Laurent Dereux: Η διατροφική εκπαίδευση της νέας γενιάς αποτελεί σημαντική δέσμευση της Nestlé. Μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια.
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας» από την Nestlé Ελλάς και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας», που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Nestlé Ελλάς, παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Στόχος και του φετινού προγράμματος ήταν η ετήσια παρακολούθηση σημαντικών δεικτών υγείας των μαθητών, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και την από κοινού με την Πολιτεία διαμόρφωση πολιτικών για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών.
Για τη σχολική χρονιά 2011-2012, το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε μαθητές της Γ’ τάξης σχεδόν όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, αγγίζοντας περίπου 60.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, και κατέληξε σε μεγάλης σημασίας ευρήματα.
Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, διαφαίνονται πρώτες (αρχικές) τάσεις μείωσης αυτών, οι οποίες ωστόσο χρήζουν περαιτέρω μελέτης για να επιβεβαιωθούν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών, που κρίνονται συνολικά καλές, όσο και αυτά για τη σωματική τους δραστηριότητα, η οποία βρέθηκε καλή αλλά με περιθώρια βελτίωσης, ειδικά τα σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καθιστικές δραστηριότητες των παιδιών αυξάνονται.
Tο πρόγραμμα πραγματοποιείται στην τρέχουσα μορφή του από το 2007, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Λ. Συντώση, με υπεύθυνο της ιδέας τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη (Υφ. Αθλητισμού 2007).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε φέτος την υποστήριξη της Nestlé Ελλάς, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της εταιρείας «Παιδιά Όλο Υγεία».
Με την πεποίθηση πως η εκπαίδευση αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν την αξία της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας, η Nestlé Ελλάς υποστήριξε για 4η χρονιά προγράμματα που στοχεύουν στη διατροφική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.
Τα κριτήρια για την επιλογή των προγραμμάτων που γίνονται μέρος της πρωτοβουλίας «Παιδιά Όλο Υγεία» είναι ιδιαίτερα αυστηρά: πρόκειται για ενέργειες με διάρκεια, επιστημονικό υπόβαθρο και μετρήσιμα αποτελέσματα, που υποστηρίζονται σε εταιρικό επίπεδο και αποκλείουν οποιαδήποτε εμπλοκή μαρκών ή προωθητική ενέργεια.
Το εν λόγω πρόγραμμα, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, επιλέχθηκε από την Nestlé Ελλάς τόσο λόγω του ολοκληρωμένου τρόπου με τον οποίο επιχειρεί να παρέμβει για να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν οι γονείς το βάρος, αλλά και τη διατροφή του παιδιού τους, όσο και χάρη στο πανελλαδικό δείγμα του από 60.000 παιδιά.
Laurent Dereux : «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στο να κάνουν τη διαφορά σε εμάς και τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Laurent Dereux, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, δήλωσε:
«Πιστεύουμε ότι το Πρόγραμμα “Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας”, που έχει σχεδιάσει το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, αποτελεί μια μοναδική για τα ελληνικά – και όχι μόνο – δεδομένα προσπάθεια και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μπορούμε να την υποστηρίξουμε.
Η διατροφική εκπαίδευση των νεότερων γενιών αποτελεί μια σημαντική δέσμευση της Nestlé διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, και η υπόσχεσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στο να κάνουν τη διαφορά σε εμάς και τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον».
INFO
Σχετικά με τον Όμιλο Nestlé
Ήδη από τις απαρχές της, το 1866, όταν ο Henri Nestlé δημιούργησε την πρώτη βρεφική τροφή ανταποκρινόμενος σε μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη, η συνεχής ανάπτυξη της Nestlé προήλθε κυρίως μέσα από την επιστημονική πρωτοπορία και ιστορικές καινοτομίες που δημιούργησαν ουσιαστικά εντελώς νέους τομείς στη βιομηχανία τροφίμων (π.χ. της βρεφικής και παιδικής διατροφής, του συμπυκνωμένου γάλακτος, του στιγμιαίου καφέ, της σοκολάτας με γάλα, κ.ά.).
Σήμερα, η Nestlé αποτελεί το μεγαλύτερο οργανισμό στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας των τροφίμων.
Η ετήσια επένδυσή της σε Έρευνα και Ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη του κλάδου ενώ το προσωπικό της στον τομέα αυτό ξεπερνά τα 3.000 άτομα.
Το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé (Nestlé Research Centre), όπου διεξάγεται βασική έρευνα, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα κορυφαία κέντρα ερευνών στο είδος του.
Σχετικά με τη Nestlé Ελλάς
Στην Ελλάδα, η Nestlé έχει παρουσία πάνω από 100 χρόνια και αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της εταιρείας είναι η λειτουργία εργοστασίου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας το 1975, η ενσωμάτωση στον όμιλο Nestlè της Λουμίδης Α.Ε. το 1987, της Κορπή ΑΒΕΕ το 1993, καθώς και η εξαγορά της Δέλτα Παγωτού το 2006.
Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 10 σημεία δραστηριότητας στην Ελλάδα, με κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι Αττικής και τέσσερα εργοστάσια.
Η Nestlé Ελλάς απασχολεί συνολικά πάνω από 1.000 άτομα μόνιμο προσωπικό.
Εκτός από τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά, η Nestlé Ελλάς εξάγει τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή στην Γερμανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ αλλά και τις πασίγνωστες διεθνείς μάρκες της στην Κύπρο, την Αλβανία, την Βουλγαρία και αλλού.
INFO Photo: Ο κος Laurent Dereux, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς