
Η Ελλάδα στο DNA του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
Η ιστορία θρίαμβος στην μοναδικότητα, η παρακαταθήκη και οι συνεχιστές
Τα μυροβόλα στάχυα του γλυκάνισου από το Λισβόρι της Λέσβου, χρόνια τώρα, σκορπάνε το άρωμά τους στη θάλασσα του Αιγαίου και ζαλίζουν τα όνειρα των άγρυπνων θεών της.
Σε αυτό το χωριό, που η μάνα γη καρποφορεί μοναδικούς θησαυρούς και γεννάει τούτο το θεϊκό καρπό του γλυκάνισου μέσα από τα χωράφια τα ήσυχα βράδια, θαρρείς ακούγονται μουσικές σαν θρόισμα- ρίζες μιας ευλογίας που την συντροφεύει από παλιά και θέλει να απλωθεί παντού.
Μια ασυγκράτητη δύναμη από καρπό μεστωμένο μιας γης που μυρίζει μεθυστικά και θέλει να παίζει, σκανδαλιάρικο παιδί θαρρείς, συνέχεια, με τους αγρότες που την τσαπίζουν και την φροντίζουν σαν παιδί τους…
Αυτή η ίδια γη είναι που θέριεψε και άνδρωσε τον χαρακτήρα του θεληματικού Ισίδωρου Αρβανίτη, αυτού του μοναδικά γενναίου μαχητή της αναζήτησης.
Αυτός είναι που κατάφερε την δημιουργία μιας μοναδικής χειροποίητης συνταγής, αφού τιθάσευσε με την επιμονή του, το μεράκι του και το παροιμιώδες πείσμα του, μετά από ατέλειωτους πειραματισμούς, μονολόγους σαν ψαλμωδίες, ιεροτελεστίες καθημερινής ωδής, τα μόνα της εποχής αγνά υλικά.
Αυτός είναι που ονειρεύτηκε το σμίξιμο από τα οργιαστικά βότανα της ιερής γης του, με το μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, με το αλάτι από τις αλυκές Καλλονής Λέσβου, τα εκχυλίσματα μαστίχας Χίου, το μάραθο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, μια εξαιρετική ποικιλία από βότανα της Λεσβιακής γης, με κυρίαρχο να σέρνει τον χορό τον γλυκάνισο από το Λισβόρι.
Πόσες ιστορίες άραγε ξεδιπλώθηκαν από αγρότες μύστες της σοδειάς, πόσα χέρια ροζιασμένα ακούμπησαν στο διπλανό παρεκκλήσι ησυχαστήριο, για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τον ξέφρενο χορό, που συνεχίζει να κρατάει χρόνια τώρα, με καλεσμένους την ορμή της γλυκύτητας του ξακουστού βιολογικού γλυκάνισου από το Λισβόρι που ανταμώνει με το πάθος των αρωματικών σπόρων και βοτάνων της Λέσβου.
Λένε ότι αυτή είναι η μυστική συνταγή του Ισίδωρου Αρβανίτη, προστατευμένη χρόνια τώρα. Ίσως… Η μυστική συνταγή του μετά από τόση περιδιάβαση στα μέρη που περπάτησε, ήταν φυλαγμένη στην καρδιά και την ψυχή αυτού του ανθρώπου δημιουργού, που ήθελε με τις δικές του δυνάμεις, με ό,τι είχε να του δώσει ο τόπος του, να φτιάξει κάτι μοναδικό, ξεχωριστό και να αφήσει την σφραγίδα του.
Κατάφερε το όνομά του να είναι η ιστορία μιας ολόκληρης αναζήτησης.
Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, γέννημα θρέμμα αυτής της ευλογημένης γης, ο άνθρωπος δημιουργός Ισίδωρος Αρβανίτης, βρήκε το κουράγιο και την θέληση να υλοποιήσει το όνειρό του σε δύσκολους καιρούς.
Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινάει το 1894 με την περίφημη συνταγή του επίμονου και τελειομανή Πλωμαρίτη και φτάνει μέχρι σήμερα αναλλοίωτη, απαράλλακτη, προστατευμένη και περιζήτητη σε 38 χώρες ως σημείο αναφοράς μιας συνήθειας με ελληνική ταυτότητα και ιστορία.
«Η προσπάθεια δεν τελειώνει ποτέ»
Το Ούζο Πλωμαρίου παράγεται από την Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, μια 100% ελληνική εταιρεία ιδιοκτησίας του κ. Νίκου Καλογιάννη, ενός επιχειρηματία με μακρά και επιτυχή πορεία στον ανταγωνιστικό χώρο των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων.
Κοντά στο χωριό όλο τον χρόνο, φιλόξενος οικοδεσπότης, ο Νίκος Καλογιάννης, με ξενάγησε στα μυστικά και την ιστορία της πιο παραδοσιακής ιεροτελεστίας, στα ιδιόκτητα χωράφια της οικογένειας Καλογιάννη, απαραβίαστης από άλλα υλικά, πιστής στο αρχέτυπο της μήτρας που πέτυχε συνδυασμούς τέλειους. Με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, οριοθετεί με σεμνότητα, την ιστορική κληρονομιά που παρέλαβε και συνεχίζει η οικογένεια Καλογιάννη.
Η ιστορία της οικογένειας Καλογιάννη με ρίζες στην Πόλη, είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα για την εποχή με δύο εταιρίες στον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη για να μπορέσει να στεριώσει στην Ελλάδα, και σήμερα πλέον έχει ειδικό βάρος και αξιέπαινη συνέχεια. Πάνω από όλα έχει άξιους συνεχιστές μιας παράδοσης με βάθος 120 ετών.
Περπατήσαμε στους ίδιους δρόμους που ίσως δέχτηκαν τα βήματα του Ισιδώρου Αρβανίτου, νιώσαμε την ίδια κατάνυξη αντικρίζοντας τις ίδιες εικόνες που τον μάγεψαν σαν ζωγραφιά από το θρυλικό Πλωμάρι.
«Το όραμα, στην δική μου περίπτωση, είναι να φτιάξεις ένα προϊόν που να μπορέσει να αναδειχθεί, να πετύχει και να πάρει την θέση του στα οινικά αποστάγματα και αυτό, το Πλωμάρι πιστεύω ότι το έχει κάνει.
Σήμερα είναι ένα προϊόν που στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διαγράψει με την ποιότητά του μια μεγάλη πορεία και πιστεύω ότι αυτό το όραμα το έχω πετύχει», μου εξηγεί ο κος Καλογιάννης στην ερώτησή μου για το όραμα που διαθέτει μετά από …120 χρόνια πορείας ενός θρύλου.
«Η προσπάθεια δεν τελειώνει ποτέ» συνεχίζει. «Η εταιρία είναι σαν ένα παιδί. Σαν μια ζωή. Δεν είναι μόνο το μέγεθος μιας εταιρίας. Είναι η στοργή, είναι η αγάπη που δίνει κανείς για να μπορεί να το μεγαλώσει.»
Στο τελείωμα της κουβέντας, είχαμε ήδη αφήσει πίσω μας τις πολλές μικρές μονάδες της οικογένειας Καλογιάννη, οι οποίες υπηρετούν ευλαβικά την παράδοση και την ποιότητα, όταν συνεχίζοντας την απάντησή του μου αναφέρει: «Καμιά φορά είναι πιο εύκολο να φτάσεις κάπου από το να μένεις εκεί.»
Από το 1894 που ξεκίνησε η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου η απάντηση αυτή περιείχε ατράνταχτες αποδείξεις και αλήθειες.
Η εταιρεία, η οποία παράγει το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι 100% ελληνική και ανήκει κατά πλειοψηφία στην οικογένεια Καλογιάννη.
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι εκλεκτής ποιότητας.
Μάλιστα ο βιολογικός γλυκάνισος παράγεται στα ιδιόκτητα κτήματα της ποτοποϊίας στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου, τον τόπο που λέγεται ότι ανθεί ο καλύτερος γλυκάνισος στον κόσμο, αποτελώντας προϊόν πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας.
Το μυστικό της γεύσης του κρύβεται στην κυριολεξία και στη μέθοδο παραγωγής του:
η 100% απόσταξη στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, συνδυάζεται με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην εμφιάλωση και τη συσκευασία.
Στο αποστακτήριό του, το οποίο βρίσκεται στην αγκαλιά ενός ελαιώνα στο Πλωμάρι, όλες οι διαδικασίες υλοποιούνται κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις.
Η κοινοποίηση της παράδοσης
«Η επιτυχία ενός προϊόντος είναι τι υλικά βάζεις. Το μεγαλύτερο μυστικό είναι τα υλικά.
Κρατάμε την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης, ξεκινήσαμε με δυο άμβυκες και δεν μεγαλώσαμε αλλάζοντας τον τρόπο παραγωγής.
Δεν αλλάξαμε τίποτε από τον τρόπο που το προϊόν αυτό γινόταν πριν από 120 χρόνια, δηλαδή την μέθοδο παραγωγής και τα μηχανήματα που στην δική μας περίπτωση είναι τα καζάνια, οι άμβυκες.
Δεν αλλάξαμε τίποτε και ούτε πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο και την μέθοδο παρασκευής του προϊόντος, τους παραδοσιακούς αποστακτήρες που πάντα χρησιμοποιούνταν», αναφέρει ο κος Καλογιάννης συνεχίζοντας την περιδιάβασή μας στα ενδότερα των εγκαταστάσεων.
Η προσήλωση της εταιρίας στην ενδυνάμωση και προφύλαξη ενός εθνικού ιστορικού brand την οδήγησε την φετινή χρονιά σε πλήθος αναγνωρίσεων, όπως μία περίοπτη θέση ανάμεσα στις τρεις επικρατέστερες υποψηφιότητες των βραβείων “Made in Greece” στην κατηγορία «Επώνυμο Ελληνικό Προϊόν» .
Συνιστώντας τη μοναδική υποψηφιότητα από τον χώρο των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων αλλά και των αλκοολούχων ποτών ευρύτερα, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου διακρίθηκε σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε μια σειρά κριτηρίων που είχαν τεθεί:
Τα κριτήρια αυτά αφορούν στις ίδιες τις οικονομικές επιδόσεις του προϊόντος όσο και στο βαθμό καταξίωσής του από τους καταναλωτές, τα δίκτυα διάθεσης σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία.
Από τη γέννηση του προϊόντος μέχρι και τις μέρες μας, το Ούζο Πλωμαρίου παράγεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης στο αποστακτήριο της εταιρείας στο Πλωμάρι της Λέσβου, το οποίο αποτελεί μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία.
Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης απασχολεί ως προσωπικό 50 εργαζομένους από τη Λέσβο, ενώ έχει αναπτύξει και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα:
Ο κατάλληλος σχεδιασμός, η σωστή ενημέρωση και προβολή και το ευρύ δίκτυο διανομής οδήγησαν στη διάθεση του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, όπου σήμερα εξάγεται το 48% του συνόλου της παραγωγής, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή της εικόνας της χώρας μας και στο εξωτερικό.
«Βρήκαμε την παράδοση και την κοινοποιήσαμε , την κάναμε πιο προσιτή στον κόσμο, αξιοποιήσαμε αυτό που υπήρχε.
Η φιλοσοφία μας είναι ότι το προϊόν μένει παραδοσιακό, αλλά, η εταιρία προχωράει», μας αναφέρει.
«Το Πλωμάρι είναι μια ονομασία προέλευσης που έχει αναγνωρισθεί από την ΕΕ και οι προδιαγραφές του Πλωμαρίου είναι πιο αυστηρές από την γενική προδιαγραφή του ούζου», εξηγεί ο κος Καλογιάννης.
«Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το ούζο σαν ελληνικό προϊόν. Μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα με κάποιες προδιαγραφές, όπως το να περιέχει 20% απόσταξη, αυτός είναι ο κανονισμός για όλα τα ούζα της Ελλάδας, το μινιμουμ. Για το Πλωμάρι υπάρχει ειδική προδιαγραφή, είναι η 100% απόσταξη η οποία μας παρέχει ένα προϊόν ανώτερης ποιότητος
Πρέπει να είναι εθνική η προσπάθεια το να έχουμε και να πουλάμε επώνυμα εθνικά προϊόντα, υπάρχει εθνική ανάγκη και πρέπει να βοηθηθούνε όλα τα προϊόντα» μας εξηγεί εκφράζοντας την αγωνία του.
Το προϊόν είναι το παιδί του επιχειρηματία
«Αυτό που κάνεις και μένει ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλη οικονομική επιτυχία έχεις, είναι αυτό το προϊόν που θα μείνει και μετά από εσένα. Εγώ αυτό βλέπω σαν πιο μεγάλη επιτυχία.
Δεν έχω φτάσει, και κανείς δεν φτάνει, στην απόλυτη επιτυχία. Όποιος νομίζει ότι έφτασε σημαίνει ότι από εκεί θα αρχίσει να ξανακατεβαίνει, διότι εάν πιστεύεις ότι έφτασες κάπου, έχεις μόνο κατήφορο.
Δεν φτάνουμε… Προσπαθούμε συνέχεια να καλυτερεύουμε. Και ένα προϊόν, το φροντίζουμε, το προσέχουμε, και το ζούμε.
Το προϊόν είναι το παιδί του επιχειρηματία, αυτό είναι που κρατάει την επιχείρηση. Για εμάς το προϊόν είναι το Πλωμάρι.
Για εμάς όλη μας η προσπάθεια είναι να κρατήσουμε όλη την παράδοση, και την ποιότητα και την προσπάθεια, που μας έδωσαν την επιτυχία, και όσο το κρατάμε αυτό και δεν κάνουμε καμία έκπτωση πιστεύω ότι δεν φοβόμαστε.
Όλη μας η προσπάθεια είναι στις εξαγωγές. Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σχεδόν το 48% του όγκου των πωλήσεων μας να πηγαίνει στο εξωτερικό σε πάνω από 30 χώρες.
Το ούζο είναι ένα εθνικό προϊόν και πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε και θα επεκτείνουμε το ποσοστό αυτό στις ξένες αγορές», μας εξηγεί απαντώντας στην ερώτησή μας για τις εξαγωγικές επιτυχίες της εταιρίας.
«Βάλαμε το Πλωμάρι στο χάρτη»
«Η επιχείρηση έχει στρατηγικό πλάνο, προχωράει με τις δικές της δυνάμεις , στον ίδιο τόπο παραγωγής, με τα ίδια καλά υλικά.
Για την τοπική κοινωνία, η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του νησιού. Βάλαμε το Πλωμάρι στο χάρτη», μας αναφέρει υπερήφανος ο κος Καλογιάννης κάτι που βοήθησε πολλαπλασιαστικά την τουριστική υπεραξία της.
Διεθνές και νεανικό απόσταγμα
«Το ούζο είχε ένα χαρακτήρα στην Ελλάδα, εμείς το εκσυγχρονίσαμε, το κάναμε πιο μοντέρνο, το έχουμε αλλάξει και ανεβάσαμε την εικόνα του ούζου σαν απόσταγμα που γίνεται διεθνές και νεανικό. Κάναμε τους Έλληνες να είναι υπερήφανοι για το εθνικό τους ποτό. Να έχει άριστη σχέση με το περιβάλλον και τις συνήθειές μας», σημειώνει ο κος Καλογιάννης.
Σε επιβεβαίωση αυτών η εταιρία πραγματοποίησε μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων στην Αθήνα, την Χαλκιδική και την Λέσβο με πρωταγωνιστή το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, το τάβλι, φέτος το καλοκαίρι.
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με την ιδιαίτερη γεύση του, έδωσε δυναμικό «παρών» σε αγαπημένα σημεία ανά την Ελλάδα ενώνοντας δύο από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες, το ούζο και το τάβλι, σε κλίμα γιορτής.
Στην Αθήνα, διεξήχθη ο τελικός του φετινού τουρνουά τάβλι όπου αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής, ο οποίος κέρδισε ένα πενθήμερο ταξίδι στη Λέσβο και μια μοναδική επίσκεψη στο παραδοσιακό αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου στο Πλωμάρι, ενώ στην πατρίδα του ούζου, τη Λέσβο, το Ούζο Πλωμαρίου έδωσε τον παλμό σε μια ξεχωριστή γιορτή με άρωμα Ελλάδας και έντονη την αίσθηση της παράδοσης, στις εορταστικές εκδηλώσεις του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ούζου!
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου απέδειξε έτσι τη μοναδική ικανότητά του να δυναμώνει τις γεύσεις, να ευφραίνει τις καρδιές και να ενώνει τις παρέες!
Εικόνες Εξ Αποστάξεως και ατόφιες αλήθειες ζωής
Έχει ενσωματώσει στο DNA του αλήθειες ζωής, κοινές και απλές αλήθειες, σαν αυτές που ρέουν από τις μυρωδιές της αληθινής ζωής, τις αγωνίες των αληθινών ανθρώπων.
Αυτής που σε κοιτάει στα μάτια και σου μιλάει στην γλώσσα που καταλαβαίνεις, αβίαστα, δίχως φτιασίδια, χωρίς περιττολογίες, κατευθείαν στην καρδιά της ζωής.
«Η αναγνώριση της ποιότητάς μας είναι τα μερίδια αγοράς που μας επιβραβεύουν. Η επιβράβευση είναι να μένει κοντά σου ο καταναλωτής, και να είναι ικανοποιημένος διαχρονικά» συμπληρώνει σχετικά με την ενεργητική πολιτική ανάδειξης του γαστρονομικού πολιτισμού.
Η έντονη δραστηριοποίηση της εταιρίας αντανακλάται και στην προσπάθεια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού γαστρονομικού προορισμού, την οποία ενίσχυσε το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, συμμετέχοντας στην καμπάνια «Γαστροτουρισμός: Τροφή για Ανάπτυξη».
Με την Ελλάδα και τις έννοιες της συνεργασίας και της σύμπραξης να αποτελούν μέρος του DNA του, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια του ΣΕΤΕ.
Αποτελεί, εξάλλου, πάγια πεποίθηση και θέση της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης πως, με τις κατάλληλες δράσεις, η ελληνική γαστρονομία μπορεί να αναδειχθεί και να καθιερωθεί ως ένας από τους πρωταρχικούς λόγους προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα, καθώς συνιστά μια από τις βασικότερες εκφάνσεις της κουλτούρας του λαού μας:
Μιας κουλτούρας άρρηκτα συνδεδεμένης με τις ιδέες της παρέας και του μοιράσματος, που χαρακτηρίζουν την κατανάλωση του Ούζου και μετατρέπουν ένα απλό γεύμα σε μια πραγματική ιεροτελεστία.
Το Ούζο Πλωμαρίου έχει πολλές φορές στο παρελθόν υποστηρίξει προσπάθειες για την προώθηση του τουρισμού, γαστρονομικού και μη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γνωριμία των τουριστών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης με τις ομορφιές της Ελλάδας αλλά και την ανάπτυξη, που, ακόμη και σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα, είναι ανάμεσα στις βασικές του προτεραιότητες.
Χάρη στη δυναμική παρουσία του Ούζου Πλωμαρίου σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού, το ούζο είναι σήμερα ένα διεθνώς καταξιωμένο απόσταγμα, που κατά κοινή παραδοχή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα διεθνώς δημοφιλή ποτά.
Έτσι, έπειτα από μια μακρόχρονη, 120 σχεδόν ετών, πορεία της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, το ούζο έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές και των ξένων καταναλωτών και να αποτελεί και για αυτούς μια σταθερή αξία και αφορμή για συνάντηση.
Με αφορμή την ανακοίνωση της υποστήριξης από το Ούζο Πλωμαρίου της πρωτοβουλίας του ΣΕΤΕ, ο κ. Νίκος Καλογιάννης, Πρόεδρος της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, είχε σχολιάσει:
«Όσον αφορά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τον ΣΕΤΕ:
Είμαστε κι εμείς πεπεισμένοι πως η πλούσια γαστρονομική παράδοση, τα επώνυμα τοπικά προϊόντα και η δημιουργία μιας ξεχωριστής εμπειρίας μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για να επανασυστήσουμε την Ελλάδα ως έναν τόπο όπου οι γεύσεις, η ιστορία και η δημιουργικότητα συνυπάρχουν αρμονικά, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στον τουριστικό και τον επισιτιστικό κλάδο για την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, προσελκύοντας επιπλέον τουρίστες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας, τελικά, το ΑΕΠ».
Από τον πλευρά του ΣΕΤΕ, ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιώργος Δρακόπουλος δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ως Χορηγό στην υλοποίηση του έργου “Η Γαστρονομία στο Μάρκετινγκ του Ελληνικού Τουρισμού”. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε την υποστήριξη ενός ιστορικού brand, κι ελπίζουμε αυτή η νέα συνεργασία να εμπνεύσει όλους όσοι υπηρετούν υπεύθυνα τον ελληνικό τουρισμό».
«Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως»
Ένα ταξίδι στον κόσμο του Ούζου και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλωμάρι, από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
Στα πλαίσια -της συνεχούς και ενεργούς προσφοράς της -για μια εταιρική ιστορική ευθύνη, αντάξια ενός τέτοιου ονόματος, η εταιρία προχώρησε στην δημιουργία ενός καθ’ όλα ξεχωριστού λευκώματος για το Ούζο, προσθέτοντας ένα ακόμη όχημα στην προσπάθειά της να αναδείξει το μοναδικό αυτό απόσταγμα ως ένα γνήσια ελληνικό προϊόν που προσφέρει μια εμπειρία εφάμιλλη με αυτήν των πιο εκλεκτών διεθνώς ποτών με ονομασία προέλευσης.
Φιλοδοξία της πολυτελούς έκδοσης, που τιτλοφορείται «Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως», είναι να αναδείξει τη μεγάλη παράδοση του Ούζου στη Λέσβο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλωμάρι, πάντα με μία προσέγγιση ανθρωποκεντρική, όπως ταιριάζει στην Ποτοποιία Πλωμαρίου αλλά και στο ίδιο το Ούζο ως προϊόν.
Για το σκοπό αυτό, η δημιουργική ομάδα που επιμελήθηκε το λεύκωμα, με επικεφαλής την καταξιωμένη εταιρεία branding YALOS και βασικό συστατικό την ξεχωριστή ματιά του γνωστού φωτογράφου Βασίλη Βρεττού, ταξίδεψαν μέχρι τη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν τόσο το Πλωμάρι όσο και άλλα μέρη του νησιού που συνδέονται άρρηκτα με το Ούζο.
Στο ταξίδι τους αυτό, αποτύπωσαν τα πρόσωπα, τις στιγμές και τους χώρους που συνθέτουν τη μυστική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου και του προσδίδουν τα, αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο, μοναδικά χαρακτηριστικά του:
Εκτός από τα εξαιρετικής ποιότητας συστατικά και τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης, είναι το δυνατό άρωμα Ελλάδας, οι ακτίνες από το φως του καλοκαιριού, οι ριπές της θαλασσινής αύρας και, πάνω απ’ όλα, η σοφία μιας μεγάλης παράδοσης και το μεράκι των ανθρώπων, που δίνουν στο Ούζο ιδιότητες σχεδόν μαγικές.
Μόνο έτσι εξηγείται η ικανότητα αυτού του καθαρά ελληνικού αποστάγματος να δυναμώνει τις γεύσεις, να ευφραίνει τις καρδιές, να ενώνει τις παρέες και να μετατρέπει σε πραγματική ιεροτελεστία ακόμη και το πιο απλό καθημερινό γεύμα.
Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος, που πραγματοποιήθηκε φέτος τον Μάιο, ο κ. Νίκος Καλογιάννης, ανέφερε:
«Όταν για πρώτη φορά συζητήσαμε με τους συνεργάτες μας από την YALOS να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα για το Ούζο και τη διαδρομή του από τον τόπο παραγωγής του μέχρι το τραπέζι μας, νιώσαμε ότι βρήκαμε έναν τρόπο να δώσουμε ζωή σε όλα όσα συμβολίζει το Ούζο και αντιπροσωπεύουν και εμάς τους ίδιους: 120 σχεδόν χρόνια από τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης δημιούργησε ένα Ούζο εξαιρετικής ποιότητας συνδυάζοντας τους αρωματικούς σπόρους και τα βότανα της Λέσβου, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εξακολουθεί να παράγεται με την ίδια μυστική συνταγή στο αποστακτήριο της Αποσταγματοποιίας στο γραφικό Πλωμάρι.
Ως προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ποιότητας, το Ούζο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λέσβο, από όπου καθιερώθηκε ως το εθνικό ποτό της χώρας μας αλλά και συστήθηκε σε όλους όσοι ξέρουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν την ποιότητα, ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
Μέσα από την έκδοση αυτή, που ξεχωρίζει τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την αισθητική της, θελήσαμε να τιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν του Ούζου, και κυρίως τους ανθρώπους του, αυτούς που με τις γνώσεις και το μεράκι τους μας χαρίζουν μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες.
Ταυτόχρονα, όμως, θελήσαμε να θυμίσουμε πως, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στη χώρα μας συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να οραματιζόμαστε το μέλλον, με έμπνευση και δημιουργικότητα».
Άρωμα Ελλάδας στο Düsseldorf της Γερμανίας από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου
«Το Πλωμάρι είναι μια ονομασία προέλευσης που έχει αναγνωρισθεί από την ΕΕ και οι προδιαγραφές του Πλωμαρίου είναι ποιο αυστηρές από την γενική προδιαγραφή του ούζου.
«Η ΕΕ έχει αναγνωρίσει το ούζο σαν ελληνικό προϊόν, μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα με κάποιες προδιαγραφές, όπως το να περιέχει 20% απόσταξη, αυτός είναι ο κανονισμός για όλα τα ούζα της Ελλάδας, το minimoum.
Για το Πλωμάρι υπάρχει ειδική προδιαγραφή είναι η 100% απόσταξη, η οποία μας διασφαλίζει ένα προϊόν ανώτερης ποιότητος» εξηγεί ο κος Καλογιάννης.
Τέτοια ποιότητα που πλημμύρισε για λίγες ημέρες την πόλη του Düsseldorf, πριν από λίγους μήνες.
Το Ούζο Πλωμαρίου βρέθηκε φέτος στην πόλη της Γερμανίας όπου εδώ και 20 πλέον χρόνια πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein, με σκοπό να ευχαριστήσει για την προτίμησή τους, τους φίλους του από κάθε γωνιά της γης, αλλά και να αποκτήσει νέους.
Η φετινή ProWein, που έλαβε χώρα μεταξύ 24 και 26 Μαρτίου, μπορεί δίκαια να θεωρείται άκρως επιτυχημένη, καθώς συγκέντρωσε 4.783 εκθέτες από 48 χώρες και περισσότερους από 44.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αυξάνοντας για μια ακόμα φορά την επισκεψιμότητά της.
Το γεμάτο Ελλάδα περίπτερο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τους περισσότερους από τους επισκέπτες αλλά και για πολλούς από τους συμμετέχοντες, που αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη απόλαυση την οποία μπορεί να προσφέρει αυτό το γνήσιο ελληνικό απόσταγμα και όλα όσα συμβολίζει.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν από το περίπτερο του Ούζου Πλωμαρίου αποτέλεσε έμπρακτη απόδειξη της ξεχωριστής θέσης που αυτό κατέχει στις καρδιές των ξένων καταναλωτών: Τούτο ήταν, άλλωστε, και το όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, το 48% της συνολικής παραγωγής της οποίας διατίθεται σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού.
Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Ούζου Πλωμαρίου στη φετινή ProWein, ο κ. Νίκος Καλογιάννης, Πρόεδρος της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, είχε αναφέρει:
«Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, 120 σχεδόν ετών, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το ούζο αποτελεί μια σταθερή αξία και αφορμή για συνάντηση τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους φίλους του.
Χάρη και στη δική μας συμβολή, με τη δυναμική παρουσία του Ούζου Πλωμαρίου στο εξωτερικό, το ούζο είναι σήμερα ένα διεθνώς καταξιωμένο απόσταγμα, ενώ είναι κοινά παραδεκτό πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα δημοφιλή ποτά, όπως η βότκα και το τζιν, γεγονός που μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Τα σταφύλια της αξίας
«Τα σταφύλια της περιοχής παίρνουν αξία. Πρέπει να δίνεις στον καταναλωτή αυτό που του υπόσχεσαι» μας εξηγεί αναφερόμενος στην νέα δραστηριότητα της εταιρίας του, σχετική με ένα άλλο απόσταγμα, του τσίπουρου, το νέο μέλος της οικογένειας.
Με αυτό το σκεπτικό σαν οδηγό, η εταιρία υλοποίησε πρόσφατα την συνεργασία της με την οικογένεια Βασδαβάνου, για το το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο με την ονομασία «Το Δεκαράκι».
Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα.
Έχοντας ταιριάξει μοναδικά με το κλίμα και το έδαφος της περιοχής, το Μοσχάτο ανέπτυξε τον ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα του εκεί, στον μεγαλύτερο αμπελώνα της Θεσσαλίας, καθιστώντας τον Τύρναβο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την ξακουστή αυτή ποικιλία, με μια καλλιέργεια που εκτείνεται σε 15.000 στρέμματα.
Μάλιστα, στο χωριό Δαμάσι Τυρνάβου, τόπο από τον οποίο κατάγεται η οικογένεια Βασδαβάνου, φιλοξενείται ένας από τους μεγαλύτερους αμπελώνες Μοσχάτου της Θεσσαλίας.
Το Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης αποκλειστικά της ποικιλίας Μοσχάτο Τυρνάβου, είναι πλέον εδώ για όλους τους λάτρεις των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων και της γνήσιας απόλαυσης που αυτά προσφέρουν!
Το Δεκαράκι «γεννήθηκε» στον Τύρναβο και έχει όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου κλεισμένη μέσα στο μπουκάλι του.
Τύρναβος και τσίπουρο δεν θεωρούνται τυχαία έννοιες ταυτόσημες: Χάρη στη μακραίωνη παράδοση η οποία διατηρείται αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά, ο Τύρναβος αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου και το «Τσίπουρο Τυρνάβου» αποτελεί Γεωγραφική Ένδειξη αναγνωρισμένη και προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασικό «μυστικό» της φήμης του τσίπουρου Τυρνάβου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μοναδική ταυτότητα και ανώτερη ποιότητά του, αποτελεί η ποικιλία Μοσχάτο: Η συγκεκριμένη ποικιλία, η οποία ευδοκιμεί στην περιοχή, αποτελεί την εκλεκτότερη ποικιλία σταφυλιού, καθώς υπερέχει τόσο σε πλήθος όσο και σε συγκέντρωση αρωματικών συστατικών.
Το Μοσχάτο προστίθεται σε τσίπουρα που προέρχονται από ποικιλίες άλλων ουδέτερων σταφυλιών κατά την συναπόσταξη, προκειμένου να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τον αρωματικό χαρακτήρα του τελικού αποστάγματος.
Το Δεκαράκι είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο που αποτελεί προϊόν απόσταξης μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου.
Στον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα οφείλει το Δεκαράκι τις μοναδικές του ιδιότητες, που γίνονται αντιληπτές ήδη από το άνοιγμα της κάθε φιάλης: Έχοντας λάβει στο μέγιστο τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του Μοσχάτου Τυρνάβου, το Δεκαράκι ξεχωρίζει για το έντονο και καθαρό άρωμά του, την πλούσια και ζεστή γεύση του και την κρυστάλλινη όψη του.
Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό είναι η παραδοσιακή διαδικασία της απόσταξής του, με την τεχνογνωσία και το μεράκι και της οικογένειας Βασδαβάνου, που μετρά πάνω από 50 χρόνια ιστορίας στη δημιουργία οίνων και αποσταγμάτων.
Αργά και καρτερικά, σε χειροποίητους, παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, τα στέμφυλα του Μοσχάτου υπογράφουν με το εξαιρετικό άρωμά τους το απόσταγμα, ενώ η πολλαπλή επαναπόσταξη τελειοποιεί το τελικό προϊόν, χαρίζοντάς του άριστη ποιότητα. Το αποτέλεσμα; Ένα απόσταγμα-διαμάντι, χωρίς γλυκάνισο, με αλκοολικό βαθμό 40% Vol, του οποίου η ιδιαίτερη ταυτότητα αναδεικνύεται σε κάθε γουλιά. Ένα πραγματικό «Δεκαράκι»!
Καμία μάχη δεν κερδήθηκε μόνο από τον στρατηγό…
Καμία μάχη δεν κερδήθηκε μόνο από τον στρατηγό… αναφέρει στον επίλογο της κουβέντας μας ο κος Καλογιάννης, και μια μάχη με ιστορία 120 ετών συνεχίζει να συναρπάζει γενιές με την αλήθεια της ιστορίας της.
Από Π.Τσακιρίδη