Schroders European Economist : H Περιφέρεια μαραζώνει στην λιτότητα

• «Oι Έλληνες πλοιοκτήτες, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες για παραγγελίες νεότευκτων πλοίων λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και ελπίζοντας ότι όταν θα παραδοθούν τα πλοία η ναυλαγορά θα είναι σε καλύτερα επίπεδα από τα σημερινά, το πρώτο εξάμηνο του έτους και ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο επιδόθηκαν σε ένα ράλι παραγγελιών»

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αν και οι τελευταίες εκθέσεις των δεικτών PMI στη Ευρωζώνη φαίνεται να δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, το ΔΝΤ δεν βλέπει ανάκαμψη τουλάχιστον μέχρι το2014.

 

 

 

 

Το FΝΤ προτείνει η ΕΚΤ να κόψει και πάλι τα επιτόκια της και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, η  οποία συνεχίζει να επιβαρύνεται από τις περικοπές δαπανών.

 

 

 

 

Τρεις κορυφαίοι αναλυτές,, ο K. Juckes της Societe General, ο H. Archer της HIS Global Insight και ο C. Williamson της Markit, προειδοποιούν ότι η Ευρωζώνη εξέρχεται της ύφεσης και εισέρχεταιστην στασιμότητα ενώ αμφίβολη είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με νέες αντιξοότητες.

 

 

 

 

Αντίστοιχα η Nomura προβλέπει την εκ νέου κλιμάκωση της Ευρωπαϊκής κρίσης, εκτιμώντας πως η Ευρωζώνη θα εισέλθει εκ νέου στο σπιράλ της στασιμότητας και της ύφεσης.

 

 

 

 

Ο επικεφαλής αναλυτής της Alastair Newton χαρακτηριστικά δήλωσε « Η πολύπλευρη φύση της Ευρωπαϊκής κρίσης καθιστά άκρως πιθανό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κρίσης τον επόμενο Σεπτέμβριο».

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές διάλυσης της Τρόικα και απεμπλοκής του Ταμείου από την Ευρωπαϊκή κρίση.

 

 

 

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντιγκ ότι η Τρόικα ήταν απαραίτητη για τις επείγουσες καταστάσεις, όταν και η Ευρώπη έπρεπε άμεσα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της.

 

 

 

 

Πλέον η Ευρώπη διαθέτει και τα απαραίτητα εργαλεία και την απαιτούμενη εμπειρία προκειμένου να διευθετήσει τα προβλήματά της.

 

 

 

 

Παράλληλα εξήρε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξανεμίζοντας επί της ουσίας τον μελλοντικό ρόλο του Ταμείου καθώς όπως παρατήρησε, η Ε.Ε δύναται να εργαστεί καλύτερα στα πρότυπα μίας οικονομικής πολιτικής, όπως ακριβώς επιτάσσουν και οι Ευρωπαϊκές αρχές.

 

 

 

 

Να σημειώσουμε πως η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς η κ. Βιβιαν Ρέντινγκ είναι πολύ πιθανό του χρόνου να αναλάβει την θέση του Προέδρου της Κομισιόν που κατέχει σήμερα ο Μπαρόζο.

 

 

 

 

Το Γερμανικό ινστιτούτο Ifo, ανακοίνωσε ότι η Γερμανική οικονομία ανακάμπτει και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υποφέρει από την αδυναμία των οικονομιών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, βασιζόμενο στον δείκτη του επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ίδιο και παρουσίασε αύξηση για 3ο συνεχόμενο μήνα.

 

 

 

 

Ταυτόχρονα ο σύνθετος δείκτης PMI έφτασε σε υψηλό 5 μηνών τον Ιούλιο, στις 52,8 μονάδες.

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή, έντονη φημολογία υπάρχει για υποβάθμιση της Γερμανίας που μέχρι στιγμής διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.

 

 

 

 

Το Schroders European Economist τονίζει πως η Ευρωζώνη τείνει προς την ανισότητα αφού η ανάκαμψη είναι άνιση καθώς η ανάπτυξη παράγεται στον πυρήνα της Ευρώπης, ενώ η περιφέρεια μαραζώνει στην λιτότητα.

 

 

 

 

Θα θέλαμε να επισημάνουμε, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι και χώρες του πυρήνα, όπως η Ολλανδία αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβράδυνσης και ανεργίας, οπότε γενικότερα διατηρούμε επιφυλάξεις ακόμη και για τον πυρήνα αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

 

 

 

 

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την Ιαπωνία ότι ενδεχομένως να αφήνει πίσω της τα 15 χρόνια αποπληθωρισμού καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2008, κατά 0,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε σε υψηλό 7ετίας στις 78 μονάδες.

 

 

 

 

Αντιθέτως στην Κίνα ο PMI της HSBC υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών στις 47,7 μονάδες ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε κατεπείγοντα λογιστικό έλεγχο του συνόλου του δημοσίου χρέους καθώς το επίπεδο του χρέους εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας της μπορεί να εξελιχθεί σε μία σοβαρή απειλή εάν δεν ληφθούν μέτρα για να ανασχεθεί η μεγέθυνση του.

 

 

 

 

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, 2013, ο BDΙ έκλεισε στις 1082 μονάδες ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,873 μονάδες με $ 11,948 την ημέρα, BPI 1104 μονάδες στα $ 8,780 την ημέρα, BSI 917 μονάδες στα $ 9,592 την ημέρα και BHSI 534 μονάδες στα $ 7,827 την ημέρα.

 

 

 

 

Σαν σημείο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2012 ο δείκτης ήτανε στις 958 μονάδες με τα ημερήσια έσοδα των Capes στα $ 4,875, των Panamax στα $ 8,444, Supramax $ 11,491 και Handysize στα $ 8,600.

 

 

 

 

Σύμφωνα με μία Γερμανική έρευνα από το Αμβούργο, και συγκεκριμένα από τον Οργανισμό Λιμένων THB, αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου 3,953 πλοία η 232,5 εκατομμύρια DWT ήταν υπό παραγγελία με τα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου να κατέχουν την πρωτεύοντα θέση.

 

 

 

 

Συγκεκριμένα οι παραγγελίες για πλοία μεταφοράς φορτίου στις αρχές Ιουλίου ήταν 1,586 πλοία η 124,5 εκατομμύρια DWT δηλαδή περίπου το μισό από το συνολικό παραγγελθέν τονάζ και για τα Containers οι παραγγελίες ανήλθαν στα 442 πλοία η 38,2 εκατομμύρια DWT.

 

 

 

 

Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη ανασκόπηση, οι Έλληνες πλοιοκτήτες, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες για παραγγελίες νεότευκτων πλοίων λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και ελπίζοντας ότι όταν θα παραδοθούν τα πλοία η ναυλαγορά θα είναι σε καλύτερα επίπεδα από τα σημερινά, το πρώτο εξάμηνο του έτους και ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο επιδόθηκαν σε ένα ράλι παραγγελιών.

 

 

 

 

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οι Έλληνες πλοιοκτήτες τοποθέτησαν συνολικά 131 νέες παραγγελίες. Μόνο τον Μάιο τοποθέτησαν 43 παραγγελίες αξίας $ 2 δισεκατομμυρίων και τον Ιούνιο 19 πλοία αξίας $ 1.1 δισεκατομμυρίων.

 

 

 

 

Να επισημάνουμε πως το ετήσιο σύνολο των παραγγελιών από Έλληνες πλοιοκτήτες τα προηγούμενα χρόνια ήτανε 690 πλοία το 2010, 480 το 2011 και 370 το 2012.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία και δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, 70 πλοία έχουν παραδοθεί, συμπεραίνουμε ότι για το πρώτο εξάμηνο ο αριθμός των παραγγελιών (130) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των παραδόσεων.

 

 

 

 

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση, η Nordea Bank AB (NDA) και η DNB ASA εκτιμούν ότι αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι η κρίση που ταλανίζει την ναυτιλία την τελευταία πενταετία είναι προς το τέλος της.

 

 

 

 

Η Nordea Bank, το βασίζει αυτό καθώς οι ζημιές από δάνεια το δεύτερο τρίμηνο ήτανε μειωμένες κατά 15% από το πρώτο τρίμηνο και στο χαμηλότερο σημείο από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας, Christian Clausen, ήδη ως έχει, οι ζημιές από τα δάνεια δεν αποτελούν πρόβλημα και προβλέπεται ότι θα μειωθούν περεταίρω, ενώ τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν σε υψηλό των τελευταίων 7 τριμήνων.

 

 

 

 

Αντίστοιχα η DNB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της πως οι ζημίες της από τον ευρύτερο κλάδο, δηλαδή Shipping, Offshore και Logistics, το 2ο τρίμηνο συγκριτικά με το 1ο μειώθηκαν κατά 43%.

 

 

 

 

Όπως και οι δύο τράπεζες ισχυρίζονται, η διασπορά των δανείων στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας είναι αυτό που τους βοήθησε και μάλιστα σε σημείο όπου σήμερα βρίσκονται σε κερδοφορία εν αντιθέσει με άλλες τράπεζες που είτε εγκατέλειψαν τη ναυτιλία η πούλησαν το ναυτιλιακό τους χαρτοφυλάκιο με discount.

 

 

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Commerzbank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην ναυτιλία παγκοσμίως όπου τον Ιούνιο ανακοίνωσε την απόφαση της να κλείσει το ναυτιλιακό τμήμα και να επικεντρωθεί σε κλάδους δανείων όπου η κερδοφορία τους είναι πιο σταθερή και σίγουρη.

 

 

 

 

Σύμφωνα με την Nordea και την DNB, η αγορά και ιδιαίτερα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου παρά το γεγονός ότι έχει δείξει μικρά σημάδια βελτίωσης εκτιμούν ότι θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα για το επόμενο διάστημα αλλά αυτό είναι αρκετό για τις τράπεζες που σιγά σιγά αρχίζουν και αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για δανειοδοτήσεις

 

 

 

 

Πηγή:  Εβδομαδιαία ανασκόπηση της GEORGE MOUNDREAS & CO της 31/7/2013

 

 

 

 

www. My Way Press.gr

10/8/13

Σχετικά Άρθρα