Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία χρειάζονται διαλειτουργικότητα για να επιτύχουν παγκόσμια κλίμακα

Για να απογειωθεί πραγματικά το tokenisation, είναι απαραίτητη μια παγκόσμια νοοτροπία και διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών δικτύων και συστημάτων

 
Η συζήτηση γύρω από τα  tokenized assets και τις περιπτώσεις χρήσης τους έχει αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος. Μια πρόσφατη μελέτη από το BNY Mellon έδειξε ότι το 97% των θεσμικών επενδυτών πιστεύει ότι το tokenisation  πρόκειται να φέρει επανάσταση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.  Η Boston Consulting Group εκτιμά επίσης ότι μόνο το παγκόσμιο tokenization μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων θα αξίζει 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Ως αποτέλεσμα, πολλά ιδρύματα αναζητούν τώρα το tokenization ως τρόπο δημιουργίας νέων αγορών, επίλυσης μακροχρόνιων ανεπαρκειών και αντιμετώπισης των προκλήσεων ρευστότητας. Το ενδιαφέρον αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις αγορές που χαρακτηρίζονται από πολύπλοκες διαδικασίες με πολλούς διαφορετικούς συναλλασσόμενους αντισυμβαλλομένους, όπως ο μετασυναλλακτικός διακανονισμός αξιογράφων.

 
Η πρόκληση της διαλειτουργικότητας

Καθώς το tokenization επιταχύνει, η ανάγκη αποφυγής του κατακερματισμού έχει γίνει ακόμη πιο εμφανής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν λαμβάνουμε υπόψη την υποκείμενη τεχνολογία στην οποία βασίζεται η δημιουργία διακριτικών. Ακόμα στη σχετική αρχή του, το blockchain έχει τη δυνατότητα να φέρει νέα επίπεδα εμπιστοσύνης και διασφάλισης σε διαδικασίες που ενσωματώνουν πολλούς αντισυμβαλλόμενους που αναζητούν βελτιωμένη διαφάνεια σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής συναλλαγής.

Αλλά το blockchain δεν είναι μια ασημένια σφαίρα. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη παγκόσμια αγορά, ένα κοινό επίπεδο συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της τριβής και για να επιτραπεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ του υπάρχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαφόρων αναδυόμενων δικτύων blockchain που φιλοξενούν στοιχεία ενεργητικού.

Αυτή η ανάγκη για διαλειτουργικότητα επεκτείνεται στη συνεργασία μεταξύ των blockchain και άλλων υποδομών, καθώς και μεταξύ των ίδιων των διαφορετικών πλατφορμών blockchain. Ελλείψει σαφώς καθορισμένων νομικών και κανονιστικών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη συνύπαρξη διαφορετικών αλυσίδων συστοιχιών, εναπόκειται στον κλάδο να δώσει προτεραιότητα στη διαλειτουργικότητα.

 
Με βάση τις υπάρχουσες υποδομές

Ευτυχώς, είναι δυνατό για τις εταιρείες να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή, τις εφαρμογές  μηνυμάτων και τις αποδεδειγμένες επιχειρηματικές διαδικασίες τους για να συνδεθούν σε λογιστικά βιβλία blockchain, όπου τα token καταγράφονται με τρόπο συμβατό και ασφαλή.

Αυτό ήταν το εύρημα των πρόσφατων συνεργατικών μας πειραμάτων για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία στην προσπάθειά της να κάνει τα στοιχεία ενεργητικού να λειτουργούν σε συντονισμό με την υπάρχουσα χρηματοοικονομική υποδομή.

Το ταξίδι μας στο tokenisation ξεκίνησε το 2022, με ένα σύνολο πειραμάτων που απέδειξαν την ικανότητα του Swift να λειτουργεί ως ενιαίο σημείο πρόσβασης, συνδέοντας πολλαπλές πλατφόρμες δημιουργίας διακριτικών και παρέχοντας πρόσβαση σε πολλαπλές επιλογές πληρωμής. Στη συνέχεια, το 2023, προχωρήσαμε πολύ παραπέρα, συνεργαζόμενοι με περισσότερα από δώδεκα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να δοκιμάσουμε πώς οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή Swift για να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τη μεταφορά συμβολικής αξίας σε μια σειρά δημόσιων και ιδιωτικών blockchain.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την οικονομική κοινότητα για να κατανοήσουμε τις πιο ολοκληρωμένες περιπτώσεις χρήσης για την υιοθέτηση στοιχείων ενεργητικού και να επενδύσουμε στις σχετικές δυνατότητες για να υποστηρίξουμε τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων με διακριτικά μέσω του δικτύου Swift.

Καθώς το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αυξάνεται, πρέπει να καινοτομήσουμε με παγκόσμια νοοτροπία για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Το μέλλον του tokenisation δεν έχει ακόμη καθοριστεί πλήρως, αλλά αναμένεται να είναι «πολλαπλών αλυσίδων». Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί δυνατή η ασφαλής διαλειτουργικότητα για τη διασφάλιση παγκόσμιας εμβέλειας.

 
Ο Jonathan Ehrenfeld είναι Επικεφαλής Στρατηγικής Κινητών Αξιών στη Swift.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Digital Monetary Institute Annual. Κατέβασε εδώ .

Πηγή: omfif.org

 

Σχετικά Άρθρα