ΣΕΒΤ- Η Έρευνα & η Καινοτομία: Πυλώνες ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών και η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα “Food for Life” διοργανώνουν -στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου FOODPRINT-, για 1η φορά στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, Brokerage Event με τίτλο «Η Έρευνα & η Καινοτομία: Το κλειδί για την ανάπτυξη». H Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Κλάδο των Τροφίμων ενώ, παράλληλα, το γεγονός ότι διαθέτει μια δραστήρια ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα αποτελούν βασικούς λόγους για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής στη συμπρωτεύουσα.

 
Παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του για την προώθηση της καινοτομίας ως σημαντικού πυλώνα της ανάπτυξης ο ΣΕΒΤ, με την εκδήλωση αυτή, έχει ως στόχο να αναδείξει όχι μόνο τις δυνατότητες αλλά και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων της Βιομηχανίας Τροφίμων μέσω της συνεργασίας της με ερευνητικούς φορείς (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα) της χώρας μας.

Η εκδήλωση θα αποτελείται από 3 μέρη: Στο 1ο μέρος θα πραγματοποιηθούν  παρουσιάσεις για την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές για την έρευνα και την καινοτομία και θα συζητηθούν στο Στρογγυλό τραπέζι οι μηχανισμοί και τα εργαλεία, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη γενικότερη βελτίωση του συστήματος. Στο 2ο μέρος τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσουν τη σύνθεση των Ομάδων τους, τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και τα ερευνητικά αποτελέσματα, που έχουν εφαρμογή στη Βιομηχανία Τροφίμων ενώ, στο 3ο και τελευταίο μέρος ερευνητές και εκπρόσωποι του παραγωγικού ιστού της Βορείου Ελλάδος θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την προώθηση της έρευνας και να συζητήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του Brokerage Event στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών δήλωσε: «Η Βόρεια Ελλάδα έχει μια σημαντική Βιομηχανία Τροφίμων ενώ, η ακαδημαϊκή και ερευνητική της κοινότητα πραγματοποιεί αξιοζήλευτο έργο. Η εκδήλωσή μας αυτή στοχεύει να τονίσει και να αναδείξει τις σπουδαίες δυνατότητες που προσφέρουν και οι δυο πλευρές για συνεργασία».   Και συνέχισε τονίζοντας: «Όραμα του ΣΕΒΤ παραμένει μια Ελλάδα ανάπτυξης, ευκαιριών, εκπαίδευσης και καινοτομίας με ανταγωνιστική και ανοιχτή οικονομία. Μόνο έτσι το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού θα αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνολογίας και η χώρα θα κρατήσει τους άξιους και μορφωμένους ανθρώπους της».

Από πλευράς της Ερευνητικής Κοινότητας θα παρουσιάσουν το έργο τους, οι ομάδες από τα εξής Ιδρύματα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

 
INFO 1

brokerage-event-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%
ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c

 
INFO 2

Λίγα λόγια για τον ΣΕΒΤ

Ο ΣΕΒΤ,  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων – Ποτών εκπροσωπεί το σύνολο της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην Ελλάδα την Ευρώπη και παγκοσμίως. Μέλη του συνδέσμου είναι οι κλαδικοί σύνδεσμοι αλλά και ατομικά πολλές επιχειρήσεις του χώρου των τροφίμων.

Ο κλάδος κατέχει τις τελευταίες δεκαετίες την πρώτη θέση στην ελληνική Βιομηχανία, με το 25% του συνόλου της Βιομηχανίας στην οποία δραστηριοποιούνται 1.225 επιχειρήσεις με περισσότερους από 360.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Ο κλάδος με ιστορία που ξεκινάει το 1782 είναι δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής με έντονη επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Τα είδη διατροφής κατέχουν την 1η θέση και στον εξαγωγικό τομέα, κατέχοντας το 25% του συνόλου των εξαγωγών και συνολική αξία 6,250 δις. €.

Το μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές ειδών διατροφής κατέχουν τα προϊόντα της Ε.Β.Τ.&Π., με συνολική αξία 4,5 δις. €.

Αποστολή του ΣΕΒΤ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κρίσης που περνά η οικονομία της χώρας μας είναι η εστίαση στην ποιότητα και την ανάδειξη νέων κατευθύνσεων σε τρόφιμα που θα στηρίζουν την ελληνική οικονομία, την μεγέθυνση του παραγόμενου όγκου και τη μείωση τιμών, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.

Σχετικά Άρθρα