ΙΟΒΕ: Ισχυρή ύφεση και το γ’ τρίμηνο -Σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ

Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία

 
Το ΙΟΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», εκπονεί ένα νέο μηνιαίο ενημερωτικό «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία», σε αντικατάσταση των «Αποτελεσμάτων Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας».  Το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» είναι εμπλουτισμένο με βραχυχρόνιους δείκτες και τάσεις της βιομηχανίας, καθώς και βασικούς επιλεγμένους δείκτες της ευρύτερης ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να επιτρέπεται η σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία ως προς τη μηνιαία εξέλιξή τους και να παρέχεται μια εικόνα των βασικών τάσεων.

 
Βασικά σημεία:

  • Ισχυρή ύφεση και το γ’ τρίμηνο 11,7%, από -14,2% στο β’ τρίμηνο (y-o-y). Σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ (- 4,3%).
  • Ύφεση 8,5% στο εννεάμηνο του 2020, έναντι 7,0% στην ΕΕ
  • Ισχυρή πτώση εξαγωγών στο γ’ τρίμηνο (-45%), λόγω μείωσης εξαγωγών υπηρεσιών (-80,0%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών εμφάνισαν μικρή αύξηση (+3,5%)
  • Συρρίκνωση της ανεργίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, λόγω αποκλειστικά της μείωσης του εργατικού δυναμικού
  • Μικρή επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο αλλά αισθητή υποχώρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης
  • Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 89,2 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Οκτώβριο
  • Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά σημαντικά μικρότερη του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (-5,7%). Eξασθένιση 3,0% τον Οκτώβρη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη. Στο δεκάμηνο, -3,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
  • Αύξηση εξαγωγών βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο κατά 7,8% (y-o-y). Υποχώρηση εμπορικού ελλείμματος στα €1,8 δισεκ. από €2,5 δισεκ. ένα χρόνο πριν.

-Υψηλό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας

-Η τιμή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ακολούθησε τις έντονα πτωτικές τάσεις των βασικών αγορών στην Ευρώπη ωστόσο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα

Για να δείτε το σχετικό Μηνιαίο Δελτίο επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δελτίο εξελίξεων στη Βιομηχανία (Δεκέμβριος 2020) 

Σχετικά Άρθρα