Ελληνική Πρωτοβουλία: Πρωτοποριακή Μεταβατική Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μυτιλήνη από τη ΜΕΤΑδραση

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) ενέκρινε δωρεά ύψους $100.000 στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, για τη δημιουργία στη Μυτιλήνη μιας πρότυπης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο.

 
Η δομή αναμένεται να αποτελέσει υποστήριξη και για την τοπική κοινωνία του νησιού, που από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο έχει δεχτεί 186.700 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό τριπλάσιο των μόνιμων κατοίκων του νησιού (73.179).

Η Μεταβατική Δομή θα ξεκινήσει την λειτουργία της στη Μυτιλήνη στις αρχές Δεκεμβρίου, και θα αποτελέσει πρότυπο Μεταβατικής Δομής που θα λειτουργεί στα σύνορα της χώρας μας. Θα εστιάζει στην υποστήριξη των μικρών παιδιών που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Μέσω της δωρεάς της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, η πρωτοποριακή αυτή Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης, θα υποδέχεται τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στο νησί, θα τα φιλοξενεί για έως και 15 ημέρες στους χώρους της, διασφαλίζοντας πως δεv θα οδηγηθούν σε ακατάλληλους χώρους κράτησης όπως γίνεται μέχρι τώρα. Η Δομή θα προσφέρει στα παιδιά φιλοξενία, στήριξη για την επίσπευση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς επίσης υπηρεσίες σίτισης και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, στη Δομή θα λειτουργεί και υπηρεσία αναζήτησης συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης θα φιλοξενεί αγόρια έως 15 ετών και κορίτσια έως 18 ετών, ενώ στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενείται και ένας ορισμένος αριθμός μητέρων με τα βρέφη τους, προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Μέσω της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας, θα προσφέρεται στα παιδιά ασφαλής παραμονή στο νησί, έως ότου η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες,  αναλάβει τη μεταφορά τους σε  κατάλληλες Δομές Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η  Ελλάδα και κυρίως τα ακριτικά νησιά μας σηκώνουν ένα βάρος που καθιστάται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστούμε τις περιορισμένες δυνάμεις τους», αναφέρει ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. «Αναγνωρίζοντας τις υπερπροσπάθειες των συμπολιτών μας και του σπουδαίου έργου που επιτελεί η ΜΕΤΑδραση, η Ελληνική Πρωτοβουλία με μεγάλη χαρά συμβάλλει στη δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής  Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων στα ελληνικά σύνορα, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, η οποία αναμένεται να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά μια ανθρώπινη υποδοχή και μια ζεστή αντιμετώπιση».

Η Λώρα Παππά, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, δήλωσε: «Η Μεταβατική Δομή στην Λέσβο έρχεται να συμπληρώσει αυτό το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στα σύνορα. Η δράση αυτή, που θα επιτρέπει την άμεση μεταφορά των παιδιών στην ασφάλεια της Μεταβατικής Δομής μόλις φτάνουν στο νησί, θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό την πόρτα στα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών.»

Στο άμεσο μέλλον, στόχος της ΜΕΤΑδρασης είναι να δημιουργηθούν άλλες 3 παρόμοιες Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων σε Κω, Λέρο και Σάμο, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 
• Προσωπικές ιστορίες ασυνόδευτων παιδιών που έφτασαν στη χώρα μας που καταδεικνύουν τις ανάγκες που έχουν 

 
Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί σε μια ταράτσα των Εξαρχείων

Hadi (story)

Ο Χαντί, το τυφλό ασυνόδευτο αγόρι από το Αφγανιστάν, έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Παίζει φλογέρα, τραγουδά, εκφράζει όλα αυτά που παλεύουν μέσα του με μελωδικές λέξεις, νότες, ρυθμό.

Έχοντας αντιμετωπίσει από μικρός μεγάλους κινδύνους και έχοντας ζήσει μόνος για μακρύ χρονικό διάστημα, παραμένει αισιόδοξος, κοινωνικός και γεμάτος αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή.

Η Νεφέλη, το μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης που έχει αναλάβει την υποστήριξή του, τον έφερε σε επαφή με δύο μουσικούς, τον Ιταλό Τζιοβάννι και την Ελληνίδα Ιράνα. Η γλώσσα της μουσικής έφερε κοντά τη παρέα που βρέθηκε εκείνο το βράδυ σε μια ταράτσα των Εξαρχείων και αυτοσχεδίασε σε πέρσικους και άλλους δρόμους.

Ο Χαντί έγραψε ένα ποίημα και το έντυσε με μια ιρανική μελωδία, ενώ ο Τζιοβάννι και η Ιράνα συνόδευσαν το τραγούδι του.

Μπορείτε να διαβάστε το ποίημα του Χαντί στο 

 
Δύο γενναία κορίτσια

«Από το 2013 έχω τη χαρά να έχω συνοδεύσει πολλά παιδιά από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, στο πλαίσιο των συνοδειών της ΜΕΤΑδρασης. Αυτή η συνοδεία ήταν πολύ διαφορετική… μια συνοδεία γεμάτη και πιο «πλούσια» από ποτέ. Πλούτος συναισθημάτων, πλούτος μεγαλείου ψυχής. Μια ανήλικη τετραπληγική, συνοδευόμενη από την 17χρονη αδερφή της. Έχοντας διασχίσει οι δύο τους πολλές πόλεις, ταξιδεύοντας από το Ιράν μέχρι την Σάμο, όπου τις έβγαλε ο δρόμος τους αναζητώντας ένα τρόπο να φτάσουν στη μητέρα τους, έχοντας μόνο η μία την άλλη και μια εσωτερική δύναμη που τις τροφοδοτούσε συνεχώς… Η χαρά και η συγκίνηση όταν τους παραδώσαμε αναπηρικό αμαξίδιο απερίγραπτη και τα ευχαριστώ τους αμέτρητα. Δύο γενναία κορίτσια γεμάτα ζωή, αγάπη και ευγνωμοσύνη, που ξέρουν από νωρίς τι θα πει αγώνας και από τα οποία μπορούμε να μάθουμε κι εμείς πολλά…» Ανδρονίκη, συνοδός ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης Η Αλεξάνδρα, το μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης που ανέλαβε την υποστήριξη των κοριτσιών, συμπληρώνει: «Με εντυπωσίασε ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που μου είπε το μεγαλύτερο από τα δύο κορίτσια ήταν ότι “όταν ταξιδεύεις, γνωρίζεις καλούς ανθρώπους και βλέπεις ενδιαφέροντα πράγματα στον κόσμο”».

 
Κίνδυνος από διακινητές

«Όλα τα ασυνόδευτα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα, με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης. Αντιμετώπισα, όμως, μια περίπτωση παιδιού όταν ήμουν υπεύθυνη συνοδειών ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης το 2014 που με συγκλόνισε:

Είχαμε ειδοποιηθεί για ένα παιδάκι τεσσάρων χρόνων, από τη Συρία, το οποίο ταξίδευε με κάποιον, ο οποίος δήλωνε πατέρας του. Αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για διακινητή Ρουμανικής καταγωγής. Ανέλαβα να το συνοδεύσω με ασφάλεια μέχρι τη δομή φιλοξενίας στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το παιδάκι δέθηκε τόσο πολύ μαζί μου, που του ήταν αδύνατο να με αποχωριστεί. Έτσι, έμεινα για ένα βράδυ μαζί του, μέχρι να συνηθίσει και να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον.» Λυδία, Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΜΕΤΑδρασης

 
Δυσκολίες στο κέντρο κράτησης, πολλαπλές ανάγκες των παιδιών

 Lesvos10-2015 A

«Είχαμε παραλάβει παιδιά από κέντρο κράτησης σε νησί στα σύνορα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μας παραπονέθηκαν πως δεν είχανε φάει καλά για 10 ημέρες που ήτανε εκεί, διότι τους δίνανε μόνο μακαρόνια και ρύζι για βραδινό με σκληρό ψωμί και δεν είχανε κάνει μπάνιο τόσες μέρες γιατί το νερό ήτανε κρύο.

Ένα αγόρι μου είπε πως ένα βράδυ, λόγω παρεξήγησης, ομάδα αλλοεθνών του επιτέθηκαν την ώρα που κοιμόταν και πήγανε να τον μαχαιρώσουν, αλλά τους αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι φρουροί και τους σταμάτησαν.

Επίσης η αδερφή του είχε δεχθεί επίθεση από μεγάλη αλλοεθνή κυρία, η οποία της τραβούσε τα μαλλιά επειδή ήτανε από τη Συρία και δε συμπαθούσε τους Σύρους.

Αυτά τα δύο αδέλφια είχανε χάσει τα πάντα από τους βομβαρδισμούς κι είχαν αφήσει τους γονείς τους στην Τουρκία γιατί ο μπαμπάς τους νοσηλευόταν σε νοσοκομείο εκεί.» Ευδοκία, συνοδός ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης

 
INFO

Λίγα λόγια για την Ελληνική Πρωτοβουλία

Αποστολή μας: Η επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας, μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στην οικονομική ανάκαμψη.

Κινητοποιούμε ανθρώπους με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είμαστε η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) – ένα παγκόσμιο κίνημα των Ελλήνων της Διασποράς.

Περισσότερες πληροφορίες στο website:  http://www.TheHellenicInitiative.org/

http://onegreece.org

Like us on Facebook: http://www.facebook.com/thehellenicinitiative

Follow us on Twitter: @THI_OneGreece

 
Λίγα λόγια για τη ΜΕΤΑδραση

Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Δραστηριοποιείται από το 2010 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.

Η ΜΕΤΑδραση εστιάζει σε δράσεις που καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τις αρχές ή άλλες οργανώσεις στην Ελλάδα και από  το 2010 έως σήμερα έχει παράσχει, μεταξύ άλλων:

  • 192.000 ενέργειες διερμηνείας, αξιοποιώντας το μητρώο των 360 πιστοποιημένων διερμηνέων της
  • Νομική στήριξη σε 60.000 δικαιούχους διεθνούς προστασίας στα σύνορα
  • Συνοδείες 2.562  ασυνόδευτων ανηλίκων από χώρους κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας
  • Εξατομικευμένη υποστήριξη σε 256 παιδιά, μέσω του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Είναι η μοναδική Οργάνωση που έχει σταθερή παρουσία σε όλα τα κύρια σημεία εισόδου και εξόδου των προσφύγων.

Περισσότερες πληροφορίες στο website: http://www.metadrasi.org/

Like us on Facebook: https://www.facebook.com/metadrasi

Follow us on Twitter: https://twitter.com/metadrasi

 
INFO Photo

unaccompanied minors

SYNODOI

Φωτογραφίες από τη δράση του οργανισμού στη Μυτιλήνη

Σχετικά Άρθρα