Γαστρονομικός “κύκλος της ζωής” με έμπνευση από τη Μικρά Ασία

Ένας γαστρονομικός “κύκλος της ζωής”, με έμπνευση από τη Μικρά Ασία, παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών τουριστικών γραφείων και τουρκικών ΜΜΕ

Τον γαστρονομικό “κύκλο της ζωής” στην Ελλάδα, από τα γλυκά που προσφέρονται στις γεννήσεις, τις βαφτίσεις, τους αρραβώνες και τους γάμους μέχρι τις γλυκές γεύσεις “της παρηγοριάς”, σαν αντίδοτο στην πίκρα της απώλειας αγαπημένων προσώπων, παρουσίασαν σε 40 εκπροσώπους εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων της Ευρώπης, αλλά και σε έξι εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων Χαλκιδικής, μέσα από εξειδικευμένα μαθήματα παραδοσιακής μικρασιατικής ζαχαροπλαστικής.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μία μόνο από αυτές, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης θεματικής ενότητας του προγράμματος “Mount Athos Area Kouzina 2014”, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κουζίνα της Μικράς Ασίας και του Πόντου και διοργανώθηκε στις 2-8 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα και Αμμουλιανή, συνδυάζοντας τις γεύσεις της αγιορείτικης θάλασσας με εκείνες της μικρασιάτικης κουζίνας, τις ποντιακές μυρωδιές της παράδοσης και τα εδέσματα που προσφέρονται σε γιορτές του λιμανιού και του δρόμου.
Ποντιακά “περέκ”, πολίτικοι ντολμάδες και “χοσμελί Προικόνησσου”

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου παρέδωσαν μάθημα ποντιακής μαγειρικής, προσφέροντας στους παραβρισκόμενους παραδοσιακό «περέκ» με ποικιλία στη γέμιση. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουλιανής παρουσίασε την τέχνη παρασκευής των πολίτικων ντολμάδων με τον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Καζάκη και τη Μαριάννα Καζάκη να προσφέρουν στο κοινό εξαιρετικά ντολμαδάκια φτιαγμένα με φρέσκα, βιολογικά αμπελόφυλλα.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Αμμουλιανή, όπου μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού παρουσίασαν εξαιρετικές συνταγές ζαχαροπλαστικής, φερμένες από τη Γαλημή της Μικρασίας : «αμυγδαλωτά λουλούδια Αμμουλιανής» και «χοσμελί της Προικόνησσου», δημιουργώντας ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα σε ένα άκρως «παραδοσιακό» περιβάλλον.

Τις επόμενες δε ημέρες προσφέρθηκαν υπέροχα μενού, στη διάρκεια των οποίων οι Μαρία Εκμετσίογλου, Γιώτα Τσακνή και Φωτεινή Χριστοδούλου κατάφεραν να παντρέψουν τις θαλασσινές αμμουλιανιώτικες γεύσεις με τη γαστρονομική παράδοση τη Μικρασίας και της δικής τους αλησμόνητης πατρίδας.

Οι έξι εκπρόσωποι των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που συνοδεύονταν από τη σεφ Μαρία Εκμετσίογλου, επισκέφτηκαν επιπροσθέτως την περιοχή των Οθωμανικών Σιδηροκαυσίων και στη συνέχεια την παράκτια ζώνη. Ολόκληρη η εβδομαδιαία θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της αεροπορικής εταιρείας “Turkish Airlines” και του “Ambotis Tours”.

Η επόμενη εβδομάδα του Mount Athos Area Kouzina είναι αφιερωμένη στη μεσογειακή κουζίνα, με ειδική αναφορά στη γαλλική, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας και τη SOPEXA (σ.σ. την εταιρία διεθνούς marketing και επικοινωνίας, που ίδρυσε το γαλλικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό τη στήριξη της προβολής και προώθησης γαλλικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Η Sopexa είναι και δημιουργός των εκθέσεων SIAL και VINEXPO).

INFO Photo: Αμμουλιανή

 

ouranoupoli5

Ουρανούπολη

 

nearoda-5

Νέα Ρόδα 

Σχετικά Άρθρα