Δώστε στην Ελλάδα πυραύλους δολοφόνους αεροπλανοφόρων

 Η Δύση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις φιλοδοξίες της Τουρκίας

 
Η Ελλάδα είναι ναυτιλιακή δύναμη και η απόκτηση αντιπλοϊκών πυραύλων θα ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη θάλασσα

 
Άρθρο  στο aei.org αναλύει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την επεκτατική της ατζέντα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που συνιστά για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Προτείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα, ιδίως με πυραύλους κατά πλοίων, για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός τουρκικού αεροπλανοφόρου. Τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο για την απόκτηση τέτοιων όπλων. Επισημαίνει επίσης ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι επισφαλής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτικές περιπέτειες για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα. Κλείνει με την πεποίθηση ότι η απόκτηση πυραύλων κατά πλοίων θα αποτρέψει την Τουρκία από επιθετικές ενέργειες και θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ελλάδας.

 

  1. Γιατί είναι η Ελλάδα ένας κρίσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ;

Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος λόγω της στρατηγικής της θέσης, ειδικά με βάσεις όπως ο Κόλπος της Σούδας και η Αλεξανδρούπολη. Αυτές οι τοποθεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την προβολή ισχύος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

  1. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία;

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις στην κυριαρχία της, τόσο θαλάσσια όσο και χερσαία. Η Τουρκία επιδιώκει να ανατρέψει συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιδεικνύει αλυτρωτικές τάσεις, παρόμοιες με αυτές του Πούτιν.

  1. Πώς η Τουρκία προβάλλει την ισχύ της πέρα από τα σύνορά της;

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Σομαλία και το Κατάρ, λειτουργεί στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στη Συρία και τη Λιβύη, και έχει μετατρέψει ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάση για επιθέσεις με drones εναντίον του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

  1. Ποια είναι η απειλή που θέτει ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο;

Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο, εξοπλισμένο με drones και μαχητικά αεροσκάφη, θα μπορούσε να αλλάξει το επιχειρησιακό περιβάλλον στη Μεσόγειο Θάλασσα, πιθανώς επεκτείνοντας την επιρροή της στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

  1. Γιατί είναι απαραίτητο η Ελλάδα να έχει πυραύλους κατά πλοίων;

Η ικανότητα να βυθίσει ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο και άλλα πλοία είναι μια στρατηγική αναγκαιότητα για την Ελλάδα. Αποτρέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας και εξασφαλίζει την εθνική ασφάλεια.

  1. Μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε έναν αγώνα εξοπλισμών;

Όχι, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών με την Τουρκία, διότι θα ήταν οικονομικά καταστροφικό και αμφίβολης αξίας.

  1. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Τουρκίας;

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, ενώ η κακοδιαχείριση και ο πληθωρισμός υπονομεύουν τις προοπτικές της Τουρκίας.

  1. Τι είδους πυραύλους θα έπρεπε να αποκτήσει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην απόκτηση προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων όπως οι AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM). Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της τριμερούς συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.

 
Ποιο είναι το γεωπολιτικό πλαίσιο που οδηγεί στην ανάγκη για ελληνικούς πυραύλους κατά αεροπλανοφόρων;

Το γεωπολιτικό πλαίσιο που οδηγεί στην ανάγκη για ελληνικούς πυραύλους κατά αεροπλανοφόρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Η επεκτεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας: Η Τουρκία επιδιώκει να προβάλει την ισχύ της πέρα από τα σύνορά της, έχοντας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στη Σομαλία και το Κατάρ, εκπαιδευτικά κέντρα τρομοκρατών στη Συρία και τη Λιβύη, και μετατρέποντας ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο σε βάση για επιθέσεις με drones.
  • Οι ναυτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας: Η Τουρκία έχει αποκαλύψει σχέδια για το Milli Uçak Gemisi (MUGEM), ένα εθνικό αεροπλανοφόρο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το επιχειρησιακό περιβάλλον στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ετήσιες ναυτικές ασκήσεις “Γαλάζια Πατρίδα” καλύπτουν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Η ανάγκη για αποτροπή: Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν επιδιώκει να γίνει μια ιμπεριαλιστική δύναμη. Ωστόσο, θα πρέπει να αποτρέψει τις τουρκικές φιλοδοξίες, ειδικά καθώς η τουρκική οικονομία και η μείωση του πληθυσμού αυξάνουν την πιθανότητα μιας στρατιωτικής αντίδρασης.
  • Η οικονομική και δημογραφική κατάσταση της Τουρκίας: Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της είναι πλέον κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η Τουρκία να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες για να αποσπάσει την προσοχή από την παρακμή της.
  • Η γεωγραφική ευαλωτότητα της Ελλάδας: Η Ελλάδα, μαζί με τις χώρες της Βαλτικής, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις στην εδαφική της ακεραιότητα, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο αποτελεί σοβαρή απειλή για ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, η Χίος, η Κύπρος και η Κρήτη.
  • Η ανάγκη για οικονομικά αποδοτικές λύσεις: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, καθώς αυτό θα ήταν οικονομικά καταστροφικό. Οι πύραυλοι κατά αεροπλανοφόρων αποτελούν μια στρατηγική αναγκαιότητα για την Ελλάδα.

 
Πώς απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ;

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ με διάφορους τρόπους:

  • Εδαφικές διεκδικήσεις και αμφισβήτηση συνθηκών: Η Τουρκία επιδιώκει να ανατρέψει συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτή η προσέγγιση θυμίζει τον αλυτρωτισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δημιουργώντας αστάθεια στην περιοχή.
  • Προβολή ισχύος και στρατιωτικές βάσεις: Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις στη Σομαλία και το Κατάρ, εκπαιδευτικά κέντρα τρομοκρατών στη Συρία και τη Λιβύη, και χρησιμοποιώντας ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο για επιθέσεις με drones.
  • Ναυτικές φιλοδοξίες και “Γαλάζια Πατρίδα”: Η Τουρκία έχει αποκαλύψει σχέδια για το εθνικό αεροπλανοφόρο Milli Uçak Gemisi (MUGEM), το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το επιχειρησιακό περιβάλλον στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Οι ετήσιες ναυτικές ασκήσεις “Γαλάζια Πατρίδα” καλύπτουν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ανησυχίες για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας.
  • Απειλή για ελληνικά νησιά: Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο αποτελεί σοβαρή απειλή για ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, η Χίος, η Κύπρος και η Κρήτη.
  • Οικονομική και δημογραφική πίεση: Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της είναι πλέον κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η Τουρκία να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες για να αποσπάσει την προσοχή από την παρακμή της.
  • Αγορά προηγμένων όπλων: Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να πουλήσει στην Τουρκία προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor για τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon αυξάνει περαιτέρω την απειλή.

Η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος, είναι ευάλωτη σε αυτές τις προκλήσεις. Η ανάγκη για αποτελεσματική αποτροπή και η γεωγραφική της θέση την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στις τουρκικές φιλοδοξίες.

 
Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να αγωνιστεί εξοπλιστικά;

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία για τους εξής λόγους:

  • Οικονομική καταστροφή: Μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία θα ήταν οικονομικά καταστροφική για την Ελλάδα.
  • Αμφίβολη αξία: Μια τέτοια κούρσα θα ήταν αμφίβολης αξίας.
  • Υπάρχουν πιο αποδοτικές λύσεις: Η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει τις τουρκικές φιλοδοξίες με πιο οικονομικά αποδοτικές λύσεις, όπως οι πύραυλοι κατά αεροπλανοφόρων.
  • Η οικονομία της Τουρκίας: Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ η ελληνική οικονομία είναι σε σχετικά ανοδική πορεία.
  • Δημογραφικά στοιχεία: Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού της Τουρκίας είναι πλέον κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης, ενώ και η Ελλάδα  έχει τέτοια δημογραφικά προβλήματα.

Επιπλέον, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν επιδιώκει να γίνει μια ιμπεριαλιστική δύναμη. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποτροπή και την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας με έξυπνες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις.

 
Ποια όπλα θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει πυραύλους κατά αεροπλανοφόρων.

Λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να αγοράσει κινεζικούς πυραύλους. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πυραύλους Hypersonic Air Launched Offensive Anti-Surface (HALO) για να αντιμετωπίσουν την απειλή από εχθρικά πλοία. Επίσης, ο πύραυλος AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) είναι ήδη σε παραγωγή. Αποτελεί σημαντική αναβάθμιση από τον πύραυλο Harpoon, ειδικά με την ενσωμάτωση αυτόνομης στόχευσης. Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ικανότητα αυτή ως το επόμενο βήμα στην τριμερή εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.

Η συμμετοχή και στα δύο προγράμματα θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η ικανότητα βύθισης του τουρκικού αεροπλανοφόρου και άλλων πλοίων είναι στρατηγική αναγκαιότητα.

 
Ως ναυτιλιακή δύναμη η ίδια, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ικανότητα

Ως ναυτιλιακή δύναμη, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην απόκτηση αντιπλοϊκών πυραύλων. Η ικανότητα βύθισης του τουρκικού αεροπλανοφόρου και άλλων πλοίων είναι στρατηγική αναγκαιότητα.

Η Ελλάδα είναι ναυτιλιακή δύναμη και η απόκτηση αντιπλοϊκών πυραύλων θα ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη θάλασσα. Η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ικανότητα αυτή ως το επόμενο βήμα στην τριμερή εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.

Η σημασία των αντιπλοϊκών πυραύλων για την Ελλάδα είναι:

  • Αποτροπή της τουρκικής επιθετικότητας: Οι πύραυλοι κατά αεροπλανοφόρων μπορούν να αποτρέψουν την Τουρκία από το να προβάλει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά με την ανάπτυξη του τουρκικού αεροπλανοφόρου Milli Uçak Gemisi (MUGEM).
  • Προστασία των ελληνικών νησιών: Ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο αποτελεί σοβαρή απειλή για ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, η Χίος, η Κύπρος και η Κρήτη. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή την απειλή.
  • Οικονομική αποδοτικότητα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι αποτελούν μια πιο οικονομικά αποδοτική λύση για την αποτροπή.
  • Ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας: Η απόκτηση αντιπλοϊκών πυραύλων, όπως οι AGM-158C Long Range Anti-Ship Missile (LRASM), θα ενισχύσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας και θα αναβαθμίσει την συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο.

Η συμμετοχή και στα δύο προγράμματα θα πρέπει να είναι οικονομικά προσιτή, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, η ικανότητα βύθισης του τουρκικού αεροπλανοφόρου και άλλων πλοίων είναι στρατηγική αναγκαιότητα για την Ελλάδα. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Σχετικά Άρθρα