Οι 7 αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια

Με επτά αλλαγές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η πολύωρη συνεδρίαση αντιπροσωπείας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση από τη Βουλή του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου εκπνέει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πρόκειται για μία win–win συμφωνία, που από τη μία πλευρά θωρακίζει τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών και ανοίγει το δρόμο για αυτόματες και γρήγορες ρυθμίσεις παγωμένων δανείων, και από την άλλη πλευρά επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα προεκλογικό αφήγημα για την προστασία της αποκαλούμενης λαϊκής κατοικίας.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών, υπό τον επικεφαλής της επιτροπής της ΕΕΤ για τα κόκκινα δάνεια, Θεόδωρο Καλαντώνη, προσήλθαν το πρωί της Τετάρτης στη συνάντηση αποφασισμένοι να κλείσουν το deal με την κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια ήταν μηδενικά.

Τόσο γιατί λήγει το παλαιό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας στις 28 Φεβρουαρίου, όσο και διότι η έγκριση του νέου προστατευτικού πλαισίου αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, θέλουν να λήγει η αβεβαιότητα για το θέμα, καθώς έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αρρυθμίες στην αποπληρωμή των δανείων, λόγω στάσης πληρωμών από οφειλέτες που προσδοκούν σε μία καλύτερη τακτοποίηση των οφειλών τους, με βάση το νέο καθεστώς.

Τελικώς, η συμφωνία επήλθε μετά από 7 ώρες διαπραγματεύσεων και αφού χτενίστηκαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου παρουσία δικηγόρων και των δύο πλευρών.

Μάλιστα μετά την αποχώρηση των τραπεζικών στελεχών, παρέμειναν στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι οι νομικοί σύμβουλοι για να καθαρογράψουν όσα συμφωνήθηκαν με στόχο το σχέδιο νόμου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη.

Τι άλλαξε από την αρχική συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία υπήρχε διαφωνία και τελικώς επήλθε συμβιβασμός ήταν τα εξής:

1. Θα υπάρξει ενοποίηση του πτωχευτικού δικαίου, στο οποίο θα ενσωματωθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό όμως θα γίνει με την κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με το οποίο θα αναμορφώνεται ο πτωχευτικός κώδικας. Η δέσμευση αυτή θα υπάρχει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά την προστασία των κατοικιών.
2. Το ποσοστό της επιδότησης από το Δημόσιο θα υπολογίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα, με βάση συγκεκριμένους αλγόριθμους και δεν θα ορίζεται από το δικαστήριο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Με τον τρόπο αυτό δε θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη καταβολής των δόσεων μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης του δανείου. Η επιδότηση θα κατατίθεται στο λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με το δάνειο και δεν θα περνά καθόλου από τα χέρια του οφειλέτη
3. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ανέρχεται σε 12 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, ενώ θα φτάνει τα 5 έτη για αναπήρους, ανέργους και γενικότερα ευπαθείς ομάδες έναντι 3 ετών που προέβλεπε αρχικώς το νομοσχέδιο
4. Όσοι υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα, αλλά δεν πληρούν τα τυπικά κριτήρια, έχουν δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο για ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά χάνουν την προστασία της κύριας κατοικίας τους
5. Σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη, ο δανειολήπτης ή το δημόσιο, εμφανίσει καθυστέρηση 9 μηνών στην πληρωμή των δόσεων, τότε αυτόματα θα χάνεται η ρύθμιση και η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το χρονικό περιθώριο ανερχόταν σε 3 μήνες στην πρώτη μορφή του νομοσχεδίου
6. Οι παλαιές αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες ακόμη δεν έχουν πάρει δικάσιμο, θα μπαίνουν στη νέα πλατφόρμα και θα εξετάζονται με βάση τα νέα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Αν δεν τα πληρούν η τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε πλειστηριασμό. Για τις υπόλοιπες που έχουν πάρει δικάσιμο, θα γίνει επανέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις του παλαιού νόμου Κατσέλη. Στην περίπτωση που δεν τις πληρούν, η τράπεζα θα προσφεύγει στο δικαστήριο και θα αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
7. Όσοι υπέβαλαν στο παρελθόν αίτηση για το νόμο Κατσέλη, η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω ιδιότητας του οφειλέτη (επαγγελματίας), θα μπορούν να επανυποβάλουν αίτηση στη νέα πλατφόρμα και θα εξετάζεται η περίπτωσή τους με βάση τα νέα κριτήρια.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά Άρθρα