Ομπάμα – Μέρκελ σε «στενή επαφή» με ελληνικό ενδιαφέρον

• Γ. Σταθάκης: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές

• Γερμανική κυβέρνηση: «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ»

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται σε «στενή επαφή» με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ‘Αγκελα Μέρκελ, για διάφορα θέματα, όπως της Ελλάδας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο κ. Έρνεστ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον και ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της συζήτησής τους».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες επισκέψεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε Βρυξέλλες και Μόναχο για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες, σημειώνοντας ιδιαίτερα τις συζητήσεις «για τη βελτίωση της ασφάλειας και της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τη θέσπιση αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία».

 
• Γ. Σταθάκης: Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη.

Όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα, η συμφωνία αυτή θα αφορά το πρόγραμμα «γέφυρα» που σε τρεις μήνες θα οδηγήσει σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς τρόικα και βασισμένη στην ανάπτυξη.

Ούτως ή άλλως, είπε ο υπουργός, μετά την 1η Ιουλίου 2015 δεν θα υπάρχει ανάγκη προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα έχει τη προγενέστερη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών διότι πρόθεση της χώρας είναι να τηρήσει τους κανόνες.

 
• Γερμανική κυβέρνηση: «Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ»

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ» είναι ο τίτλος καταχώρησης που ανάρτησε το βράδυ της Πέμπτης η γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας σήμερα στο Βερολίνο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται ένα νέο κούρεμα του χρέους και επιμένει στην επίβλεψη του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η αξιοπιστία είναι η βάση της εμπιστοσύνης, είπε ο Σόιμπλε μετά την συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Κοινές λύσεις στο θέμα του χρέους δεν βρήκε σε αυτήν την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθει η Ελλάδα μόνιμα σε ένα δρόμο που θα έχει μέλλον”.

Η Γερμανία θα συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της για να κρατηθεί η Ευρώπη σε πορεία με μέλλον. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές. “Στηρίζουμε την προσπάθεια προκειμένου οι εύποροι στην Ελλάδα να καταβάλουν το συνεισφορά τους”. Επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει την Ελλάδα στη δημιουργία αποτελεσματικών φορολογικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις από την πλευρά του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, ο ίδιος σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο ελληνικά πολιτικά κόμματα έδωσαν κατά τον προεκλογικό αγώνα υποσχέσεις σε βάρος τρίτων.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης εκφράστηκε υπέρ μιας αποφασιστικής δημοσιονομικής πολιτικής. “Μπορείτε να περιμένετε από μας πως θα ενεργήσουμε με λογική για το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου και όχι μόνον του μέσου Έλληνα – καθώς και ακλόνητη στράτευση για μια βιώσιμη οικονομία”». ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα