Η γυναικεία επιχειρηματικότητα κλειδί της αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα μας

• Πρωτότυπα στοιχεία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης

 

• Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

 

Βήμα διαλόγου με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών που αποτέλεσε το έναυσμα δημόσιας συζήτησης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιαστήκαν πρωτότυπα στοιχεία για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και με απώτερο στόχο την περαιτέρω προώθηση και συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης χθες, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, στο δημαρχιακό μέγαρο.

 

Η διενέργεια δημόσιας συζήτησης έγινε στο πλαίσιο ενός συνόλου δράσεων, που αποσκοπούν στην προώθηση των καινοτόμων ιδεών και της επιχειρηματικότητας και με αφορμή την 6η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (18-30 Νοεμβρίου 2013).

 

Επικεντρώθηκε στα στοιχεία και αποτελέσματα ευρείας πανελλήνιας έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα «BGS Economics Group» του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων- BGS, μεταξύ γυναικών επιχειρηματιών και παρουσίασε η  Υποδιευθύντρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών Α. Ε. «BGS Economics Group», Αγγελική Βογιατζή.

 

Γιάννης Μπουτάρης : «H Θεσσαλονίκη μπορεί να αναβιώσει τη μακρά επιχειρηματική της παράδοση» 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα νέο ξεκίνημα.

 

Ως τέτοιο θα πρέπει να ξεπερνά τα ταμπού των στερεοτύπων, να αναθεωρεί πολιτικές νοοτροπίες και αντιλήψεις.

 

Στις νέες αυτές συνθήκες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η απάντηση στην ανεργία και στην ύφεση, οι πολυπόθητες νέες θέσεις εργασίας αλλά και η διατήρηση των υπαρχουσών προϋποθέτουν εύρος στις επιχειρήσεις και κυρίως ευνοϊκές και ισότιμες συνθήκες για το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς και στερεότυπα» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

 

Επιπλέον επισήμανε ότι είναι χρέος της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, να εξασφαλίσουν ότι -κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες που πλήττονται περισσότερο σήμερα από την ανεργία και τους αποκλεισμούς-  θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδέες και τη δυναμικότητά τους και πρόσθεσε:

 

«η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναβιώσει τη μακρά επιχειρηματική της παράδοση και όλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προοπτική, μια Θεσσαλονίκη ως κέντρο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής, σημείο αναφοράς και καινοτόμων δράσεων έρευνας και παραγωγής νέων ιδεών, μια Θεσσαλονίκη σύγχρονη και δημιουργική».

 

Χασδάι Καπόν: «Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Όχι όμως και ακατόρθωτος»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης  του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο η λέξη επιχειρηματικότητα χρησιμοποιείται ως συνώνυμο της ανάπτυξης και έχει ταυτόσημη έννοια.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, όλα τα στοιχεία και οι έρευνες που διεξάγονται, δείχνουν ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί ν’ αποτελέσει το κλειδί της αειφόρου ανάπτυξης στη χώρα μας και να είναι η βάση προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η οικονομία της χώρας μας» και πρόσθεσε:

 

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο του όχι μόνον να καταδείξει τη σημασία που αποδίδει στην αξία του επιχειρείν αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά, με τα μέσα που διαθέτει, στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

 

Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από σειρά δράσεων για την υποστήριξη της γυναικείας συμμετοχής στον εργασιακό στίβο αλλά και από συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους Φορείς και τα Υπουργεία ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια που θα προσφέρουν οικονομικές και επαγγελματικές διεξόδους στις γυναίκες που σήμερα πλήττονται από την οικονομική κρίση που χτυπά σχεδόν όλη την Ευρώπη».

 

Στην κατακλείδα της ομιλίας του σημείωσε: «Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος. Όχι όμως και ακατόρθωτος.

 

Έτσι, θα πρέπει όλοι εμείς που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλεκόμαστε στο δημόσιο πολιτικό γίγνεσθαι και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, να ξεπεράσουμε τα στεγανά και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να υποστηρίξουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε όποιον τομέα κι αν κάνει την εμφάνισή της.

 

Τέτοιοι τομείς είναι, αυτός του τουρισμού, του διαδικτυακού εμπορίου, του πολιτισμού, αλλά και οι γυναικείοι κοινωνικοί συνεταιρισμοί που παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες και με ίδια μέσα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να εκσυγχρονίσουν τις παλιές.

 

Με την ένταση των προσπαθειών γρήγορα θα γίνει κατορθωτό η γυναικεία επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να εμφανίζει αυξητικές τάσεις και να αγγίξει τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Στην εκδήλωση-Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Βρετανικού Συμβουλίου, του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων και του Γραφείου Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Επίτιμη Πρόξενος της Βρετανίας στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Τσακάλη και ο Αρχιτέκτονας και Πολεοδόμος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων- BGS, Βασίλης Ζώτος.

 

Η πανελλήνια έρευνα που παρουσιάστηκε διεξήχθη με δείγμα συγκεκριμένες -εν ενεργεία- γυναίκες επιχειρηματίες (διαφόρων δραστηριοτήτων και κλάδων) που δραστηριοποιούνται τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και ξεκίνησαν μια επιχειρηματική δραστηριότητα  τουλάχιστον πριν από το 2009 και περιλάμβανε ερωτήματα για μια ευρεία γκάμα θεμάτων (κίνητρα για την επιχειρηματική ενασχόληση, εξασφάλιση χρηματοδότησης, παράγοντες επαγγελματικής επιτυχίας, προβλήματα επιχειρείν).

 

Στόχος ήταν καταρχήν, η εξαγωγή σημαντικών στοιχείων που απορρέουν από την εμπειρία και κεκτημένη γνώση γυναικών επιχειρηματιών και -μέσω της παρουσίασης στην ημερίδα- η μετάδοση αυτής της πλούσιας επιχειρηματικής εμπειρίας, στις γυναίκες που έχουν πρόσφατα ξεκινήσει (start-ups) ή προγραμματίζουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της προσπάθειας για τη δημιουργία και την επιτυχία.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα αποτελέσματα της έρευνας τέθηκαν σε συζήτηση με τον συντονισμό του  αρθρογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή», Πάσχου Μανδραβέλη και με τη συμμετοχή των:

 

  • Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος «ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ ΑΕ».
  • Νονίτα Παπαδοπούλου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pap. Corp. S.A.
  • Έλενα Παναρίτη, Θεσμική Οικονομολόγος και Κοινωνική Επιχειρηματίας
  • Κατερίνα Σαρρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στοιχεία της Πανελλήνιας έρευνας που παρουσιάσθηκε

Όπως προέκυψε, το 52% από τις γυναίκες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ 60% περίπου  ασχολούνται με τον κλάδο των υπηρεσιών.

 

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, 90% όσων γυναικών ανταποκρίθηκαν στην έρευνα έχουν τουλάχιστον πανεπιστημιακό πτυχίο και 58% έχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση, με το 31% να επιθυμεί τη συνέχιση της  οικογενειακής επιχείρησης με ανεξαρτησία.

 

Μικρότερο ποσοστό συγκέντρωσαν το οικονομικό κίνητρο (3%) και η αντιμετώπιση της ανεργίας (2%), κίνητρα που επιλέγονται κατά βάση από γυναίκες που άρχισαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους μετά το 2005.

 

Το 26% από τις συμμετέχουσες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα βάσισαν το επιχειρηματικό τους ξεκίνημα στην εμπειρία. Ένας άλλος λόγος που αναφέρουν για την επιχειρηματική τους ιδέα ήταν ότι ήθελαν να αναπαράγουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα που είχε σημειώσει επιτυχία είτε στην Ελλάδα (19%) είτε στο εξωτερικό (7%).

 

Επιπρόσθετα, το 24% των ερωτώμενων δήλωσε πως η επιχειρηματική τους ιδέα ικανοποιούσε νέα ζήτηση στην αγορά για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Μία στις δύο γυναίκες απάντησε ότι η αρχική της επένδυση ήταν μικρότερη από 30.000 , ένα σχετικά χαμηλό ποσό. Επιπλέον, οι γυναίκες που ξεκίνησαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους μετά το 2005 επένδυσαν ακόμη λιγότερα, δηλαδή κάτω από € 10.000.

 

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην έρευνα ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προσωπικές αποταμιεύσεις (38%) ή χρηματοδοτήθηκαν από οικογένεια και φίλους (26%).

 

Οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν λίγο ως πολύ τα ίδια εμπόδια, ανάλογα με αυτά που αντιμετωπίζουν – ανεξαρτήτως φύλου – όλοι οι επιχειρηματίες, όπως για παράδειγμα τη γραφειοκρατία (22%) και τη δυσκολία ανεύρεσης κεφαλαίων (15%). Άλλες δυσκολίες που αναφέρθηκαν αφορούν στην προώθηση και τη διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών (25%).

 

64% των ερωτηθεισών απάντησαν ότι είναι παντρεμένες και το 68% ότι έχουν παιδιά. Ένα μείζον ζήτημα που επισημάνθηκε από τις μισές περίπου γυναίκες είναι ο συνδυασμός εργασίας και οικογένειας και η έλλειψη χρόνου για τα παιδιά και την οικογένειά τους.

 

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η ανάληψη ισορροπημένου ρίσκου αναφέρθηκε από το 5% όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, αποτέλεσμα που αποτυπώνεται και σε ακαδημαϊκές έρευνες σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανδρών και γυναικών σύμφωνα με τις οποίες (British Psychological Society – Ιαν. 2012) μια κύρια διαφορά μεταξύ της προσωπικότητας ανδρών και γυναικών είναι η στάση τους απέναντι στην ανάληψη κινδύνων.

 

Σε ότι αφορά στα γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους, όσες ανταποκρίθηκαν στην έρευνα ανέφεραν τη διορατικότητά τους (21%), τις επικοινωνιακές δεξιότητες (20%), την επικέντρωση στους ανθρώπους (18%) και την ανάπτυξη σχέσεων (17%).

 

Σε απάντηση του ερωτήματος σχετικά με τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχία τους, οι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας ή κλάδου αναφέρουν την ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας  (41%) και τους κατάλληλους συνεργάτες (26%).

 

Το ένα τρίτο όσων απάντησαν στην έρευνα δήλωσε ότι η προσωπική ικανοποίηση είναι το σημαντικότερο όφελος από την επιχειρηματική ενασχόλησή τους, ενώ 28% εκτιμά την προσωπική ανάπτυξη που έχει επιτύχει και 24% την κοινωνική και προσωπική καταξίωση που έχει κατορθώσει. Τα οικονομικά οφέλη μνημονεύτηκαν από το 7% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

 

Αξιολογώντας την επιτυχία της επιχείρησής τους, 7 στις 8 γυναίκες την θεωρούν από θετική ως πολύ θετική. Οι γυναίκες είναι αισιόδοξες όσον αφορά την προοπτική της επιχείρησής τους. Σχεδόν 3 στις 4  εκτιμούν ότι οι μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησής τους είναι από θετικές ως πολύ θετικές, παρά την κρίση. Μόνο ένα 10% θεωρεί ότι οι προοπτικές της επιχείρησής τους είναι αρνητικές.

 

Εν κατακλείδι μια φράση που συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της έρευνας του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων- BGS είναι: «Με εφόδιο τις καλές σπουδές και την επιχειρηματική κουλτούρα και παρά την έλλειψη διαθέσιμου χρόνου, διατήρησα την οικογενειακή μου ισορροπία και με όπλα την επιμονή και τη διορατικότητα κέρδισα αναγνώριση, νοιώθω ικανοποίηση και αισιοδοξώ για το μέλλον».

 

Τα μέλη της ομάδας που εργάσθηκαν για την οργάνωση και υλοποίηση της έρευνας και της ημερίδας με συντονιστή τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων BGS, Βασίλη Ζώτο είναι:

 

Γιώργος Ραουνάς, Θύρσος Χατζηκώστας, Χάρης Χατζηκόκκινος,  Vicky Stockdale, Αγγελική Βογιατζή, Νίκος Χροναίος, Αγγελική Τσακουμάγκου.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

ΙΝFO

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας στο Link:

http://www.bgs.gr/lq-files/pdf/SURVEY%20PRESENTATION%20-%20FINAL.pdf

Σχετικά Άρθρα