Οι G20 παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

• Μ.Ομπάμα: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία»

 
• Γιούνκερ: Οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν πρέπει να αλλάξουν την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό

 
• Eνίσχυση των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας της αεροπορίας αποφάσισε η G20
 

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) θα συμφωνήσουν τη Δευτέρα ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συντονισμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης πως όλες οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αναμένεται να φέρει μόνο φέτος στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποδεχόμενες πρόσφυγες και παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ασκούσαν πιέσεις για να αναγνωρίσει το G20 το πρόβλημα ως παγκόσμιο και να βοηθήσει οικονομικά στην αντιμετώπισή του, παρά την αντίθεση της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

«Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν για να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κρίση και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται μ’ αυτή, περιλαμβανομένων της μετεγκατάστασης προσφύγων, άλλων μορφών ανθρωπιστικής αποδοχής, ανθρωπιστικής βοήθειας και προσπαθειών ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από όλους.

Οι ηγέτες του G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία.

Επίσης θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι επικεφαλής των κρατών του G20 καταδικάζουν ως αποτρόπαιες τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και υπογραμμίζουν ότι παραμένουν ενωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 
• Γιούνκερ: Οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν πρέπει να αλλάξουν την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό

Την ανάγκη να μην υπάρξει ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική υποδοχής των προσφύγων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι «είναι ακριβώς αυτοί από τους οποίους προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο». «Κατά συνέπεια», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει λόγος να ξαναδούμε στο σύνολό της την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το θέμα των προσφύγων».

«Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τις διαφορετικές κατηγορίες των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη», συνέχισε.

Αναφερόμενος στον ύποπτο που είχε ταυτοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Λέρο, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι… είναι ένας εγκληματίας κι όχι ένας πρόσφυγας, όχι ένας άνθρωπος που ζητάει άσυλο».

«Θα καλούσα αυτούς στην Ευρώπη που προσπαθούν να αλλάξουν την μεταναστευτική ατζέντα που έχουμε υιοθετήσει (…) να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα αυτό», ανέφερε και κατέληξε: «Βλέπω τη δυσκολία αλλά δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξουμε τη γενική μας προσέγγιση».

Υψηλόβαθμοι Πολωνοί και Σλοβάκοι αξιωματούχοι επέκριναν το σχέδιο αναδιανομής των προσφύγων της Ε.Ε. μετά τις επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι το αιματηρό αυτό περιστατικό υπογραμμίζει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την υποδοχή μουσουλμάνων προσφύγων.

 
• Μ.Ομπάμα: «Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία»

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε από την Αττάλεια της Τουρκίας να εντείνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να εξαλειφθεί το Ισλαμικό Κράτος και να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία  που τροφοδότησε την οργάνωση.

Ανοίγοντας τη διήμερη σύνοδο του G20 o Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε αλληλεγγύη στη Γαλλία στην προσπάθεια εντοπισμού των δραστών, ωστόσο δεν υπεσειλθε σε λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ι.Κ..

«Η δολοφονία αθώων ανθρώπων, βασισμένη σε μία διαταραγμένη ιδεολογία, είναι μια επίθεση όχι μόνο κατά της Γαλλίας ή κατά της Τουρκίας, είναι μια επίθεση κατά του πολιτισμένου κόσμου», σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την Τουρκία «ισχυρό εταίρο» των ΗΠΑ στον αγώνα για αντιμετώπιση του Ι.Κ. και χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που είχε με τον Ερντογάν ώστε οι δύο χώρες να συνεχίζουν να συντονίζονται για να οχυρωθούν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», τόνισε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα. Όπως είχε συμβεί στην ‘Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», είπε ο από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Όπως ανέφερε, συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα του Ι.Κ.. «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα