Η Σουηδία χτίζει τη μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο

Σουηδοί προγραμματιστές ετοιμάζονται να χτίσουν τη μεγαλύτερη ξύλινη πόλη στον κόσμο, αναφέρει η Ayurella Horn-Muller του Axios.

Γιατί έχει σημασία: Η χρήση ξυλείας στις αστικές κατασκευές έχει διαπιστωθεί ότι παράγει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από τα συμβατικά δομικά υλικά — αλλά φέρνει επίσης νέους κινδύνους.

Οδηγώντας τα νέα:«το μεγαλύτερο αστικό κατασκευαστικό έργο στον κόσμο από ξύλο» θα κατασκευαστεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Atrium Ljungberg.

  • Θα διαθέτει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 σπίτια σε πάνω από 250.000 τετραγωνικά μέτρα, ένα «μίγμα χώρων εργασίας, κατοικιών, εστιατορίων και καταστημάτων» που ανέφερε ο Economistθα κοστίσει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025 και αναμένεται να διαρκέσει μια δεκαετία.

Η μεγάλη εικόνα: Με την οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία να είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 40% των παγκόσμιων εκπομπών , υπάρχει μια κλιματική περίπτωση για κτίσματα με μαζική ξυλεία.

Ναι, αλλά: Μερικοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η χρήση μαζικής ξυλείας σε κτιριακά έργα μπορεί να είναι πιο εντατική σε εκπομπές από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί.

Η άλλη πλευρά: η Katie Mesia, διευθύντρια στην παγκόσμια εταιρεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού Gensler, είπε στον Axios ότι είναι αισιόδοξη για την επικείμενη πιθανότητα μιας αμερικανικής εκδοχής της «ξύλινης πόλης» της Σουηδίας.

  • Το σουηδικό έργο είναι το τελευταίο παράδειγμα ενός αυξανόμενου «παλιρροϊκού κύματος» παγκόσμιου ενδιαφέροντος για μοντέρνα κτίρια με μαζική ξυλεία, σημείωσε.

Η ουσία: “Απλώς νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουν παραδείγματα”, Annica CEO της Atrium Ljungberg είπε ο Ånäs στον Axios. «Τώρα όταν το κάνουν, είμαι σίγουρος ότι θα εμπνευστούν».

Συνέχεια εδώ

Πηγή: axios.com

 
Μια startup στην Αφρική χρησιμοποιεί πλαστικά απόβλητα που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν για να χτίσει οικονομικά προσιτά σπίτια

Ο τομέας της ανακύκλωσης σε όλη την Αφρική δεν είναι τόσο εύρωστος όσο άλλες περιοχές στον κόσμο – μόλις το 4% περίπου των απορριμμάτων που παράγονται σε όλη την ήπειρο σώζεται και 70 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν σε χωματερές και δρόμους στο αστικό τοπίο της Αφρικής κάθε χρόνο.

Η Kubik, μια νεοσύστατη εταιρεία ανακύκλωσης στην Κένυα και την Αιθιοπία, ελπίζει να χρησιμοποιήσει οριστικά από αυτά τα απόβλητα.

Μετατρέποντας τα δύσκολα ανακυκλώσιμα πλαστικά – όπως το πολυαιθυλένιο, το πολυπροπυλένιο και το πολυστυρένιο – σε οικονομικά δομικά υλικά με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που εύστοχα ονομάζονται «πλαστικά τούβλα», η Kubik αφαιρεί περίπου 45.000 κιλά πλαστικών απορριμμάτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής κάθε μέρα.

Γιατί είναι αυτά τα καλά νέα; Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το Kubik αντιμετωπίζει μια άλλη συντριπτική πραγματικότητα: η Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο και χρειάζεται περισσότερα από 100 εκατομμύρια νέα σπίτια μέχρι το 2030.

Το τρέχον κόστος για οικοδομικά υλικά δεν μπορεί να καλύψει αυτή τη ζήτηση, αφήνοντας εκατομμύρια Αφρικανούς χωρίς στέγη. Η λύση του Kubik μειώνει επίσης δραματικά αυτό το φράγμα κόστους.

Συνέχεια εδώ

Πηγή: goodgoodgood.co

Σχετικά Άρθρα