Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Νοέμβριο

Πλήθος δραστηριοτήτων, εργαστηρίων και σεμιναρίων περιλαμβάνουν τα προσεκτικά επιλεγμένα και ειδικά σχεδιασμένα  εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Νοέμβριο για όλες τις ηλικίες, από βρέφη 12 μηνών μέχρι ενήλικες. Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 
-Εξερευνώντας τις αισθήσεις – Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, θα τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ένα εργαστήρι που χρησιμοποιεί το παιχνίδι και την χαρά της ανακάλυψης, ερεθίζει τις αισθήσεις και, με την βοήθεια θεατρικών τεχνικών, προσφέρει χαρά και διασκέδαση. Μέσω της εξερεύνησης, θα ωθήσουμε τα βρεφάκια -μεταξύ άλλων- να αναπτύξουν την συγκέντρωσή τους και την λεπτή/αδρή τους κινητικότητα. Μέσα από την ομάδα θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν και θα εξελίσσονται καθώς επίσης θα ενισχύεται και ο δεσμός μεταξύ του γονιού/συνοδού και του βρέφους. Νερά, φυσικά υλικά, μυρωδιές, διαφορετικές υφές υλικών, υφάσματα, κορδέλες, τσιμπίδες, κουτάλια και χρώματα είναι μερικά υλικά με τα οποία θα πειραματιστούμε. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό Μαρίζα Τσάρη.

«Το κίτρινο το στρογγυλό που είναι ζουμερό,

ξινούτσικο είναι λίγο

εκεί παραδίπλα κάτι πέταλα μυρίζουν,

μαζί με τα κλαδιά με περιτριγυρίζουν

ωχ,  περίμενε να πιάσω το ρυζάκι που είναι μέσα στο βαζάκι, 

και μετά θα το μοιράσω στο διπλανό μπολάκι

τρέχουν τα νερά ευωδιαστά και στον τοίχο βλέπω μια σκιά

και δω πάνω έχει χρώματα πολλά

θα τα ανακαλύψουμε όλα με χαρά!»

 
14 Νοεμβρίου 2020 Φάρσα ή κέρασμα; Συνάντηση στο Halloween

 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. 

Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή αλλεργίες σε υλικά. Θα χρειαστεί επίσης να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα και μια πετσέτα.

Για τη σωστή διεξαγωγή του προγράμματος δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά τις 12:30.

Σάββατο, 12:30-13:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 
-Ανακαλύπτοντας τις τέχνες – Για παιδιά 2-4 ετών

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η μουσικοπαιδαγωγός, νηπιαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. 

 
ΚΥΚΛΟΣ 2

7, 14, 21 Νοεμβρίου 2020

Σάββατο, 10:30-11:30  

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€

 
-Σχεδιάζω και δημιουργώ comics – Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (8-12 ετών)

Η τέχνη των comics είναι μια οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης, που συνδυάζει το λόγο με την εικόνα. Ωστόσο, δεν είναι γραφή, όπως την ξέρουμε. Από την αρχή της ανθρώπινης επικοινωνίας έως τη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα σύμβολα για να επικοινωνήσει. 

Σε αυτή τη σειρά εργαστηρίων θα μυήσουμε τους μικρούς καλλιτέχνες στην τέχνη των comics και θα τους καθοδηγήσουμε στο να μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν και να χειρίζονται τα σύμβολα καθώς και να εξασκούνται στα εξωγλωσσικά στοιχεία μιας επικοινωνίας. Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Athens Comics Library.

 
Για παιδιά 8-12 ετών

28 Νοεμβρίου 2020 Mickey και Donald τα μυστικά των comics

Καρέ, μπαλονάκια και εφέ και η σωστή χρήση τους μέσα σε ένα comic με τη βοήθεια των πιο γνωστών εκπροσώπων του είδους, του Mickey Mouse και του Donald Duck.

Σάββατο, 17:00-18:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 
-Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… – Για παιδιά 5-7 ετών

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά σε ένα βιωματικό εργαστήρι, όπου η μουσικοκινητική και τα εικαστικά συναντιούνται και εμπλέκονται με έναν δημιουργικό και παιγνιώδη τρόπο. Αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εικόνες, που εξιστορούν, και ιστορίες που τραγουδιούνται, σε ένα περιβάλλον δημιουργικής ελευθερίας, με στόχο να ενισχύεται η αγάπη των παιδιών για την καλλιτεχνική δημιουργία και να ανακαλύπτουν τον δικό τους προσωπικό εκφραστικό τρόπο. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την  εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

 
14, 21 Νοεμβρίου 2020 Βασίλης Θεοχαράκης

 
Σάββατο, 16:30-17:30 

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 25€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 
-Μικροί επιστήμονες – μαθαίνω τον εγκέφαλο παίζοντας! – Για παιδιά 6-12 ετών

1 Νοεμβρίου 2020 Τι είναι ο εγκέφαλος;

Είναι μεγάλος η μικρός; Ζυγίζει πιο πολύ από ένα κοτόπουλο; Από τι αποτελείται; Γιατί μοιάζει με ζελέ; Αυτά και άλλα θα επεξεργαστούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εκμάθηση βασικών εννοιών της νευροεπιστήμης από παιδιά. Μεταξύ άλλων, σε αυτό το εργαστήριο θα ζωγραφίσουμε και θα φτιάξουμε εγκεφάλους από πλαστελίνη και νευρώνες  από χάντρες, θα παίξουμε ντόμινο για να αναπαραστήσουμε τη νευροεπικοινωνία και  θα πούμε με δικά μας λόγια, τι σημαίνει εγκέφαλος.

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης.

 
Κυριακή, 11:00-12:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 
Εμείς οι σύγχρονοι – Για παιδιά 7-12 ετών

Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη; 

Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους, πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

 
15 Νοεμβρίου 2020 Μέσω μιας ζωγραφιάς γνωριζόμαστε, συζητάμε, γευόμαστε

Με αφορμή το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου T.A.M.A Hotel Grande 2005,  τα παιδιά συζητούν για τη σύγχρονη τέχνη, µέσα από πρακτικές της καθηµερινότητας. Χρησιµοποιώντας χαρτιά, σχεδιάζουν το αγαπηµένο τους φαγητό, µαχαιροπίρουνα και ποτήρια, γεµίζοντάς τα µε φανταστικά ή υπαρκτά φαγητά. Ένα µοτίβο, όπως το καρό τραπεζοµάντηλο, δηµιουργείται ως φόντο. Καθώς το εργαστήριο εξελίσσεται, τα παιδιά µετακινούνται και ζωγραφίζουν στα έργα των νέων τους φίλων, «κερνώντας» έτσι το σχέδιο τους και εντείνοντας την ιδέα του µοιράσµατος, όπως και στο κοινό τραπέζι της καλλιτέχνιδας. Έπειτα, τα παιδιά ενώνουν και «µοιράζονται» το τραπέζι που έχουν δηµιουργήσει, φτιάχνοντας µία αναπαράσταση του έργου της Μαρίας Παπαδηµητρίου. 

 
Κυριακή, 13:30-15:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 
Ένα ρούχο στη χώρα της τέχνης την εποχή του up-cycling! – Για παιδιά 8-12 ετών

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με διαφορετικές εκφράσεις της τέχνης μέσα από τη δημιουργία εικαστικού ρούχου, με τη μέθοδο του up-cycling, αντλώντας έμπνευση από σημαντικά καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Με την εικαστικό Αγγέλα Μανδηλάρη.

 
1 Νοεμβρίου 2020 Μινιμαλισμός: μονοχρωμία και επανάληψη

 
Κυριακή, 16:00–17:30 

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 
-Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξαναρχίσω – Για παιδιά 8-12 ετών

Ας ακούσουμε το σώμα μας, κάτι έχει να μας πει.

6 Αισθητηριακά εργαστήρια Δραματοθεραπείας  

 
Το ήξερες ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου καθημερινά, τα αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο επειδή τα βλέπεις, αλλά πιο πολύ γιατί μπορείς και τα νιώθεις μέσα από τις αισθήσεις σου; Ο καθένας όμως, έχει τον δικό του τρόπο, τον δικό του χρόνο και τη δική του ξεχωριστή σχέση με τις αισθήσεις του. Ο κόσμος των αισθήσεων είναι αυτός που μας κάνει διαφορετικούς μεταξύ μας. Ελάτε να έρθουμε σε επαφή με τις πολύτιμες αισθήσεις μας και να γνωρίσουμε καλύτερα τον ξεχωριστό εαυτό μας!

 
Στις συναντήσεις μας η τέχνη θα είναι το μέσο, το εργαλείο μας για να συναντηθούμε με το σώμα μας και τα σήματα που θέλει αυτό να μας δώσει. Με το χορό, την κεραμική, τη ζωγραφική, το τραγούδι και το θέατρο θα στήσουμε το δικό μας γαϊτανάκι αισθήσεων, συναισθημάτων και τέχνης.  Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

 
15 Νοεμβρίου 2020 Ακοή: Με ακούω; Με ακούτε;

 
Κυριακή, 11:00-12:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ 

 
-Από την Αθήνα του Όθωνα στην Αθήνα του σήμερα: Ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο – Για παιδιά 9-18 ετών 

Μια βιωματική και διαδραστική περιήγηση στη διαμόρφωση της Αθήνας, την εξέλιξη και τη μετάβαση της από μία μικρή κωμόπολη των Βαλκανίων, όταν προκηρύχθηκε πρωτεύουσα το 1834, στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ξέρουμε.

Από την ταράτσα του κτηρίου του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τα παιδιά ανακαλύπτουν την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας με αφετηρία το πώς επιλέχθηκε η τοποθεσία των Ανακτόρων καθώς και τις διάφορες πολεοδομικές προτάσεις που έγιναν.

Με οδηγό τα νεοκλασικά κτίρια ορόσημο, όπως το Μέγαρο Δημητρίου, του Θεόφιλου Χάνσεν στη θέση του κτιρίου της Μεγάλης Βρετανίας, ανακαλύπτουν πτυχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κέντρου της Αθήνας, ακολουθούν τη διαμόρφωση της πλατείας Συντάγματος και καταλήγουν στον Εθνικό κήπο, που φυτεύτηκε και σχεδιάστηκε με την αποκλειστική επιμέλεια της Αμαλίας σαν προσωπικός της κήπος.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες (βασιλιάς, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, σχεδιασμός κήπου, βασίλισσα) και παρακολουθούν την περιήγηση σύμφωνα με τους ρόλους τους. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

Σταθμός 1: Ταράτσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Σταθμός 2: Αρχή περιπάτου – Πλατεία Συντάγματος

Σταθμός 3: Μνημείο άγνωστου στρατιώτη και κτίριο της Βουλής

Σταθμός 4: Τέλος περιπάτου – Εθνικός κήπος

Σταθμός 5: Αίθουσα Ιδρύματος Θεοχαράκη

 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

 
29 Νοεμβρίου 2020

Κυριακή, 13:00-15:00

Κόστος συμμετοχής: 15€

 
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
 

Τζίτζικας Και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς – Για παιδιά από 4 ετών και άνω

Η παράσταση «Τζίτζικας και Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια διαδραστική παράσταση με μουσική. Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού μύθου του Αισώπου. Οι θεατές, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, βιώνουν μία ιστορία που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις του μύθου: Ο Τζίτζικας είναι τεμπέλης ή ξέγνοιαστος; Ο Μέρμηγκας είναι εργατικός ή εργασιομανής; Ή μήπως ο καθένας έχει το δικό του ρόλο στην κοινωνία, όπως και στη φύση;

Ο «Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας… η ιστορία αλλιώς» είναι μια παράσταση τόσο αληθινή όσο και η ζωή με τις διαρκείς ανατροπές της, που δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξετάσουν μια διαφορετική οπτική, να αμφιβάλλουν για τη συμβατική σοφία, να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα και να γίνουν μέρος μιας αλλαγής.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Σβούρες-Παιδαγωγική Ομάδα Θεάτρου

Μουσική: Μαρία Μπεθάνη

 
15, 22, 29 Νοεμβρίου 2020

Κυριακή, 11:00-12:00 

Κόστος συμμετοχής: 10€

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
 

Macrame Workshop 

Το Μακραμέ είναι μια μορφή τέχνης της υφαντικής με ρίζες στις αραβικές χώρες τον 13ο αιώνα μ.Χ., όπου οι υφαντουργοί τελείωναν με κόμπους και κρόσια τα υφαντά τους, και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς ναύτες. Κατά τη βικτωριανή περίοδο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη ως τέχνη στον κύκλο της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας, ενώ αναβιώθηκε, όπως συναντάται σήμερα, την δεκαετία του 1970. Οι εφαρμογές του σήμερα είναι απεριόριστες, αφού μπορούμε να δημιουργήσουμε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, αλλά και έργα τέχνης. Στο εργαστήριο μαθαίνουμε τους βασικούς κόμπους μακραμέ, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα επιτοίχιο κρεμαστό μακραμέ για το χώρο μας. Με τον Κυριάκο Πατσαλή, fiber artist.

 
2 Νοεμβρίου 2020

Δευτέρα, 18:00–20:30 

Κόστος συμμετοχής: 30€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 
Fabric Workshop 

Η μεταξοτυπία (screen printing technique) είναι μια παλιά μέθοδος χειροποίητου τυπώματος, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα υφάσματα, όμως τη θέση της έχει πάρει η ψηφιακή εκτύπωση (digital printing), η οποία δίνει απεριόριστες δυνατότητες ως προς τα σχέδια και τα χρώματά τους. Μέσω του workshop, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς ένα σχέδιο τους από διάφορα υλικά μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια σύνθεση ή σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσω υπολογιστή και να τυπωθεί ψηφιακά στο ύφασμα. Με τη Μαγδαληνή Κλειώ Ευταξιοπούλου, textile designer.

 
5 Νοεμβρίου 2020

Η textile designer παρουσιάζει τη δουλειά της -έμπνευση, υλικά, τεχνικές- καθώς και τα στάδια για το πώς η ιδέα που εκφράζεται στο σχέδιο μεταφέρεται στο ύφασμα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της σχεδιάστριας και των συμμετεχόντων για το πώς θα ήθελε ο καθένας να αναπτύξει τις σκέψεις του (πηγές έρευνας, έμπνευσης και τρόποι σχεδίασης) για τη δημιουργία ενός φουλαριού ή παρεό. 

12 Νοεμβρίου 2020

Με την καθοδήγηση της σχεδιάστριας, και βάσει της έρευνας που θα έχει προηγηθεί, οι συμμετέχοντες ξεκινούν να πειραματίζονται με διάφορα υλικά στο χαρτί μέχρι να καταλήξουν στο σχέδιο που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει. Στο τέλος της συνάντησης η σχεδιάστρια θα συλλέξει το υλικό όλων των συμμετεχόντων.

19 Νοεμβρίου 2020

Η σχεδιάστρια παρουσιάζει παραδείγματα για τον τρόπο που έφτασαν τα αρχικά σχέδια στην τελική τους σύνθεση, καθώς και τις δημιουργικές προτάσεις για τα φουλάρια/παρεό της ομάδας.  Στο τέλος της συνάντησης υπάρχει δυνατότητα, αν κάποιος το επιθυμεί, να εκτυπωθεί το σχέδιο του στο ύφασμα*.

Πέμπτη, 18:00–20:30 

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€ (η εκτύπωση υφάσματος δεν συμπεριλαμβάνεται στο κόστος εργαστηρίου)

 
Εργαστήριο Κεραμικής 

Ένα νέο εργαστήριο έρχεται για να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά σας και να σας ταξιδέψει στα μυστικά του κόσμου της κεραμικής χειροποίητης τέχνης. Σε κάθε μάθημα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά το πρακτικό (τεχνική και διακόσμηση) με το θεωρητικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την κεραμική μέσα από την παρουσίαση και τον σχολιασμό της διεθνούς επικαιρότητας, με αναφορές στις κατευθύνσεις και τάσεις, όπως καταγράφονται σήμερα, αλλά και μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο κεραμικό design. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Γιώργος Τσεριώνης. 

10 Νοεμβρίου 2020 Κλασικές τεχνικές και χρωματισμοί 

24 Νοεμβρίου 2020 Τσιμπιτό 

8 Δεκεμβρίου 2020 Τεχνικές με φύλλα πηλού

19 Ιανουαρίου 2021 Τεχνική με μακαρόνι

2 Φεβρουαρίου 2021 Τεχνική Νερικόμι

16 Φεβρουαρίου 2021 Γλυπτική με πηλό

 
Προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν ψησίματος για ένα μπισκουί και ένα γυάλωμα για σχετικά μικρά αντικείμενα (μέχρι 3-4 κομμάτια) για κάθε συμμετέχοντα.

 
Τρίτη, 18:00-21:00

Συνολικό κόστος κύκλου: 150€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€ 

 
Origami 

Μια εισαγωγή στην παραδοσιακή ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, που επινοήθηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια και στις μέρες μας εξασκείται όλο και περισσότερο από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο! Δημιουργούμε εντυπωσιακές συνθέσεις πολλών χαρτιών μαζί, ξεκινώντας με απλά γεωμετρικά σχήματα και καταλήγουμε να φτιάχνουμε τρισδιάστατα παζλ! Μια δημιουργική δραστηριότητα, που αναπτύσσει την αυτοσυγκέντρωση, την υπομονή και τις λεπτές κινητικές μας δεξιότητες ενώ μας ψυχαγωγεί! Με την εικαστικό Άρτεμις Κατσαμπάνη-Ohta.

Ενότητα Α: Origami

9 Νοεμβρίου 2020 Παραδοσιακά σχέδια

16 Νοεμβρίου 2020 Λουλούδια

23 Νοεμβρίου 2020 Κουτιά

30 Νοεμβρίου 2020 Καπέλα σε φυσικό μέγεθος 

 
Δευτέρα, 18:00-19:30

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 60€

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€ 

 
Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών,  η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

 
Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες. Υπάρχει, επιπλέον, η δυνατότητα διαδικτυακής πραγματοποίησης και παρακολούθησης των προβών!

 
Μέσω τηλεδιασκέψεων και μουσικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στις χορωδούς να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας ενώ, ταυτόχρονα, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχουν οι online πλατφόρμες, η επαφή με τη θεωρία της μουσικής, τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και τα μουσικά όργανα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

 
Τη χορωδία ίδρυσε η ειδικός φωνής Νίνα Καλούτσα, πριν από επτά χρόνια, και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

 
Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού 

Πιάνο: Μιχάλης Χανός

 
Κάθε Σάββατο από 3 Οκτωβρίου 2020 έως 26 Ιουνίου 2021 

(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 26/12, 02/01, 13/03, 01/05, 19/06).

Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Ώρα: 10:00-12:00

Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 
WEBINARS

 
Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση – Για παιδιά 8-12 ετών & γονείς

Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, το επιτυχημένο πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, προσαρμόζεται στη νέα εποχή, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είναι και πάλι παιδιά με τους γονείς τους ή νέοι ή ενήλικες, οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά και διασκεδάζουν παίζοντας σε ομάδες. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μετακινούνται από τη μία τέχνη στην άλλη, προκειμένου αφενός να ανακαλύψουν με έναν ψυχαγωγικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση και αφετέρου να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τις τέχνες και τη δημιουργία. Με τον μουσικοπαιδαγωγό, συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την ιστορικό, παιδαγωγό  πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Ρογκάκου.

Για κάθε συμμετοχή εξασφαλίζετε δύο δωρεάν εισιτήρια για την επίσκεψή σας στην έκθεση για την οποία γίνεται το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

1 Νοεμβρίου 2020 «ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ. Ένας κορυφαίος εκφραστής της σύγχρονης τέχνης» 

 
Κυριακή, 13:00-14:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος (30/10/20, 29/1/21, 2/4/21) ως τις 15:00

Κόστος συμμετοχής: 15€ (ενήλικας + 1 παιδί), 20€ (τριμελής οικογένεια), 5€ (κάθε επιπλέον άτομο)

 
Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας – Για ενήλικες

Το σεμινάριο αυτό αποτελείται από δέκα θεματικές ενότητες. Η κάθε ενότητα αφορά ένα σημαντικό μέρος της φωτογραφικής έρευνας, που απασχολεί την πλειοψηφία των φωτογράφων. Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης, και ανακαλύπτει την ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν την δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας.

 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν έναν ουσιαστικό τρόπο για να

έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ανεξαρτήτως ηλικίας

και ειδικών γνώσεων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η διεύρυνση της οπτικής και η καλλιέργεια του βλέμματος, με προοπτική την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

 
10 Νοεμβρίου 2020 Αναμνηστική και καλλιτεχνική φωτογραφία: μία αναπόφευκτη σχέση

17 Νοεμβρίου 2020 H φωτογραφία δρόμου: στερεότυπα και ανατροπές

24 Νοεμβρίου 2020 Still life: η ασάλευτη ζωή

 
Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

 
Σώμα και εικόνα – Για ενήλικες

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους τύπους εικόνων. Δύο παραδείγματα μπορεί να είναι η τηλεοπτική και η κινηματογραφική. Το βλέμμα έλκεται συνεχώς από αυτές τις πολύχρωμες κατασκευές, παρόλο που σχεδόν κανείς μας δε γνωρίζει πώς ακριβώς λειτουργούν. Βεβαίως, για να μας γίνει γνωστό κάτι τέτοιο, απαιτούνται χρόνια μελέτης. Αυτό δε σημαίνει πως παύει να μας ενδιαφέρει μια κάποια αναζήτηση διότι, τι είναι άραγε ο προβολέας του κινηματογράφου αν όχι ένα «μαύρο κουτί» που λειτουργεί μαγικά; Ίσως, αν έρθουμε σε επαφή με τη στιγμή της σύλληψης αυτών των μηχανισμών, τη «γέννησή» τους, θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε και τις εικόνες που προβάλλουν με άλλο μάτι. Ίσως, μάλιστα, κατά την εξέταση αυτών των μηχανικών «σωμάτων» φέρουμε στην επιφάνεια και κάτι από το δικό μας σώμα.

Σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων θα εξετάσουμε στο πρώτο σκέλος του την δημιουργία αυτών των οπτικών κατασκευών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή του κινηματογράφου, με σκοπό να γίνει πιο κατανοητή η μυστηριώδης λειτουργία τους. Στο δεύτερο σκέλος, αφού αυτές μας έχουν γίνει πιο οικείες, θα εξετάσουμε πώς το σώμα μας μπορεί να έρχεται σε επαφή με αυτές, ελπίζοντας να φανεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια, αλλά και πώς το σώμα, ως ιδιότυπος μηχανισμός, μπορεί να παίρνει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση της εικόνας. Με τον Ορέστη Τζιρτζιλάκη, BA (Hons) in Philosophy. 

11, 18 Νοεμβρίου 2020

Τετάρτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 11 Νοεμβρίου 2020 στις 15:00

Κόστος συμμετοχής: 20€

 
“Locations. Locations. Locations” – Για ενήλικες

Τι κοινό έχουν τα περίφημα πολίτικα yalisi των τούρκικων τηλεοπτικών σειρών, τα μητροπολιτικά τοπία δράσης ηρώων, όπως του James Bond, ή τα μαγικά φυσικά τοπία του Lord of the Rings και του Game of Thrones; Γνώριμοι καθημερινοί τόποι και αστικά τοπία της «Διπλανής Πόρτας», ιδιαίτεροι αρχιτεκτονικοί προορισμοί και τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και εξωτικοί φυσικοί προορισμοί που ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε, καταγράφονται μέσα από τον κινηματογραφικό ή τον τηλεοπτικό φακό, και χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν την εποχή τους ή να σηματοδοτήσουν το πολιτισμικό πλαίσιο δράσης του ήρωα. Μελετάμε και συζητάμε την σημασία των επιλογών αυτών και την επίδραση του κινηματογραφικού χώρου στην παραγωγή της σύγχρονης οπτικής αντίληψής μας για την πόλη και το περιβάλλον. Με την αρχιτέκτονα, πολεοδόμο Χαρίκλεια Χάρη.

 
Το σεμινάριο έχει δομή εργαστηρίου και βασίζεται στην ενεργή συμμετοχή των θεατών. Η βιωματική εμπειρία σε συνδυασμό με τις νέες θεωρητικές κατευθύνσεις, και με τη χρήση πρωτότυπων ψηφιακών εργαλείων, θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός κοινού έργου.  

12, 26 Νοεμβρίου 2020

Πέμπτη, 19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 12 Νοεμβρίου 2020 στις 15:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 20€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 
Φωνή και Επιτυχία

Μεταμορφώστε τη φωνή και δημόσια ομιλία σας

 
Ένα ψηφιακό σεμινάριο διάρκειας 12 ωρών που θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για επαγγελματική και προσωπική επιτυχία.

Το σεμινάριο Φωνή και Επιτυχία. Μεταμορφώστε τη Φωνή και τη Δημόσια Ομιλία σας απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την επιρροή τους σε επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον, αποκτώντας βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή και γνώσεις δημόσιας ομιλίας.

Η ποιότητα της φωνής και των λεγομένων καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Συγκεκριμένα, ο όγκος, η έκταση και άλλα χαρακτηριστικά της φωνής εκπέμπουν πληροφορίες για το πώς νιώθει κάποιος. Αν έχει εσωτερική γαλήνη, αυτοπεποίθηση και σταθερότητα στη ζωή του ή βιώνει συναισθήματα θυμού, απογοήτευσης, φόβου, ανασφάλειας κ.λπ.

Θεματολογία σεμιναρίου: Φωνή, Δημόσια Ομιλία, Εργαλεία Παρουσίασης, Λεξιλόγιο, Περιεχόμενο Ομιλιών, Γλώσσα Σώματος, Συμβουλευτική Ομιλητών, Δημιουργία Άριστης Πρώτης Εντύπωσης, Διαχείριση Σκηνικού Φόβου, Team Building κ.ά.

Στο σεμινάριο πραγματοποιείται ένας συνδυασμό διδασκαλίας με βάση τις αρχές του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και τις βιωματικές ασκήσεις αναπνοής, προσώπου, σώματος και δημόσιας ομιλίας με αντικείμενο τη μεταμόρφωση του χρώματος, της εκφραστικότητας, του όγκου και της έκτασης της φωνής και την απόκτηση γνώσεων δημόσιας ομιλίας. 

Πιο συγκεκριμένα θα διδαχτείτε πώς:

  • Να πείθετε με την φωνή σας, μιλώντας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Να μαγνητίζετε ως δημόσιος ομιλητής.
  • Να αναπνέετε καλύτερα.
  • Να εκφράζετε τα επιχειρήματά σας με πιο πειστικό και σίγουρο τρόπο.
  • Να εκφράζεστε με ακρίβεια.
  • Να αυξήσετε την ηγετική επιρροή σας.
  • Να διαχειριστείτε τον σκηνικό φόβο.
  • Να εκφράζετε μεγαλύτερη κλίμακα συναισθηματικών αποχρώσεων.
  • Να κατανοείτε καλύτερα το συναίσθημα και τη διάθεση του συνομιλητή σας από τον τρόπο με τον οποίο μιλάει.
  • Να χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά με υψηλή ενέργεια.
  • Να αντιμετωπίσετε ζητήματα στις φωνητικές χορδές και τον λαιμό γενικότερα, όπως βραχνάδα, κούραση, όζους κ.λπ..
  • Να «καλλιεργήσετε» την προσοχή σας ως δεξιότητα.
  • Να εκπαιδεύσετε νου και σώμα να βρίσκονται στην παρούσα στιγμή.
  • Να απελευθερώνετε την «φυλακισμένη» συναισθηματική ενέργεια του σώματός σας και να την χρησιμοποιείτε δημιουργικά.

 
Με την Μέθοδο ΦΩΝΗ & ΕΠΙΤΥΧΙΑ της Νίνας Καλούτσα, η βελτίωση της φωνής και της δημόσιας ομιλίας οδηγεί σε ένα ταξίδι προσωπικής αλλαγής και μεταμόρφωσης. Μέσα από μία σειρά διαδραστικών ασκήσεων και συνειδητοποιήσεων, ο ασκούμενος διδάσκεται πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της αναπνοής του, μαθαίνει «να αντλεί ανάσα από βαθιά», ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και «επαναπρογραμματίζει» το σώμα του με νέες σκέψεις και πεποιθήσεις, καθώς πλέον ολόκληρη η υπόστασή του στηρίζει τα λεγόμενά του και όχι μόνο ο λαιμός και ο νους.

 
21, 22 Νοεμβρίου 2020

Σάββατο και Κυριακή, 15:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

 
Κόστος συμμετοχής: 130€

Early bird tickets έως 19 Οκτωβρίου 2020: 100€

 
Έρωτας & Επανάσταση στην Όπερα – Για ενήλικες

Θέλεις να βιώσεις με μια πιο προσωπική διάθεση την αγαπημένη σου όπερα; Στο διαδικτυακό σεμινάριο παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες, αλλά και αποκωδικοποιούνται μέσα από τη μουσική οι μύθοι και οι γρίφοι τους. Πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν; Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική, αλλά και εργασίες, να μάθουν περισσότερα για την όπερα αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις με αφορμή τη θεματική «Έρωτας και Επανάσταση». Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου

30 Νοεμβρίου 2020 Εισαγωγή

 
Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

 
Δευτέρα, 19:00-20:30

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Η my way press.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Σχετικά Άρθρα