Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος, παρουσίασε στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας.

 
Κύρια σημεία
Η πορεία της οικονομία σήμερα:

-Η Κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον «1ο όροφο», την έριξε στο «υπόγειο» και σήμερα προσπαθεί να την ανεβάσει στο «ισόγειο»

-Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση

-Νέα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν

-Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε

-Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε

-Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε

-Το Χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντικές απώλειες

-Οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν

-Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν οδυνηρό

-Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε

-Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την επιβάρυνση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους

 
Παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

Η δυναμική του χρέους «φρέναρε» με την διπλή αναδιάρθρωση του 2012.

Μειώθηκε το ύψος του: Το PSI και η επαναγορά χρέους οδήγησαν σε μείωσή του κατά 138 δισ. ευρώ (το καθαρό όφελος ανήλθε στα 51 δισ. ευρώ).

Βελτιώθηκε το «προφίλ» του: Επεκτάθηκε η περίοδος χάριτος, επεκτάθηκαν οι ωριμάνσεις, μειώθηκαν τα επιτόκια, καταργήθηκαν χρεώσεις, αναβλήθηκε η πληρωμή τόκων.

 
Οι δείκτες του χρέους επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά το 2015… κυρίως γιατί επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μεσο-μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπονταν στο 1,9% τον Ιούνιο του 2014, για να πέσει στο 1% τον Φεβρουάριο του 2017.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση των προβλέψεων για το ονομαστικό ΑΕΠ ανάμεσα στο ΜΠΔΣ 2015-2018 της προηγούμενης Κυβέρνησης και το ΜΠΔΣ 2018-2021 της σημερινής Κυβέρνησης.

Αυτή η σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω εκτίμηση για την ανάπτυξη επιβαρύνει, σωρευτικά, σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους.

 
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

-Η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, των επόμενων αξιολογήσεων του Μνημονίου.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης κόστισε 5,1 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, και για μετά το 2018.

Το ύψος της δόσης είναι πολύ χαμηλότερο των αναγκών της οικονομίας και των προβλέψεων της συμφωνίας.

 
-Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα επαναφέρουν την αναπτυξιακή δυναμική του 2014 και θα οδηγήσουν σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης:

Ρέγκλινγκ: «…το 2014, (…) τα πρώτα σημάδια επιτυχίας ήταν εμφανή στην Ελλάδα. Κατέγραψε ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Η νέα Κυβέρνηση, όμως, (…) οδήγησε την Ελλάδα σε οπισθοπορεία».

Υποχώρηση του δείκτη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015-2016 σε σχέση με το 2013-2014.

 
-Η δρομολόγηση συμφωνίας σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

H επίτευξη και διατήρηση για πολλά χρόνια υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης και υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας, δεν είναι εφικτή και σίγουρα είναι αντιαναπτυξιακή.

 
-Η υλοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δέσμευση των εταίρων που εκκρεμεί από το 2012.

Επί του παρόντος, όλα παραπέμπονται στο μέλλον, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ασαφείς μηχανισμούς και στο βαθμό που αυτό καταστεί αναγκαίο.

 
 Πίνακες της παρουσίασης  εδώ

Σχετικά Άρθρα