Ώστιν: Σε δύσκολους καιρούς, ο κόσμος χρειάζεται την ηγεσία των ΗΠΑ

Καθώς ο κόσμος εξετάζει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη βίαιη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μια ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα και τις ανησυχητικές φιλοδοξίες εθνών όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, εξετάζει επίσης ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών— και η ηγεσία είναι αυτός που πρέπει να είναι ο ρόλος της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές», είπε ο Lloyd J. Austin III,  σε ομλία που παρέθεσε  στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Reagan στο Simi Valley της Καλιφόρνια. «Αυτό περιλαμβάνει τις μεγάλες συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν οι φίλες δημοκρατίες, το Ισραήλ και η Ουκρανία, τον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό από μια ολοένα και πιο ισχυρή Κίνα και μια παγκόσμια μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας».

Όταν ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε αταξία, είπε ο Όστιν, οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ κοιτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δουν τι πρέπει να γίνει. Και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παραιτηθούν από την παροχή ηγεσίας και λήψης αποφάσεων.

«Είναι οι στιγμές που τόσο οι φίλοι μας όσο και οι αντίπαλοί μας κοιτάζουν προς την Αμερική», είπε. «Είναι οι στιγμές που ο αμερικανικός λαός υπολογίζει στους ηγέτες του να ενωθούν. Και αυτές είναι οι στιγμές που η παγκόσμια ασφάλεια βασίζεται στην αμερικανική ενότητα και την αμερικανική δύναμη».

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ο Όστιν, ο κόσμος έχει τηρήσει μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, που αναπτύχθηκε με την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία παρείχε όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο μια άνευ προηγουμένου περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Ούτε αυτή η τάξη που βασίζεται σε κανόνες ούτε η ηγεσία των ΗΠΑ πρέπει να αφεθούν να παραπαίουν, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος που χτίστηκε από την αμερικανική ηγεσία μπορεί να διατηρηθεί μόνο από την αμερικανική ηγεσία», συνέχισε ο Όστιν. “Η αμερικανική ηγεσία συσπειρώνει τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υποστηρίξουν την κοινή μας ασφάλεια. Και εμπνέει τους απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για ένα λαμπρότερο μέλλον.”

Στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο Όστιν, ορισμένοι Αμερικανοί έχουν αποφύγει τον ρόλο της χώρας ως παγκόσμιου ηγέτη και προτιμούν αντ ‘αυτού οι ΗΠΑ να κινηθούν προς τον απομονωτισμό. Ο Austin είπε ότι αυτό ήταν λάθος στο παρελθόν και είναι λάθος και σήμερα.

«Αν χάσουμε τη θέση ευθύνης μας, οι αντίπαλοί μας και οι εχθροί μας θα χαρούν να καλύψουν αυτό το κενό», είπε. «Σε κάθε γενιά, ορισμένοι Αμερικανοί προτιμούν την απομόνωση από τη δέσμευση – και προσπαθούν να τραβήξουν τη γέφυρα. Προσπαθούν να κλωτσήσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής ηγεσίας. Και προσπαθούν να υπονομεύσουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας που έχει δημιουργήσει δεκαετίες ευημερίας χωρίς πόλεμο μεγάλων δυνάμεων».

Εάν οι ΗΠΑ αποφύγουν τον ηγετικό τους ρόλο, είπε, οι εχθροί της Αμερικής και οι εχθροί των συμμάχων της θα ενθαρρυνθούν. Και αυτή η αποτυχία ηγεσίας θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

«Το κόστος της παραίτησης πάντα υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος της ηγεσίας», δήλωσε ο Όστιν. «Ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος μόνο αν οι τύραννοι και οι τρομοκράτες πιστέψουν ότι μπορούν να ξεφύγουν με μαζική επιθετικότητα και μαζική σφαγή. Η Αμερική θα γίνει λιγότερο ασφαλής μόνο αν οι δικτάτορες πιστέψουν ότι μπορούν να σβήσουν μια δημοκρατία από τον χάρτη. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν υψηλότερο τίμημα μόνο εάν οι αυταρχικοί και οι ζηλωτές πιστεύουν ότι μπορούν να αναγκάσουν τους ελεύθερους ανθρώπους να ζουν με φόβο.

Οι ΗΠΑ δεν αποφεύγουν τον ηγετικό τους ρόλο, είπε ο Όστιν, και δεν θα το κάνουν. Αντίθετα, είπε ότι οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν όπου έχουν συμβεί κρίσεις -όπως η Ουκρανία και το Ισραήλ- και συνέχισαν επίσης να ενισχύουν τις συνεργασίες παγκοσμίως ως τρόπο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μελλοντικών κρίσεων.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Όστιν δήλωσε ότι έκανε το ταξίδι στο Ισραήλ για να διαβεβαιώσει τους εταίρους εκεί ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλειά τους.

«Πέταξα στο Ισραήλ για να υπογραμμίσω την αλληλεγγύη μας και την αποφασιστικότητά μας και να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη», δήλωσε ο Όστιν.

Από τότε, είπε, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ και βοήθησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση κάθε άνδρα, κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού που έχει συλληφθεί από τη Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών», δήλωσε ο Όστιν.

Στη Μέση Ανατολή, είπε ο Όστιν, οι ΗΠΑ έχουν επίσης αυξήσει τη δική τους στάση ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει τώρα δύο ομάδες κρούσης μεταφορέων, μια αμφίβια ομάδα ετοιμότητας, μια εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών, ένα υποβρύχιο με κατευθυνόμενους πυραύλους, ενσωματωμένες δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, και μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά.

Ο Όστιν είπε επίσης ότι η ηγεσία των ΗΠΑ με το Ισραήλ περιλαμβάνει την ενίσχυση σημαντικών αξιών, όπως αυτές που ενσωματώνονται στο δίκαιο του πολέμου. Και μία από αυτές τις αξίες είναι ότι οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται. Είναι κάτι με το οποίο ο Όστιν είπε ότι είχε εμπειρία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως στρατηγός του στρατού που δρούσε στο Ιράκ, και είναι κάτι που είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στο Ισραήλ καθώς πολεμούν κατά της Χαμάς.

“Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα”, είπε ο Όστιν. «Έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η προστασία των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα είναι και ηθική ευθύνη και στρατηγική επιταγή».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει απλώς βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ, είπε ο Όστιν. Οι ΗΠΑ παρείχαν επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας. Αυτή την εβδομάδα, είπε, οι ΗΠΑ μετέφεραν με αεροπλάνο περισσότερες από 54.000 λίβρες ιατρικών προμηθειών, ρουχισμού και τροφίμων του ΟΗΕ σε όσους βρίσκονται στη Γάζα. Είπε ότι δεν θα είναι η τελευταία αεροπορική μεταφορά προμηθειών.

Προχωρώντας, ανέφερε ότι  οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης προσηλωμένες στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και αυτό σημαίνει, είπε, εκεί πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών. Πρέπει να υπάρχει ένα έθνος για τον εβραϊκό λαό, και πρέπει να υπάρχει ένα έθνος για τους Παλαιστίνιους επίσης. Και αυτά τα δύο έθνη πρέπει να λειτουργήσουν ως καλοί γείτονες.

«Πιστεύουμε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν τη γη που και οι δύο αποκαλούν πατρίδα», είπε ο Όστιν. «Και αυτό σημαίνει μια πορεία προς δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα με αμοιβαία ασφάλεια… η λύση δύο κρατών παραμένει η μόνη βιώσιμη διέξοδος από αυτήν την τραγική σύγκρουση που έχει ποτέ προταθεί».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν επίσης τον ηγετικό τους ρόλο. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Όστιν πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, έναν συνασπισμό περίπου 50 εθνών που συνεδριάζει κάθε μήνα και δεσμεύεται για την ασφάλεια της Ουκρανίας τώρα και στο μέλλον.

Από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι εργάστηκαν για να φέρουν σημαντικά όπλα στους Ουκρανούς για να τους επιτρέψουν να αμυνθούν. Περιλαμβάνονται συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας ή HIMARS. Συστήματα αεράμυνας Patriot. Δεξαμενές Abrams και άλλα, είπε ο Όστιν.

Οι προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποδυναμώσουν τον ρωσικό στρατό και ο Όστιν είπε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ και οι προσπάθειες των εταίρων δεν πρέπει να σταματήσουν έως ότου η Ουκρανία απελευθερωθεί ξανά.

«Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει την παγκόσμια ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες», είπε. «Και δεν έχουμε την επιλογή να το αποκλείσουμε. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε έναν σαφή στόχο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν μια ελεύθερη και κυρίαρχη Ουκρανία που μπορεί να αμυνθεί σήμερα – και να αποτρέψει περισσότερη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον. Και, έτσι, εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να οικοδομήσει μια μελλοντική δύναμη που μπορεί να αποκρούσει περισσότερες ρωσικές επιθετικότητες τα επόμενα χρόνια».

Εάν οι ΗΠΑ και οι εταίροι αποτύχουν να αντισταθούν στη ρωσική επιθετικότητα, είπε ο Όστιν, η Ρωσία θα ενθαρρυνθεί μόνο να κάνει περισσότερα.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσφέρει μια ζοφερή προεπισκόπηση ενός κόσμου τυραννίας και αναταραχής που θα πρέπει να μας κάνει όλους να ανατριχιάσουμε», είπε.

Στον Ειρηνικό, ο Όστιν είπε ότι η Κίνα είναι ο μόνος αντίπαλος με την πρόθεση και ενδεχομένως την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη.

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σκοντάψουν και θα απομονωθούν στο εξωτερικό και θα διαιρεθούν στο εσωτερικό», είπε. “Όμως μαζί, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη μοίρα. Και έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κίνας και στη διαμόρφωση ενός πιο ασφαλούς Ινδο-Ειρηνικού.”

Σε όλη την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, οι ΗΠΑ ηγούνται ενισχύοντας εκεί τις συνεργασίες με άλλα έθνη που εκτιμούν την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Με τις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, ο Όστιν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια επέκταση της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας. Αυτή η επέκταση θα επιτρέψει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε τέσσερις ακόμη στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Φιλιππίνων.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασαν επίσης μια νέα κατεύθυνση αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας.

«Αυτή η στρατηγική ήδη οδηγεί τη συνεργασία μας σε βασικές αμυντικές πλατφόρμες», είπε. “Κάναμε επίσης μια σημαντική συμφωνία για την κατασκευή κινητήρων αεροσκαφών στην Ινδία. Και όταν επέστρεψα στην Ινδία τον περασμένο μήνα, ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας να παράγουμε θωρακισμένα οχήματα από κοινού με την Ινδία — την πρώτη μας φορά με οποιονδήποτε ξένο εταίρο.”

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης στενά με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστραλία.

Μέσω της εταιρικής σχέσης AUKUS – που περιλαμβάνει την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – αυτά τα τρία έθνη θα βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει συμβατικά οπλισμένα, πυρηνικά υποβρύχια, είπε ο Austin.

Πριν από το Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Ρήγκαν, ο Όστιν είπε ότι συναντήθηκε στην Καλιφόρνια με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μάρλες, ο οποίος διατελεί επίσης υπουργός Άμυνας, για τη δεύτερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της AUKUS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι παγκόσμιος ηγέτης και ο στρατός τους παραμένει η πιο θανατηφόρα πολεμική δύναμη στην ανθρώπινη ιστορία, δήλωσε ο Όστιν. Τίποτα από αυτά δεν θα αλλάξει.

«Κυρίες και κύριοι, είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», είπε ο Όστιν. “Δεν αρκεί μόνο να επιδιώκουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Πρέπει επίσης να ζούμε τις εθνικές μας αξίες. Όπως είπε ο Πρόεδρος [Ρόναλντ] Ρίγκαν, “η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι να δείξουμε με παράδειγμα το μεγαλείο του συστήματός μας και τη δύναμη των αμερικανικών ιδανικών.” Πρέπει να διασφαλίσουμε, όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ότι η Αμερική παραμένει «φάρος για τον κόσμο». Δεν θα αφήσουμε αυτόν τον φάρο να τρεμοπαίζει ή να ξεθωριάζει. Σε αυτή την αβέβαιη ώρα, αυτή τη στιγμή της δοκιμασίας, ο κόσμος κοιτάζει ξανά προς την Αμερική. Και δεν πρέπει να δώσουμε στους φίλους μας, στους αντιπάλους μας ή στους εχθρούς μας κανένα λόγο να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητα της Αμερικής».

Η πλήρης ομιλία εδώ: ‘A Time for American Leadership’

Σχετικά Άρθρα