«Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις»

Συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου

 
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το επιδιώκουμε» απάντησε ο Γ. Σταθάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, στο ερώτημα εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός είναι πιθανόν να μεταβεί από σήμερα το βράδυ στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση, βρίσκεται υπό συζήτηση, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1η/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει και μια φορολόγηση στις επιχειρήσεις χωρίς να είναι γνωστός ο συντελεστής, αλλά και η επιπλέον μείωση των αμυντικών δαπανών.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

 
«Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις»

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης, αλλιώς διακινδυνεύει την καταστροφή της οικονομίας και του λαού της χώρας, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου στο CNN, σε συνέντευξη η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία στιγμή όπου η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει με μία απάντηση, που θα είναι η βάση για την επίτευξη μίας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Λιου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις.

Πρόκειται για ακόμη μία παρέμβαση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τις τελευταίες ημέρες τόσο ο κ. Λιου, όσο και Λευκός Οίκος έκαναν λόγο για επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις αντιδράσεις των αγορών, στο ενδεχόμενο ενός Grexit. «Νομίζω πως κανείς δεν θα ήθελε να μάθει τι θα γίνει», προσθέτει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λιου, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα προκαλούσε «τρομερή πτώση» στην οικονομική απόδοση της χώρας.

«Θα βλάψει τον ελληνικό λαό. Θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της αποτυχίας», πρόσθεσε.

 
Το τελευταίο τέταρτο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, επιμένει, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD),  στους «μιας άγνωστης έκτασης» κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Σαπέν σημειώνει ότι οι Γάλλοι έχουν «πολύ καλή αίσθηση» των πραγμάτων. «Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Έχουν επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ και έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου και ότι θα ήταν ένα δράμα να μην καλύψουν το τελευταίο τέταρτο», επισημαίνει.

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει επίσης ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη είναι πράγματα που βρίσκονται σε μια «άγνωστη ζώνη». «Οι κίνδυνοι που ενέχονται είναι μιας άγνωστης έκτασης. Επομένως πρέπει να αποφευχθεί αυτό το σενάριο», επιμένει ο Μ. Σαπέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα