Στρατηγικό Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας

Η ελληνική κοινή γνώμη ζητεί τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στις αγορές και στην ανάπτυξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το παρεμβατικό Βήμα της Κυριακής.

Η ανήσυχη ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της κατέθεσε μια δημιουργική πρόταση ολοκληρωμένης παρέμβασης για την απελευθέρωση της χρήσης φυσικού αερίου στο σύνολο των κτιρίων της χώρας.

Ο δραστήριος ΣΕΒ μέσω της συμμετοχής του  στις εργασίες του Επιχειρηματικού Forum Ευρώπης-Ασίας, κατέθεσε στη BUSINESSEUROPE τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου των €300 δις  του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, προκειμένου οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σε τομείς και επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα νέα υλικά, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Στο “Στρατηγικό Συμβούλιο Ελκυστικότητας” που συγκάλεσε προχθές, ο γάλλος πρόεδρος προσεγγίζει για δεύτερη φορά μέσα στο 2014 τις πολυεθνικές.Ο Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τους προέδρους 28 μεγάλων πολυεθνικών, που αντιπροσωπεύουν γύρω στα 800 δις ευρώ σε ότι αφορά το τζίρο στη χώρα του, στο “Στρατηγικό Συμβούλιο Ελκυστικότητας” στο  πλαίσιο συνεχών προσπαθειών που καταβάλει το τελευταίο διάστημα για την αναζήτηση δυνατοτήτων προσέλκυσης επενδύσεων για την τόνωση της ασθενούσας γαλλικής οικονομίας. Θεωρεί ότι κρατούν τους μοχλούς ενίσχυσης των επενδύσεων και ζητά τη συμβολή τους στην ανάπτυξη.

Σειρά αξιόλογων -και ιστορικών- θεσμικών φορέων  της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας συνεισφέρουν με παρεμβάσεις τους, καταθέτοντας προτάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Κρίνουμε ότι η μητέρα όλων των μαχών θα πρέπει να είναι εκτός από την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγιών επιχειρήσεων της χώρας μας, η ταυτόχρονη προετοιμασία μιας νέας αντίληψης επιχειρηματικής γενιάς με πνεύμα αξιοκρατίας.

Η προώθηση, η διευκόλυνση, η ανάδειξη, η παροχή διευκολύνσεων στο ξεκίνημα χιλιάδων βιώσιμων επιχειρηματικών εκκινήσεων με πλημμυρίδα νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, οφείλει να αποτελεί κύριο μέλημα ιδιωτικών φορέων. Η δράση του ελκυστή ιδιώτη θα αναγκάσει και την πολιτεία να κινητοποιηθεί. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια  έχουν να παρουσιάσουν συνέργειες και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην αλυσίδα δημιουργικής κινητοποίησης.

Ο επιχειρηματικός  επιταχυντής πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες, καλλιεργεί πνεύμα αυτοδημιούργητης επιτυχίας. Η επιτυχία πιστώνεται σε όλους. Η αποτυχία είναι αφορμή για αλλαγή και επανεκκίνηση σε νέα ώριμη δεύτερη ευκαιρία.

Θεωρούμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να θεσμοθετηθεί η σύσταση ενός μόνιμου Στρατηγικού Συμβουλίου  Επιχειρηματικότητας, αποτελούμενο από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των κινήσεων ενίσχυσης του επιχειρείν. Η παραμελημένη ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία καταβάλει αγώνα επιβίωσης έχει τα αντανακλαστικά για να παρουσιάσει έναν ορίζοντα χωρίς την εντροπία του σημερινού αδιέξοδου status quo. Δεν αποτελεί κληρονομιά για την νέα γενιά η κρατική αντίληψη απάθειας αλλά το πρότυπο της επιχειρηματικής κοινωνικής ευθύνης και σε αυτό το πεδίο μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με αυτήν την ποιότητα των μυαλών που διαθέτουμε.

Παναγιώτης Τσακιρίδης

mywaypress.gr@gmail.com

Σχετικά Άρθρα