Μηνύματα Κάμερον, Μέρκελ, Ρέντσι προς Τσίπρα

• Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε τα ηνία της χώρας σε δύσκολη στιγμή

• Ρέντσι : «Όλη η ήπειρος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον συνεχάρη για την εκλογή του, χαιρέτισε την πρόθεσή του να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τόνισε την ανάγκη από κοινού συνεργασίας, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επικοινωνία και αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ιδιαίτερα σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρόθεση του Έλληνα ομολόγου του να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, θέματα στα οποία η Βρετανία αποδίδει εξίσου μεγάλη σημασία και τόνισε την προθυμία της βρετανικής κυβέρνησης για στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στους τομείς αυτούς.

Συζήτησαν επίσης θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναγνώρισαν την ανάγκη να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα την απειλή των ξένων μαχητών.

Κλείνοντας τη συνομιλία τους οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτησή τους κατά την επόμενη συνάντησή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον επόμενο μήνα».

 
Μέρκελ προς Τσίπρα: Αναλαμβάνετε τα ηνία της χώρας σε δύσκολη στιγμή

Τα συγχαρητήριά της στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει με τηλεγράφημά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας την δύσκολη συγκυρία, στην οποία αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης», τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η συνεργασία μαζί του να συμβάλει στην εμβάθυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία», προστίθεται στο τηλεγράφημα, το οποίο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Καγκελαρία.

 
Ρέντσι προς Τσίπρα: «Όλη η ήπειρος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi συνεχάρη σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντάς του ότι τον παρακολουθεί όλη η Ευρώπη.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζετε είναι ασφαλώς δύσκολη”, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας. “Μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις”, σημείωσε.

Ο Renzi, που προσπαθεί να περιορίσει το χρέος των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ιταλίας εν μέσω της τρίτης ύφεσης της χώρας μέσα σε μια εξαετία, έχει ζητήσει κατ΄ επανάληψη από τις Βρυξέλλες να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στα μέτρα λιτότητας. Η κρίση χρέους της Ελλάδας θεωρήθηκε απειλητική για τη σταθερότητα της Ιταλίας το 2011 καθώς εκτόξευσε στα ύψη το κόστος δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Το γεγονός εξάλλου ότι ο 40χρονος Renzi προέρχεται και αυτός από την αριστερά, τον καθιστά πιθανό σύμμαχο του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, στην προσπάθειά του να αναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με τους πιστωτές της χώρας. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα