Eurogroup:Υποσχέσεις για το χρέος -Λαγκάρντ: Δεν είναι η καλύτερη λύση
Η καλύτερη λύση θα ήταν η απόλυτη αποσαφήνιση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους-Συζητήθηκε το χρέος επί τη βάσει του Μαΐου 2016
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση με εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.
Κριστίν Λαγκάρντ: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάπτυξη
Επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς το Ταμείο να δώσει χρήματα – Δάνεια θα εκταμιευθούν όταν ληφθούν μέτρα για το χρέος, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην συμμετοχή του Ταμείου είπε πως εντός 24ωρου θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο του Ταμείου να ενταχθεί επί της αρχής στο Πρόγραμμα. Θα δοθούν λιγότερα από 2 δισ. δολάρια όταν θα ταυτοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε γραπτή δήλωση της ανέφερε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας στη δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη διαδικασία, τονίζοντας πως «Η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».




