Ο «μεταφορικός ιμάντας» του κόσμου επιβραδύνεται, μπορεί να σταματήσει

Ένα βασικό ρεύμα στον Ατλαντικό Ωκεανό μπορεί να επιβραδυνθεί δραματικά – και στη συνέχεια να σβήσει εντελώς – κατά τις επόμενες δεκαετίες, διαπιστώνει μια νέα μελέτη , γράφει ο Andrew του Axios.com.

Γιατί έχει σημασία: Γνωστή ως « παγκόσμια ζώνη μεταφοράς » που μετακινεί νερό και θερμότητα σε όλο τον κόσμο, η Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) βοηθά στη ρύθμιση των πάντων, από τον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας στην ανατολική ακτή έως τις μέσες θερμοκρασίες της Ευρώπης.

  • Η κυκλοφορία περιλαμβάνει μέρος του Gulf Stream.
  • Ένα ξαφνικό κλείσιμο του AMOC, το οποίο η νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να συμβεί κατά τα μέσα του αιώνα (ή μεταξύ 2025 και 2095), παρουσιάστηκε στην ταινία καταστροφής του 2004 “The Day After Tomorrow”.

Μεγέθυνση: Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, χρησιμοποιεί στατιστικές μεθόδους για να εντοπίσει πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια κατάρρευσης του AMOC, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης του ρεύματος και της αυξανόμενης μεταβλητότητας.

Πώς λειτουργεί: Το AMOC είναι ένα δίκτυο ωκεάνιων ρευμάτων που μεταφέρουν νερό και θερμότητα μεταξύ του Νότιου Ωκεανού και του απώτατου Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού σε έναν μεγάλο κύκλο ετών .

Επίπεδο απειλής: Μια βλάβη θα ήταν δυνητικά μη αναστρέψιμη και θα σηματοδοτούσε τη διέλευση ενός σημαντικού “σημείου καμπής” – κρίσιμων ορίων στο κλιματικό σύστημα της Γης που, όταν πυροδοτηθούν, θα οδηγούσαν σε σοβαρές αλλαγές.

Τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι μια απότομη διακοπή θα μπορούσε να προκαλέσει ταχεία ψύξη σε μέρη του βόρειου ημισφαιρίου. Τα μοτίβα βροχοπτώσεων σε όλο τον κόσμο θα διαταραχθούν και οι μεγάλες πλημμύρες και οι καταιγίδες ενδέχεται να αυξηθούν. Επίσης, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε τμήματα της λεκάνης του Βόρειου Ατλαντικού.

Ναι, αλλά: Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή , η οποία θεώρησε ότι αυτό είναι «πολύ απίθανο» να συμβεί αυτόν τον αιώνα.

Τι λένε: Ο Μάικλ Μαν, ένας επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που έχει ερευνήσει την επιβράδυνση του AMOC , αμφισβητεί μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η νέα μελέτη. Ωστόσο, βρίσκει τα συμπεράσματά του εύλογα.

Ομοίως, ο Stefan Rahmstorf, του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων, είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο μεγαλύτερους κινδύνους από την εκτίμηση της IPCC.

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Plus

Why an ocean current is on the brink of collapse

 Πηγή: axios.com

Σχετικά Άρθρα