωτρήσεων, φωτογράφιση υφάλων πλοίων για τη δρομολόγηση επισκευής τους, συλλογή δεδομένων μετρήσεων από τον βυθό με την χρήση αισθητήρων, χαρτογράφηση βυθού, δειγματοληπτικός έλεγχος υδάτων μετρήσεις στο βυθό κ.α.

 

 

 

 

• One button AAC: Πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα

Στόχος του πρωτοτύπου είναι να λύσει το πρόβλημα επικοινωνίας των ατόμων που στερούνται έκφρασης λόγου και εμφανίζουν κινητικά βαριές μορφές αναπηρίας, χρησιμοποιώντας απλές και χαμηλού κόστους τεχνολογίες.

 

 

 

Το πρωτότυπο απευθύνεται σε νοητικά υγιείς χρήστες, οι οποίοι κινητικά μπορούν να εκτελέσουν μία και μόνο κίνηση, για παράδειγμα να κουνήσουν μόνο ένα δάκτυλο ή χέρι ή να κλωτσήσουν με πόδι.

 

 
Πηγή έμπνευσης για την φοιτήτρια που το δημιούργησε αποτέλεσε ένα κορίτσι 17 χρόνων που πάσχει από τετραπληγία και η μοναδική κίνηση που μπορεί να ελέγχει καλύτερα ο εγκέφαλος της είναι η κίνηση του δεξιού της ποδιού. Ωστόσο, το κορίτσι νοητικά είναι υγιέστατο, με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη.

 

 
Με τη χρήση της εφαρμογής που αναπτύχτηκε, οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μονολεκτικά, να συντάξουν προτάσεις, να ψυχαγωγηθούν διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, ακούγοντας μουσική ή παρακολουθώντας ταινίες και βλέποντας φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

• AirPOTition: Δημιουργία κατασκευής που προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτιρίων

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που σκέφτηκε να αξιοποιήσει τις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού που δεσπόζουν σε πολλά κτίρια, σχεδιάζοντας μια κατασκευή που καταρχήν θα παρήγαγε ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα βελτίωνε την αισθητική των κτιρίων.

 

 
Έτσι κατασκευάστηκε το AirPOTition, μια κατασκευή που τοποθετείται μπροστά από τις εξωτερικές μονάδες των air-condition και μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται από την πτερωτή του μηχανήματος σε ηλεκτρική με τη χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών.

 

 

 

Επιπλέον, χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκές λωρίδες για την συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα συλλέγεται σε μια μπαταρία και τροφοδοτεί πίσω το κτήριο.

 

 
Ταυτόχρονα η κατασκευή χρησιμοποιεί το νερό που αποβάλλει το air-condition για να αναπτυχθούν κάθετοι κήποι στις όψεις των κτηρίων.

 

 
Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη πράσινων πυρήνων στις πόλεις και ειδικότερα στα κέντρα των μεγάλων, αστικών πόλεων που πάσχουν ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

 

 

 

 

• Νανο-σύνθετα αυτό-καθοριζόμενα προστατευτικά υμένια δομικών υλικών

Η δημιουργία ξεκίνησε από την ανάγκη για προστασία και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλείται από τη συνεχώς αυξανόμενη διάβρωση των μνημείων από φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες.

 

 
Το πρωτότυπο που αναπτύχθηκε αφορά στη σύνθεση ενός καινοτόμου προστατευτικού προϊόντος νανοτεχνολογίας, το οποίο είναι διαφανές, παρέχει αρχικά προστασία και υδροφοβίωση σε επιφάνειες δομικών υλικών χωρίς να μεταβάλλει το χρώμα τους, ενώ ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να προσδώσει στις επιφάνειες αυτές αντιβακτηριδιακές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, αποτρέποντας την συσσώρευση ρύπων και βιολογικών επικαθήσεων

 

 

 

Το εν λόγω προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον τομέα της σύγχρονης οικοδομικής όσο και στον τομέα της συντήρησης αρχιτεκτονικών και παραδοσιακών μνημείων, όπου η οποιαδήποτε επέμβαση απαιτεί πλήρη έλεγχο των προϊόντων που εφαρμόζονται σε αυτά.

 

 

 

 

 

• LEGODOME: Νέο δομικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον

Η ιδέα προήλθε από την διαπίστωση της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή των κτιρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των οικοδομικών υλικών που χρησιμοποιούνται και συγκεκριμένα τη σπατάλη της πρώτης ύλης.

 

 

 

Τα κτίρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια ζωής τους από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση, ως και την κατεδάφισή τους.

 

 
Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά προτείνεται ένα δομικό υλικό, το οποίο δεν θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την κατασκευή του, θα είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και θα έχει ικανοποιητική αντοχή στον χρόνο.

 

 

 

Θα αποτελεί μονάδα ενός εναλλακτικού τρόπου κατασκευής, που θα δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά το πέρασμα της χρήσιμης διάρκειας ζωής του κτιρίου και δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποβλήτων.

 

 

 

 

 

• Βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος, μηδενικής εκπομπής ρύπων

Το πρωτότυπο αυτό αφορά μια προσπάθεια από φοιτητές και καθηγητές του ιδρύματος για την κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων πόλης μηδενικής εκπομπής. Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει κατασκευάσει ήδη οχήματα με τα οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.

 

 
Το τμήμα του έργου που έχει ενταχθεί στα πλαίσια του Φυτωρίου Ιδεών αφορά στη βελτιστοποίηση κάποιων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του οχήματος, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμων και συγκεκριμένα τη βελτιστοποίηση του συστήματος διεύθυνσης και του συστήματος διαχείρισης ενέργειας.

 

 
Η ομάδα των φοιτητών βρίσκεται σε φάση κατασκευής των νέων συστημάτων και τον Μάιο προτίθεται να συμμετάσχει στο διεθνή διαγωνισμό οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων που θα γίνει στο Rotterdam της Ολλανδίας.

 

 

 

 

 

• Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων

Η ιδέα αφορά στην κατασκευή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται από ομάδες ερασιτεχνών αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή οποιουδήποτε άλλου ομαδικού αθλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν την ομάδα τους διαδικτυακά, καταγράφοντας τα σημαντικά γεγονότα, δηλώνοντας νέους παίκτες ή παίκτες που αποχωρούν, καταγράφοντας τα αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις της ομάδας, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να επικοινωνούν και τα μέλη της ομάδας.

 

 
Επίσης, θα υπάρχει ένα σύστημα αντιστοίχησης ή «ταιριάσματος», το οποίο συνυπολογίζοντας την απόσταση, το επίπεδο δεξιότητας του κάθε παίκτη από παλιότερες αναμετρήσεις και άλλους παράγοντες θα προτείνει κάθε φορά μια ομάδα νέων αντιπάλων και θα προγραμματίζει τις επόμενες αναμετρήσεις.

 

 

 

Τέλος, με τη χρήση συσκευών εντοπισμού απόδοσης, θα μπορούν να γίνονται συγκρίσεις της απόδοσης του κάθε παίκτη, παράγοντας χρήσιμα και ελκυστικά για το χρήστη δεδομένα και στατιστικά τα οποία θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα.

 

 

 

 

 

• Daedalus: Ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών

Η ιδέα αφορά την κατασκευή μίας πλατφόρμας που θα ίπταται με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού που περιέχει ήλιο (Ηe).

 

 

 

Η πλατφόρμα θα φέρει εξοπλισμό που θα αποτελείται από μικροκάμερα υψηλής ανάλυσης και ποικίλους αισθητήρες που θα συλλέγουν φωτογραφίες και δεδομένα μετρήσεων.

 

 

 

Σε δεύτερη φάση θα χρησιμοποιεί συστήματα αναμετάδοσης των δεδομένων που συλλέγονται από την πλατφόρμα σε επίγειο κόμβο.

 

 

 

 

ΙΝFO Photo: από την παρουσίαση των εργασιών

 

 

 

www.mywaypress.gr

 

Σχετικά Άρθρα