
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης
Κατάμεστη ήταν η Aίθουσα Tελετών, την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015, κατά την Τελετή Αναγόρευσης του κ. Αναστάσιου Π. Λεβέντη, Προέδρου του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Η Σχολή, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισαν ομόθυμα να απονείμουν την ύψιστη τιμή που έχουν τη δικαιοδοσία να απονέμουν και να αναγορεύσουν τον Αναστάσιο Π. Λεβέντη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών για τη συνεπή υποστήριξη του τιμώμενου στον πολιτισμό και την επιστήμη, τη βαθιά του ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο, την αφοσίωσή του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού ενισχύοντας σχετικές δράσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπρόσθετα με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζει την ουσιαστική του συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης και τη βοήθειά του στην ανάπτυξη του τμήματος Βιολογικών Επιστημών
Με βαθύ το αποτύπωμα ανθρωπισμού και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που αφήνει στον τόπο μας και σε ολόκληρο τον πλανήτη ο κ. Αναστάσιος Παύλος Λεβέντης είναι πανάξιος της τιμής εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σπυρίδωνας Σφενδουράκης, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, ο οποίος παρουσίασε τον τιμώμενο. Σημείωσε δε ότι «εχουμε σήμερα τη μεγάλη χαρά και την τύχη να τιμούμε έναν άνθρωπο που και νοιώθει και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την ευθύνη που φέρνει μαζί της η βαριά κληρονομιά ενός ονόματος, ενός τόπου κι ενός πολιτισμού». Με το παράδειγμά του, τόνισε, αποδεικνύει ότι «παγκόσμιας εμβέλειας πράξεις και οράματα δεν μπορεί παρά να προχωρούν χέρι με χέρι με τη δράση σε τοπική κλίμακα, με τη γνώση, την αγάπη και τη φροντίδα για τους ανθρώπους και τους τόπους που έχουμε προσεγγίσει βιωματικά».
Κατά την αντιφώνησή του με θέμα «Η επιστήμη έχει μιλήσει. Θα την ακούσει ο κόσμος;» ο κ. Λεβέντης εστίασε στα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από την απώλεια της βιοποικιλότητας, την κατάρρευση του οικοσυστήματος και τις κλιματικές αλλαγές. Ενώ οι επιστήμονες δείχνουν το δρόμο και προτείνουν λύση για την αντιμετώπιση των σημαντικών αυτών προβλημάτων, φαίνεται ότι δεν υπάρχει η βούληση από πλευράς ηγεσίας για τη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών για την προστασία του πλανήτη μας, σημείωσε. Οι κλιματικές αλλαγές , επεσήμανε, είναι καταφανείς και δεδομένες ως το τελικό αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στον πλανήτη μας και δεν είναι παρά το πρώιμο στάδιο μιας πτυχής του προβλήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, οι επιστήμονες που συνεργάζονται με οικονομολόγους συμφωνούν, ότι η καταστροφή της φύσης έχει άμεσο κόστος για την ανθρωπότητα, έχει δε υπολογιστεί ότι το κόστος για την αντικατάσταση των λειτουργιών που προσφέρονται από τη φύση, όπως είναι η επικονίαση, η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, ο καθαρισμός των υδάτων από τα δάση και η προστασία των ακτών στοιχίζει τουλάχιστον το διπλάσιο του παγκοσμίου ΑΕΠ. Αναφερόμενος στην απώλεια της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι έχει υπολογιστεί πως η απώλεια της βιοποικιλότητας μόνο λόγω της εκδάσωσης και της υποβάθμισης των δασών, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 4–5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ήμισυ των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμπόριο φαρμάκων παγκοσμίως προέρχεται από βιολογικούς πόρους. Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι και οι κοινωνίες ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική πρόκληση. Καταλήγοντας τόνισε την επιτακτική ανάγκη καλλιέργειας της κοινωνίας για να διαφυλάττει και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον ενώ έδωσε έμφαση στον ρόλο της ηγεσίας στη λήψη πολιτικών και στην υλοποίησή τους για τη διάσωση της φυσικής δημιουργίας.