G. Moundreas : «Τα παιδία παίζει»

• «O κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών ταραχών στην ΕΕ είναι ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο – οι κοινωνικές ταραχές έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2008»

 

• Tα ημερήσια λειτουργικά έξοδα, χωρίς κόστος χρηματοδότησης, των διαφόρων τύπων πλοίων όπως αυτά δημοσιεύονται κάθε χρόνο από την Moore Stephens

 

 

 

 

 

Το εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικής και ναυτιλιακής ανασκόπησης της GEORGE Moundreas & COMPANY SA, επικεντρώνετε στις εξελίξεις για το καυτό θέμα τριβής ΔΝΤ και Κομισιόν. Αναλυτικά αναφέρει :

 

 

 

 

 

 

«Η μόνη έκφραση που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, σχετικά με την σχεδίαση και υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος, είναι «Τα παιδία παίζει» όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η αποποίηση ευθυνών, όπως ακριβώς κάνουν και τα παιδιά σε μία διαμάχη όπου το κάθε ένα ισχυρίζεται ότι δεν φταίω εγώ ο άλλος το έκανε.

 

 

 

 

Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση δεν πρόκειται ούτε για παιδιά ούτε για παιδική χαρά αλλά για την οικονομία μίας ολόκληρης χώρας από την οποία εξαρτάται η προοπτική και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού.

 

 

 

 

Γεγονότα σαν και αυτά που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουμε να βιώνουμε σίγουρα δεν προσφέρουν τίποτα θετικό στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης, εν αντιθέσει ενισχύουν την δυσπιστία και δημιουργούν εκτός από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές «στρεβλώσεις».

 

 

 

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) στην ετήσια έκθεση του που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα, ανάφερε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης κοινωνικών ταραχών στην ΕΕ είναι ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικές ταραχές έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2008.

 

 

 

 

Τονίζει ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σημειώνοντας αύξηση στο 46% το 2011-2012 από 34% το 2006-2007.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον ILO ο κίνδυνος δεν είναι ίδιος σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ δεν έχει εξαπλωθεί σε 7 από αυτά.

 

 

 

 

Στις πιο ευάλωτες χώρες συμπεριλαμβάνονται η Κύπρος, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία.

 

 

 

 

Την ίδια ώρα ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών έχει υποχωρήσει στο Βέλγιο, Γερμανία, Φινλανδία, Σλοβακία και Σουηδία.

 

 

 

 

Ο ILO συσχετίζει τις κοινωνικές ταραχές στην ΕΕ με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους και τον αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών και στις προοπτικές τους.

 

 

 

 

Ουσιαστική ήτανε και η παρέμβαση του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας, Gerhard Shroder, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε τρέχει με 2 ταχύτητες και η πολιτική ένωση είναι απαραίτητη, καθώς η κρίση δεν είναι νομισματική αλλά κρίση πολιτικής.

 

 

 

 

Ταυτόχρονα τόνισε ότι προκύπτουν ισχυροί γεωπολιτικοί λόγοι για μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

 

 

 

Οι ΗΠΑ δεν στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην Ευρώπη αλλά στην Ασία.

 

 

 

 

Οι 2 πόλοι είναι ήδη ξεκάθαροι.

 

 

 

 

Πρόκειται για τις ΗΠΑ που είναι και θα παραμείνουν υπερδύναμη και την Κίνα που θα διαδραματίσει έναν υπεύθυνο διεθνή ρόλο.

 

 

 

 

Ανάμεσα σε αυτούς τους 2 πόλους στέκεται η Ευρώπη.

 

 

 

 

Μόνο μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να σταθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

 

 

 

 

Η Bundesbank, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την Γερμανία στο 0,3% φέτος και στο 1,5% το 2014 συνδέοντας τη μοίρα της χώρας με το εάν η Ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση.

 

 

 

 

Στο ίδιο μοτίβο υποβάθμισης και η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας στο 0,3% φέτος και 1,5% το 2014.

 

 

 

 

Η Φινλανδία επίσημα σε ύφεση το 1ο τρίμηνο με το ΑΕΠ να υποχωρεί 0,1% η 2,1% σε ετήσια βάση με πτώση 4% στις εξαγωγές και 5,1% η μεταποίηση σε ετήσια βάση.

 

 

 

 

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την Γαλλική οικονομία στο αρνητικό 0,2% φέτος αλλά σε θετικό πρόσημο 0,8% το 2014.

 

 

 

 

Στις ΗΠΑ, η περιφερειακή FED του Σικάγο, αναμένει ανάπτυξη 2,9%, μείωση της ανεργίας στο 6,9% και τον πληθωρισμό στο 1,8% το 1ο τρίμηνο του 2014.

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δίνει τα εύσημα στην Ιαπωνία για τη ποσοτική χαλάρωση και θεωρεί ότι η υποχώρηση του νομίσματος δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς η πολιτική της BoJ έχει εγχώριους στόχους και μέχρι στιγμής η πολιτική έχει αρχίσει να έχει θετικά αποτελέσματα.

 

 

 

 

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, 2013, ο BDΙ έκλεισε στις 812 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,352 μονάδες με $ 5,494 την ημέρα, BPI 764 μονάδες στα $ 6,078 την ημέρα, BSI 889 μονάδες στα $ 9,291 την ημέρα και BHSI 524 μονάδες στα $ 7,761 την ημέρα.

 

 

 

 

Τελικά ο δείκτης δεν έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων αφού έφτασε μέχρι τις 801 μονάδες την Τετάρτη 5 Μαΐου και από τότε έχει αρχίσει να παρουσιάζει μικρές ανοδικές τάσεις η οποία τροφοδοτείται από όλους τους τύπους των πλοίων.

 

 

 

Από ψυχολογικής πλευράς, θετικό είναι ότι ο δείκτης δεν έσπασε τις 800 μονάδες αλλά στην πραγματικότητα ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά αφού τα έσοδα όλων των πλοίων βρίσκονται κάτω του Break Even Point αν συμπεριλάβουμε και το χρηματοδοτικό κόστος στα ημερήσια έξοδα ενώ χωρίς το κόστος χρηματοδότησης μόνο τα μικρότερα πλοία, Supramax και Handysize βρίσκονται στο πράσινο.

 

 

 

 

Σαν σημείο αναφοράς, χρήσιμο είναι να παραθέσουμε τα ημερήσια λειτουργικά έξοδα, χωρίς κόστος χρηματοδότησης, των διαφόρων τύπων πλοίων όπως αυτά δημοσιεύονται κάθε χρόνο από την Moore Stephens.

 

 

 

 

Για τα Capes στα $ 7,760 την ημέρα, Panamax $ 6,600, Supramax στα $ 6,020 και για τα Handysize είναι $ 5,350 την ημέρα.

 

 

 

 

Η αγορά των Capes θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα η οποία κατ’ επέκταση πιέζει τις τιμές του εμπορεύματος προς τα κάτω.

 

 

 

 

Η μεγαλύτερη παραγωγή εταιρίας σιδήρου της Κίνας, η Baosteel, ανακοίνωσε ότι για το 2013 προβλέπει αύξηση της παραγωγής μόνο κατά 1% από το 2012.

 

 

 

 

Τα σημερινά επίπεδα τιμών ανά τόνο για Iron Ore είναι περίπου στα $124 και σύμφωνα με την Goldman Sachs ενδεχομένως το 2014 να πέσει στα $ 75 και το 2015 να σταθεροποιείται στα $ 75 – $ 80 τον τόνο.

 

 

 

 

Σύμφωνα με την Arctic Securities από το Όσλο, η οποία συμφωνεί ότι η αγορά των Capes θα παραμείνει πιεσμένη, ακόμη και αν υπάρξει αύξηση της ζήτησης για Iron Ore, τα έσοδα των Capes δεν θα βελτιωθούν καθώς τα πλοία θα αναπτύξουν μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι σήμερα ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αύξηση.

 

 

 

 

Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι ο μέσος όρος ταχύτητας των Capes σήμερα είναι 8.9 Knots όταν πριν 3 χρόνια ήτανε 10,7 Knots.

 

 

 

 

Σύμφωνα με την Drewry’s, η αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου το 2012 ουσιαστικά κρατήθηκε από το Coal αφού το trade του εμπορεύματος το 2012 παρουσίασε αύξηση περίπου 18% στους 784 εκ. τόνους από 665 εκ. τόνους το 2011.

 

 

 

 

Αξίζει να αναφέρουμε οι εξαγωγές των ΗΠΑ σε Coal το 2012 αυξήθηκαν στους 47,4 εκ. τόνους από 31,4 εκ τόνους το 2011 γεγονός που οφείλεται στην μεγαλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

Ταυτόχρονα και οι εξαγωγές της Αυστραλίας το 2012 παρουσίασαν αύξηση στους 168 εκ. τόνους από 148 εκ. το 2011 που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής των ορυχείων.

 

 

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με την Drewry’s το εμπόριο του Coal θα είναι το πιο υποσχόμενο για τα επόμενα χρόνια λόγω της υπέρ-προσφοράς και των χαμηλών τιμών.

 

 

 

 

Η Ινδία και η Κίνα θα είναι οι κύριοι παίκτες στις εισαγωγές Coal και ιδιαίτερα η Ινδία λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τομέα παραγωγής ενέργειας από ιδιωτικές εταιρίες.

 

 

 

 

Εκτιμάται μάλιστα ότι προς τα τέλη της δεκαετίας οι εισαγωγές της Ινδίας  θα είναι μεγαλύτερες από αυτές της Κίνας.

 

 

 

 

Παράλληλα, και παρά το γεγονός ότι υπάρχει η εντολή ώστε η Ευρώπη να επικεντρωθεί σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, οι χαμηλές τιμές του Coal ανάγκασαν στην Ευρώπη να αποδεχθεί και να επικεντρωθεί στην παραγωγή ενέργειας από Coal.

 

 

 

 

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε ο τομέας των αγοραπωλησιών στον τομέα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ενώ στα δεξαμενόπλοια δεν έγινε καμία πράξη.»

 

 

 

 

 

www.mywaypress.gr

 

15/6/2013

Σχετικά Άρθρα