
Η ικανότητα της πολιτικής είναι να προσθέτει αξία
Η κατά κύματα εξαγγελίες μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, οφείλει να διαθέτει ενσωματωμένο μηχανισμό παρακολούθησης της θεωρίας με την πράξη. Εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, αναφέρουν ότι η πολυπόθητη ρευστότητα ήταν, είναι και παραμένει το μεγάλο αγκάθι και ο μόνιμος βραχνάς. Συσσωρευμένες υποχρεώσεις που τρέχουν μετά από το 2μηνο λουκέτο που επιβλήθηκε από επιλογή της κυβέρνησης και η καταδίωξη των επιχειρηματιών να πληρώσουν λογαριασμούς κάθε είδους δεν είναι συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς.
Η αντίληψη, ότι οι εξαγγελίες αφορούν μόνο τις ανάγκες τηλεοπτικής κάλυψης για την καλλιέργεια της εικονικής πραγματικότητας και εξαντλούνται με το κλείσιμο αυτής της υποχρέωσης είναι γενικευμένη.
Τα οικονομικά προγράμματα για την δανειοδότηση επιχειρήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή και ΤΕΠΙΧ) και εργαζομένων εμφανίζουν στην πράξη σωρεία προβλημάτων και αποκλείουν χιλιάδες από την κρατική ενίσχυση, οι επιδοτήσεις των 800 ευρω έχουν δημιουργήσει αδικίες και άφησαν έξω χιλιάδες εργαζόμενους, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι άνεργοι, ημιάνεργοι είναι στο έλεος του θεού.
Απουσιάζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης ενταγμένη σε ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής για την εργασία, ικανό να οδηγήσει σε ένα πρώτο βήμα κανονικότητας.
Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας οφείλουν να είναι συνδεδεμένα με την απασχόληση.
Αποσπασματικές πολιτικές, σε τέτοιο περιβάλλον, οδηγούν σε κινούμενη άμμο την οικονομία.
Σε εποχές αβεβαιότητας, οι λέξεις-κλειδιά του μέλλοντος είναι επανέναρξη, επανεκκίνηση, επανεφεύρεση, ευελιξία, εναρμόνιση, εστίαση, αναδιαμόρφωση, στρατηγική, στόχοι, πόροι, σχέδιο, δεδομένα, κινητοποίηση, αξιολόγηση, κριτήρια, ενεργητικές παρεμβάσεις, διεκδίκηση, εκπαίδευση, δεξιότητες, μετασχηματισμός, πρόνοια.
Η ικανότητα της πολιτικής είναι να προσθέτει αξία στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού των πολιτών της χώρας και να διατηρεί την αξία της οικονομίας κυρίως σε εποχές ολικής αβεβαιότητας.
Μετα από 10 χρόνια κρίσης και εμπειριών εξακολουθεί να απουσιάζει η αντισυμβατική αντίληψη και η φιλοδοξία μιας ολικής μεταμόρφωσης της χώρας. Βαρετές απόψεις και συμβατικές πολιτικές ροκανίζουν χρόνο και πόρους και οδηγούν σε γνωστά αδιέξοδα.
Π. Τσακιρίδης
my way press.gr