Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ προειδοποιεί για προκλήσεις παρά τη σταθερή ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι σταθερή και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά υπάρχουν πολλές προκλήσεις που έρχονται, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Μιλώντας στην παρουσίαση του World Economic Outlook , ο Pierre-Olivier Gourinchas είπε ότι η δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι υπήρξαν λιγότερες «ουλές» από τις κρίσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών. από ό,τι εθεωρείτο προηγουμένως, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος θα παραμείνει σταθερή στο 3,2%, με τον μέσο πληθωρισμό να μειώνεται από 2,8% στο τέλος του 2024 σε 2,4% στο τέλος του 2025.

«Οι περισσότεροι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν μια ήπια προσγείωση», έγραψε ο Γκουρίνχας σε ένα ιστολόγιο που συνόδευε την κυκλοφορία της νέας προοπτικής.

Κάλεσε όμως τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διαφυλάξουν την παγκόσμια οικονομική ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και την αναπλήρωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων σε ένα περιβάλλον υψηλών πραγματικών επιτοκίων, μέτριας ανάπτυξης και αυξημένων χρεών.

Τα δημοσιονομικά σχέδια πολλών χωρών είναι ανεπαρκή και θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν περαιτέρω δεδομένου του αριθμού ρεκόρ των εκλογών φέτος, είπε.

«Οι δημοσιονομικές εξυγιάνσεις δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά είναι καλύτερο να μην περιμένουμε μέχρι οι αγορές να υπαγορεύσουν τους όρους τους».

Περισσότερα εδώ

Info photo: Pierre-Olivier Gourinchas

Σχετικά Άρθρα