Σε «γραπτή» προσάρτηση των Ιμίων προέβη η Τουρκία-Προαναγγελία θερμού επεισοδίου;

Η Ευρώπη κάνει βήματα προς το πλευρό της Ελλάδας-Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας από την Τουρκία

 
Με την Τουρκία να αυξάνει τις προκλήσεις και ανοίγει την κάνουλα των προσφυγικών ροών η Ευρώπη κάνει βήματα προς το πλευρό της Ελλάδας.

Η συζήτηση για την κατάσταση στην γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Στρασβούργο, με τους ομιλητές από όλες τις πολιτικές πτέρυγες να απειλούν ακόμη και με κυρώσεις την Τουρκία.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει και ψήφισμα με το οποίο θα ζητά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι χώρες της περιφέρειας, πληρώνουμε τον λογαριασμό και τις συνέπειες των αποφάσεων για στρατιωτικές επεμβάσεις χωρίς Ευρωπαϊκό σχέδιο και συνεννόηση επισήμανε η Εύα Καϊλή και ρώτησε τον Εμανουέλ Μακρόν: «Θα στηρίζατε μια Ευρωπαϊκή Άμυνα οπού ο Νότος δεν θα ήταν απλώς ένας καλός πελάτης του Βορρά και καλοπληρωτής»;

«Η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος και αποκάλυψε πως έχει ενημερώσει σχετικά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για το προσφυγικό ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα προτείνει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε καθώς δεν γίνεται να αφεθούν μόνες τους οι χώρες πρώτης γραμμής να διαχειριστούν το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών..

Στη στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο προστέθηκε και η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Οι δύο Έλληνες είναι και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί και αν δεν αφεθούν ελεύθεροι άμεσα θα πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ.

«Συζητώντας για το μεταναστευτικό, έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη καλύτερης φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Οι δυο αυτοί Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν κάνοντας ακριβώς αυτό, φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Έχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε κάτι θετικό. Τώρα μιλάμε για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν από λάθος τα σύνορα. Δεν κατανοούμε γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί» δήλωσε η κυρία Μποτίλ Βαλέρο από την Σουηδία, Ευρωβουλευτής της Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Την γλώσσα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, την μόνη γλώσσα που φαίνεται να κατανοεί η χώρα, ζήτησε ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, ενώ και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από την Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες), υπογράμμισε ότι 48 μέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η κατάσταση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δημιουργεί ανησυχία για τους ίδιους και τις οικογένειές του και αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

 
Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας από την Τουρκία
Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», ενώ «η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υπήρξε και πάλι απρόθυμη να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να τηρήσει μια αντικειμενική και ισορροπημένη στάση», αναφέροντας ότι «η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, πιστεύουμε ότι η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, αποτελεί μια σημαντική ανεπάρκεια».

Στην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής: «Στην έκθεση, παρόλο που αναφέρεται το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση των σχετικών απειλών για την ασφάλεια και του νομικού πλαισίου των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι». «Στην πραγματικότητα», σημειώνεται, «τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ».

Αναφορικά με τα Ίμια, οι Τούρκοι σημειώνουν: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βραχονησίδες του “Kardak” και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό».

Παράλληλα, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και κάνει λόγο για εκμετάλλευσης της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

 
Γιώργος Κουμουτσάκος: δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο
Αμήχανη, ασαφή και κατώτερη της σοβαρότητας των γεγονότων χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος τη στάση της κυβέρνησης στους ισχυρισμούς των Τούρκων ότι κατέβασαν την ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και τόνισε ότι «αυτό πρέπει να υποστηρίζει συνεχώς η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας διπλωματική δράση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Μιλώντας για τις σχετικές δηλώσεις Γιλντιρίμ-Τσαβούσογλου είπε ότι «συνιστούν ευθεία πρόκληση της ελληνικής κυριαρχίας» προσθέτοντας ότι «αυτές οι δηλώσεις γίνονται πιο προβληματικές καθώς είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ».

«Αυτές και μόνο οι δηλώσεις που λένε στην Ελλάδα μην τολμήσεις να κάνεις τίποτα στους Φούρνους και αλλού υποδηλώνουν στρατηγική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Με αφορμή την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία σε πέντε νησιά στο σύμπλεγμα των Φούρνων είπε ότι «δεν μπορούμε να επικρίνουμε ανθρώπους που έκαναν μια κίνηση σε ελληνικό έδαφος. Πρώτα η κριτική στην τουρκική προκλητικότητα και μετά να δούμε τι κάνουμε εμείς που πρέπει πράγματι να είμαστε σοβαρότεροι.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «η συσσωρευμένη ένταση τόσων μηνών που εξαπλώνεται είναι μια ατμόσφαιρα που μπορεί να υπάρξουν παρανοήσεις, λάθος εκτιμήσεις και ανθρώπινα λάθη και αν κάτι τέτοιο συμβεί μπορεί να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι ένα επεισόδιο. Η ξεκάθαρη απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα μπορεί να το αποτρέψει όχι όμως με επικοινωνιακές κορώνες εσωτερικής κατανάλωσης».

 
«Ελλάδα και Τουρκία σε τροχιά αντιπαράθεσης»
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στη νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή το περιστατικό με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος στην περιοχή των Φούρνων. Σε ανταπόκριση που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες (μεταξύ άλλων στις Hannoversche Neue Presse, Kieler Nachrichten και Dresdner Neueste Nachrichten) επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ερίζουν για νησιά του Αιγαίου». Οι δύο χώρες «βρίσκονται σε τροχιά αντιπαράθεσης. Αμφότερες εγείρουν αξιώσεις για βραχονησίδες στο Αιγαίο. Αυτές θέλουν εν ανάγκη να τις επιβάλουν στρατιωτικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας από τους δύο νατοϊκούς εταίρους θα μπορούσε να υποχωρήσει», γράφει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «ο ψυχρός πόλεμος στην περιοχή των Φούρνων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε θερμή διένεξη».

Ο γερμανός ανταποκριτής παίρνει αφορμή από την παρούσα κατάσταση στο Αιγαίο για να υπενθυμίσει την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία, όπως αναφέρει, «είχε ξεκινήσει με μια παρόμοια αντιπαράθεση για σημαίες». Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι «τώρα σκληραίνουν τα μέτωπα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη βαθμιαία επιθετικότερη εξωτερική πολιτική του τούρκου προέδρου Ερντογάν. Και η Αθήνα ακολουθεί τροχιά αντιπαράθεσης», επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στη σκληρή ρητορική του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου».

Πηγές: protothema.gr, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα