Η εκστρατεία της HELMEPA στην Καβάλα επιβραβεύεται από την νέα γενιά

Δημήτρης Λεμονίδης: « Τα χιλιάδες ενεργά μέλη μας και η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών στις δράσεις μας, αποτελούν την σταθερή βάση, πάνω στην οποία πατάει το όραμά μας για το μέλλον»

 

Michael Franklin: « Η εκστρατεία μας ξεκινά από την εισαγωγή στο μεγαλειώδη και πολύπλοκο θαλάσσιο κόσμο και φθάνει μέχρι το ζωτικό ρόλο που έχει η ναυτιλία για την παγκόσμια κοινωνία»

 

 

Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, η ευρεία συμμετοχή των πολιτών και η εμφανής στήριξη των τοπικών φορέων της όμορφης  πόλης της Καβάλας έστεψαν με επιτυχία την Ημερίδα και τα εγκαίνια της περιβαλλοντικής Έκθεσης της HELMEPA, στον πέμπτο κατά σειρά σταθμό της εκστρατείας της, με τίτλο “Ενημέρωση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες”.

 

Πρόκειται για πρωτοβουλία της HELMEPA που εκτελείται για μια τριετία σε 12 πόλεις και πλησίον περιοχές με την ευγενική υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος The Lloyd’s Register Educational Trust, The LRET.

 

Στην Ημερίδα με θέμα «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές: ένα πρόβλημα που μάς αφορά όλους» παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Θάσου, του Λιμενικού Σώματος και άλλων φορέων της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης K. Μητσάτσος, ευχαρίστησε το Δήμο Καβάλας και τους τοπικούς φορείς για τη φιλοξενία  της εκστρατείας της οποίας στόχος είναι η ενημέρωση και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.

 

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, Δημήτρης Λεμονίδης, τόνισε ότι σταθμός στην εξέλιξη των δράσεων της  Ένωσης αποτέλεσε η σύσταση του προγράμματος Παιδική HELMEPA, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα λόγια του αείμνηστου Προέδρου της HELMEPA καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου: ‘Πέρα από το φιλότιμο χρειάζεται και η περιβαλλοντική αγωγή, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω των παιδιών’.

 

Στη συνέχεια τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, αναδεικνύοντας την πολυσχιδή σχέση της κοινωνίας της Καβάλας με το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και το σεβασμό που αυτό χρειάζεται.

 

Ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, μίλησε για τις δράσεις του Δήμου για ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον και τη βοήθεια που προσφέρει η εκστρατεία της HELMEPA στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μικρών και μεγάλων κατοίκων της.

 

Κλείνοντας, η Εκτελεστική Συντονίστρια της HELMEPA, Κριστιάνα Πρεκεζέ διάβασε μήνυμα του Διευθυντή του The LRET, Michael Franklin.

 

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε η κατάσταση της ρύπανσης από απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και παγκόσμια που παρουσίασε ο Κώστας Τριανταφύλλου, στέλεχος του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της ΗΕLMEPA.

 

Τις καλές πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καβάλας παρουσίασε εκτενώς ο Περιβαλλοντολόγος Αλέξης Μιχαήλ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Καβάλας.

 

Ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, Δασολόγος Θεόδωρος Μπερμπερίδης, αναφέρθηκε στην προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή καθώς και στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Αλιευτικής  Έρευνας για τη ρύπανση του κόλπου της Καβάλας αναπτύχθηκαν από τον Δρα Νικόλαο Σταμάτη ενώ ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Φιλίππων Καβάλας, Κυριάκος Κελίδης, τόνισε τη σημασία της εφαρμογής  των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με καίρια θέση αυτό της Παιδικής HELMEPA.  Ανάλογα μίλησε και ο Διευθυντής Α’θμιας Εκπαίδευσης,  Νίκος Γεωργιάδης.

 

Η Ημερίδα έκλεισε με την προβολή video που έφτιαξαν οι τρεις πιο δραστήριες Ομάδες του Προγράμματος της Παιδικής ΗELMEPA στην Καβάλα με δράσεις τους.

 

Για τη γενική δραστηριότητα τους, η HELMEPA συνεχάρη τους μαθητές και τον Εκπαιδευτικό Παναγιώτη Παπάζογλου που εθελοντικά κατευθύνει τα παιδιά στις πρωτοβουλίες τους.

 

Αφού επέδωσαν τα αναμνηστικά βιβλία στα παιδιά-μέλη των Ομάδων, οι κ.κ. Α. Γρανάς, Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού, Π.Ε. Καβάλας, Κώστας Παπακοσμάς, η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Άννα Σπανδώνη και Δ. Λεμονίδης εγκαινίασαν στη συνέχεια την περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA στο Φουαγιέ του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση από στέλεχος της HELMEPA.

 

 

Hλεκτρονικά μέσα της Καβάλας κάλυψαν τις εκδηλώσεις.

 

 

 

Δημήτρης Λεμονίδης: « Τα χιλιάδες ενεργά μέλη μας και η ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών στις δράσεις μας, αποτελούν την σταθερή βάση, πάνω στην οποία πατάει το όραμά μας για το μέλλον»

 

O χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της HELMEPA κ. Δημήτριου Λεμονίδη στην Ημερίδα της HELMEPA & του Δήμου Καβάλας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να αντιπροσωπεύω το Δ.Σ. της HELMEPA σε αυτή την ωραία εκδήλωση στην πόλη που μεγάλωσα,  την πόλη μας.

 

Η Ελληνική Ένωση προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, αγγλιστί HELLENIC MARINE ENVIRONMENT PROTECTION ASSOCIATION, ιδρύθηκε το 1982 από Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικούς ενσαρκώνοντας το όραμα του αείμνηστου Γιώργου Λιβανού (πρώτου προέδρου της) για περιορισμό της ρύπανσης των θαλασσών από τα πλοία, με πρωτοβουλία των ανθρώπων της θάλασσας σε εθελοντική βάση, πέρα και πάνω από τις απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών της εποχής εκείνης.

 

Μία πρωτοβουλία βασισμένη στο «Ελληνικό φιλότιμο» όπως ο ίδιος συχνά έλεγε σε όλα τα φόρα ντόπια και διεθνή, όπου συμμετείχε για την προώθηση και προβολή του οράματός του.

 

Στη διαδρομή των 30 και πλέον χρόνων της, η Helmepa διεύρυνε τις δραστηριότητες της με πρωταγωνιστές τον Γενικό μας διευθυντή κο Δ. Μητσάτσο και τους επιτελείς του.

 

Δύο από αυτούς, η κα Χριστιάνα Πρεκεζέ (εκτελεστική συντονίστρια του προγράμματος) και ο κος Κώστας Τριανταφύλλου (του τομέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης) είναι μαζί μας και θα σας δώσουν λεπτομέρειες των δράσεών μας στη συνέχεια.

 

Σταθμό στην εξέλιξη των δράσεων αποτελεί η ίδρυση της παιδικής HELMEPA για παιδιά ηλικίας 5-13 ετών, μια πρωτοβουλία του επίσης αείμνηστου φίλου μου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου που εύστοχα πίστευε ότι πέρα από το φιλότιμο χρειάζεται και περιβαλλοντική αγωγή.

 

Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι μέσω των παιδιών που όχι μόνο γίνονται ευκολότερα φορείς τέτοιων συμπεριφορών αλλά πολλές φορές επικρίνοντας συνήθειες των μεγάλων ως προς το περιβάλλον, λειτουργούν καταλυτικά στη βελτίωση και συνειδητοποίηση αντιπεριβαλλοντικών συμπεριφορών.

 

Η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώθηκε με την οργάνωση των Ναυτίλων της HELMEPA για παιδιά και νέους από 13-30 ετών με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Σήμερα μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι το όραμα για ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση τόσο των άμεσα επαγγελματικά συμμετεχόντων  (πλοιοκτήτες και εργαζόμενοι στον ναυτικό κλάδο) όσο και του ευρύτερου κοινού, τελεσφορεί.

 

Χιλιάδες ενεργά μέλη από τη μία και ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών στις δράσεις μας από τη άλλη, αποτελούν την σταθερή βάση, πάνω στην οποία πατάει το όραμά μας για το μέλλον.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ο νομός Καβάλας (μαζί με τη Θάσο) διαθέτει περί τα 200 χιλιόμετρα ακτογραμμή εξαιρετικού κάλους.

 

Η πόλη της Καβάλας με την εξαιρετική θέση της, χρωστάει την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της και όχι μόνο , στη θάλασσα.

 

Ας γίνει αυτή η εκδήλωση της HELMEPA, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αφορμή για περαιτέρω βελτίωση αυτή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης μας.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης ,

 

Το LRET για την ευγενική του χορηγία,

 

Όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας, και να σας διαβεβαιώσω ότι η HELMEPA θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση αυτές τις δράσεις.

 

Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε επιπλέον πόρους για την ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των προσπαθειών.»

 

 

 

Michael Franklin: « Η εκστρατεία μας ξεκινά από την εισαγωγή στο μεγαλειώδη και πολύπλοκο θαλάσσιο κόσμο και φθάνει μέχρι το ζωτικό ρόλο που έχει η ναυτιλία για την παγκόσμια κοινωνία όχι μόνο για τις μεταφορές που προσφέρει αλλά γιατί είναι η πιο περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία της ανθρωπότητας»

 

Το μήνυμα του Διευθυντή του The LRET, Michael Franklin

 

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι,

 

«Με την ιδιότητά μου ως διευθυντής του the Lloyd’s Register Educational Trust (The LRET), με μεγάλη χαρά σας απευθύνω εκ μέρους όλων μας αυτό τον χαιρετισμό.

 

Το LRET που ιδρύθηκε το 2004, είναι ένας ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός με διεθνή δραστηριότητα.

 

Από την ίδρυσή του, βασικός σκοπός του οργανισμού μας είναι «να χρηματοδοτήσει παιδεία και επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και ερευνητικά προγράμματα σε μεταφορές, επιστήμη, μηχανολογία, τεχνολογία και ασφάλειας παγκόσμια για όλους».

 

Εκπληρώνοντας το LRET την αποστολή του και στoχεύοντας σε κάθε ηλικία,  προσφέρει υποστήριξη από μαθητές  μέχρι επαγγελματίες.

 

Έτσι, ο στόχος της κοινής μας με τη HELMEPA εκστρατείας να ενημερώσουμε τους νέους στην Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση στις εκθέσεις της HELMEPA στην Αθήνα και να κινητοποιήσουμε περιβαλλοντικά τοπικές κοινωνίες, απετέλεσε ιδανική ευκαιρία για το LRET να πραγματοποιήσει το σκοπό του.

 

Η εκστρατεία μας ξεκινά από την εισαγωγή στο μεγαλειώδη και πολύπλοκο θαλάσσιο κόσμο και φθάνει μέχρι το ζωτικό ρόλο που έχει η ναυτιλία για την παγκόσμια κοινωνία όχι μόνο για τις μεταφορές που προσφέρει αλλά γιατί είναι η πιο περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία της ανθρωπότητας.

 

Οι επισκέπτες στην έκθεση θα ενημερωθούν για εντυπωσιακές τεχνολογίες και καινοτομίες στη σχεδίαση και μηχανολογικό εξοπλισμό των πλοίων που είναι στη διάθεση επαγγελματιών που αναζητούν μέσα από επιστήμη και έρευνα ό,τι καλύτερο για τις κατασκευές των πλοίων.

 

Εμείς στο LRET, ευχόμαστε η έκθεση όχι μόνο να βοηθήσει τους μαθητές να εμπλουτίσουν τις περιβαλλοντικές τους γνώσεις, αλλά να τους κινήσει το ενδιαφέρον να ακολουθήσουν τις θαλάσσιες επιστήμες στο μέλλον.

 

Να φέρει τα σημερινά παιδιά, που θα κληρονομήσουν μία μέρα τον πλανήτη, ακόμη πιο κοντά  στη μακρά και υπερήφανη ναυτική παράδοση της Ελλάδας, μιας χώρας προικισμένης με πληθώρα φυσικών θησαυρών σε θάλασσες και ακτές χιλιάδων χιλιομέτρων.

 

Επίσης, η σημερινή Ημερίδα ευχόμαστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους πάρετε μέρος, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξετε απόψεις πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα που ενδιαφέρουν όλους σας στην περιοχή σας.

 

Με τη βεβαιότητα πώς η εκστρατεία HELMEPA-The LRET θα επιτελέσει τους στόχους της στην πόλη της Καβάλας, σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μας για κάθε επιτυχία.»

 

 

INFO

Το The Lloyd’s Register Educational Trust (The LRET), χρηματοδοτεί προγράμματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και έρευνας στους τομείς μεταφορών, επιστημών, μηχανικής, τεχνολογίας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος όλων.

 

 

 

INFO Photo : Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα