Νέα πάθηση ψυχικής υγείας: «διαταραχή χρήσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων»

Σκουπίδια στον εγκέφαλο

 
Γνωρίζουμε πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια και τα ζαχαρούχα δημητριακά επηρεάζουν το σώμα μας. Νέα έρευνα διερευνά πώς το πρόχειρο φαγητό χτυπάει τον εγκέφαλό μας.

Γιατί έχει σημασία: Πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, οι βαριά επεξεργασμένες τροφές μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία, να χαλάσουν τον ύπνο – και ακόμη και να δημιουργήσουν εθισμό όπως το αλκοόλ ή η νικοτίνη.

  • Ορισμένοι επιστήμονεςπροτείνουν μια νέα πάθηση ψυχικής υγείας — «διαταραχή χρήσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων», αναφέρει η Wall Street Journal .

 Κατάσταση παιχνιδιού: Τα άτομα που καταναλώνουν σταθερά σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη επιδεικνύουν υψηλότερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου τους που δημιουργούν ντοπαμίνη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism.

  • Σε μόλις οκτώ εβδομάδες,ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων άρχισε να τους ανταμείβει για την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Η επιθυμία τους για τροφές με χαμηλά λιπαρά άρχισε να εξαφανίζεται.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει άλλες ανησυχητικές επιπτώσεις:

  • Σεμια μελέτη , σε μερικούς συμμετέχοντες δόθηκε ζαχαρούχο, επεξεργασμένο πρωινό για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Σε άλλους δόθηκε ένα πιο υγιεινό γεύμα.
  • Όσοι είχανπρόχειρο φαγητό για πρωινό δεν είχαν εξίσου καλές επιδόσεις στα τεστ μάθησης και μνήμης.

 Μεγέθυνση: Ένας τρόπος με τον οποίο μια μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλό μας είναι μέσω του εντέρου, σημειώνει το The Journal.

  • Μια δίαιτα πρόχειρου φαγητούείναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα μικροβίωμα του εντέρου που είναι λιγότερο ποικιλόμορφο και έχει λιγότερους τύπους βακτηρίων, τα οποία συνεργάζονται για να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ρυθμίσουν το στρες.

Η ουσία: Εάν δεν έχετε διώξει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλές από τις άλλες προσπάθειές σας για την υγεία θα είναι μάταιες.

 Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα