Το ΔΝΤ χαμηλώνει τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας, μετά το Brexit

• Η Deutsche Bank εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με τη WSJ

 
• Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις ιταλικές τράπεζες μέχρι και με 40 δισ. ευρώ

 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου χθες. Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία, είπε η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία και τις γενικές συστάσεις του.

“Όσον αφορά τη νέα πρόβλεψη, ασφαλώς σκεφτόμαστε μια αναθεώρηση προς τα κάτω”, είπε η Ντετραγιάς. “Ήδη υποδεικνύουμε στην έκθεσή μας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ενείχε κίνδυνο μείωσης. Δεν θα μάθουμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα σχέση για αρκετό καιρό”, πρόσθεσε, και μόνο η αβεβαιότητα θα είναι αρκετή να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης.

Στην πρόβλεψή του, που συντάχθηκε πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το 2016, προβλέποντας ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε όμως την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

 
Η Deutsche Bank εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

H Deutsche Bank συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Το Ταμείο τονίζει ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας αποτελεί πιθανή πηγή κινδύνων για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς η πιθανότητα μετάδοσης των προκλήσεων στο εξωτερικό είναι αρκετά υψηλή.

«Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ διαθέτουν τον υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης μίας κρίσης στο εξωτερικό, καθώς η έκθεση των εγχώριων τραπεζών σε έτερες χώρες είναι αρκετά μεγάλη» αναφέρει μεταξύ άλλων, το Ταμείο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η βαρύτητα της Deutsche Bank καθιστά αναγκαία τη βελτίωση της διοίκησής της, την αύξηση της εποπτείας και την εντατικοποίηση του ελέγχου της εξωγενών συναλλαγών της.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, HSBC και Credit Suisse συνιστούν τη δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, μεγαλύτερη πηγή κινδύνων για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 
Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις ιταλικές τράπεζες μέχρι και με 40 δισ. ευρώ

Πάνω σε τοίχο έπεσαν οι προσπάθειες του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν πολύ επίμονη στην τήρηση των κανόνων που έχουν τεθεί από την αρχή της κρίσης, με στόχο να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι από τις διασώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Δεν μπορούμε να επαναλαμβανόμαστε χρονιά με τη χρονιά» δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Οι κανόνες για τη διάσωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «προσφέρουν αρκετές διεξόδους για συγκεκριμένες περιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος».

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες, και θα το κάνουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό υπηρετεί τη χώρα και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» απάντησε ο Ρέντσι μετά τις δηλώσεις Μέρκελ. «Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει μάθημα η δασκάλα» πρόσθεσε δηκτικά.

Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις ιταλικές τράπεζες μέχρι και με 40 δισ. ευρώ, για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το Brexit, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει πιθανώς παροχή κεφαλαίων ή εγγύησεων.

Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου απορρίπτει το επιχείρημα της Ρώμης πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνιστά «έκτακτη συνθήκη» που με βάση τους νόμους της Ε.Ε. επιτρέπουν σε μια κυβέρνηση να προσφέρει στήριξη σε μια εταιρεία ανεξάρτητα από τους ισχύοντες κανονισμούς.

Σχετικά Άρθρα