Μεταβαίνει ο κόσμος σε μια εποχή οικονομικής στασιμότητας και πληθωρισμού τιμών;

Ο κατακερματισμός των εθνών; Ο σκηνοθέτης μας για το 2024

 
Η παγκόσμια οικονομία είναι ένα ισχυρό αλλά εύθραυστο δίκτυο. Για πολύ καιρό, πήγαινε από δύναμη σε δύναμη.

Ωστόσο ο συνδυασμός της διαβρωτικής συμπεριφοράς της Ρωσίας και του Ιράν, η ακραία κινεζική αυτοπεποίθηση, η πιθανή αμερικανική αυτοκαταστροφή, ο πόλεμος στη Γάζα, η κλιματική αλλαγή και πολλοί άλλοι παράγοντες ωθούν την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας στο χείλος του γκρεμού.

Αν και είναι αρκετά ανθεκτικό σε κραδασμούς κατά τη διάρκεια κανονικών καιρών, σε καιρούς σαν αυτούς η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ ευάλωτη όταν συμβαίνει απρόβλεπτη και, εν μέρει, απρόβλεπτη αναστάτωση.

Αντιμετωπίζουμε έναν κόσμο που είναι όλο και πιο κατακερματισμένος, έχει περιορισμένη οικονομική ικανότητα και εμπεριέχει μια μακρά περίοδο διαρκούς κινδύνου πληθωρισμού;

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ανοδική ώθηση του πληθωρισμού. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού φαίνονται μη βιώσιμες, η παγκόσμια ασφάλεια φαίνεται ανέφικτη, η εγχώρια συναίνεση στις δημοκρατικές κοινωνίες διαβρώνεται γρήγορα και ο πλανήτης κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Όλες οι επιλογές πολιτικής είναι περίπλοκες και καμία δεν έχει την  ομόφωνη ή ακόμη και την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Το πιο σημαντικό, η μαζική συρροή όλων αυτών των συστημικών κραδασμών έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο τον διεθνή συντονισμό σε μεγάλη κλίμακα.

Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία, το εμπορικό της σύστημα και η εξάρτησή του από αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες δεν υφίστανται πλέον πραγματικά με καμία απτή έννοια.

Η παγκοσμιοποίηση είναι νεκρή. Ακόμη χειρότερα, ακόμη και τα περιφερειακά εμπορικά καθεστώτα δυσφημίζονται και είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμεύσουν ως αντικαταστάτες.

Τέλος, αμφισβητείται η εθνική ενότητα στις δημοκρατίες του κόσμου. Όλα αυτά οδηγούν σε μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη και απομονωμένη ένωση (μη) εθνών, περιορισμένη οικονομική ικανότητα και μια περίοδο μακροχρόνιου και διαρκούς κινδύνου πληθωρισμού.

Συνέχεια  εδώ

Σχετικά Άρθρα