Ο Blinken περιγράφει τη δύναμη και τον σκοπό της αμερικανικής διπλωματίας σε μια νέα εποχή

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken εκφώνησε ομιλία στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS) συμμεριζόμενος την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη δύναμη και τον σκοπό της αμερικανικής διπλωματίας σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής – το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής και τις πρώτες ημέρες έντονου ανταγωνισμού για να καθοριστεί τι θα ακολουθήσει.

Όπως υπογραμμίζει επίσημη ανακοίνωση του State Department: «Ο υπουργός μοιράστηκε το όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ασφαλή και ευημερούντα κόσμο και περιέγραψε πώς οι προσπάθειές μας να επαναπροσδιορίσουμε και να αναζωογονήσουμε το απαράμιλλο δίκτυο συμμάχων και εταίρων μας, μας έβαλαν σε θέση ισχύος για να ανταποκριθούμε στις καθοριστικές δοκιμασίες της εποχής μας, ενώ προσφέρουμε στον αμερικανικό λαό.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης:

-Πρώτον, ανανεώνουμε και εμβαθύνουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας και σφυρηλατούμε νέες. Αυτό περιλαμβάνει ένα ΝΑΤΟ που είναι μεγαλύτερο, ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ με ένα νέο μέλος στη Φινλανδία και τη Σουηδία να εντάσσεται σύντομα. Περιλαμβάνει επίσης μια G7 που έχουμε μετατρέψει σε διευθύνουσα επιτροπή για τις πιο προηγμένες δημοκρατίες του κόσμου και κρίσιμες διμερείς σχέσεις με χώρες από όλο τον κόσμο που έχουμε πάει στο επόμενο επίπεδο.

-Δεύτερον, συνυφαίνουμε τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας με καινοτόμους και αλληλοενισχυόμενους τρόπους σε διάφορα θέματα και ηπείρους. Είναι σε ζωντανή επίδειξη στον συνασπισμό που έχουμε δημιουργήσει για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε ότι η επιθετικότητα του Πούτιν παραμένει μια στρατηγική αποτυχία. Και έχουμε διαμορφώσει και μεταφράσει τη στρατηγική σύγκλιση σε επακόλουθες ενέργειες – από την AUKUS στο Quad μέχρι τις ανακοινώσεις που έγιναν με την Ιαπωνία και τη Δημοκρατία της Κορέας στο Camp David.

-Τρίτον, χτίζουμε νέους συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Έχουμε κινητοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια με την G7 για να κλείσουμε το παγκόσμιο χάσμα υποδομών, συσπειρώσαμε δεκάδες χώρες για να ανταποκριθούμε στους άμεσους και μακροπρόθεσμους παράγοντες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, διαμορφώνουμε τους κανόνες του δρόμου για την τεχνητή νοημοσύνη και αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια επιδημία συνθετικών ναρκωτικών. Συνεργαζόμαστε όχι μόνο με τις κυβερνήσεις, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες, ιδίως τους νέους ηγέτες.

-Τέλος, ενώνουμε τους παλιούς και τους νέους συνασπισμούς μας για να ενισχύσουμε τους διεθνείς θεσμούς που είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Έχουμε προσφέρει ένα θετικό όραμα για τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ενσωματώσει πιο γεωγραφικά διαφορετικές προοπτικές. κάνουμε μια ώθηση για την αναζωογόνηση και τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών για την αντιμετώπιση της τέλειας καταιγίδας της κλιματικής αλλαγής, του COVID, του πληθωρισμού και του συντριπτικού χρέους. Και τρέχουμε και κερδίζουμε θέσεις σε ηγετικές θέσεις σε όλο το πολυμερές σύστημα για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στο τραπέζι προωθώντας τα συμφέροντα και τις αξίες μας.

Οι ομοιδεάτες  δημοκρατίες θα είναι πάντα το πρώτο μας λιμάνι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε χώρα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τις οποίες διαφωνούμε σε σημαντικά θέματα – εφόσον θέλουν να προσφέρουν στους πολίτες τους, να συμβάλουν στην επίλυση κοινών προκλήσεων και να υποστηρίξουν τους διεθνείς κανόνες που έχουμε οικοδομήσει μαζί.

Ηγούμαστε με διπλωματία σε αυτή τη νέα εποχή – ταπεινοί για την κλίμακα και το εύρος των προκλήσεων μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά σίγουροι για την απήχηση του θετικού μας οράματος, τη διαρκή και μοναδική ικανότητά μας να κάνουμε μεγάλα, σκληρά πράγματα και να οικοδομήσουμε ευρείες, χωρίς αποκλεισμούς και αποτελεσματικές συμμαχίες. Και πάνω απ ‘όλα, είμαστε σίγουροι για τη δύναμη και τον σκοπό της αμερικανικής διπλωματίας.»

 

Η πλήρης ομιλία σε βίντεο

Σχετικά Άρθρα