“Η κυβέρνηση θεωρεί την Ελληνική Βιοτεχνική Αρτοποιία και τον φούρνο της γειτονιάς περιττές έννοιες;”

«Ποια γιαγιά στο πιο απομακρυσμένο μέρος της  Ελλάδας δεν έχει πάρει φρέσκο κουλουράκι από το Φούρνο της γειτονιάς στο εγγόνι της? Ποιο εγγόνι δεν τραβάει τη γιαγιά του όταν περνάει έξω από έναν φούρνο της γειτονιάς?» αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, σημειώνοντας τα εξής:

 

«Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι Έλληνες? Δεν έχουν επισκεφθεί τον Φούρνο της γειτονιάς τους?

 

Ο Φούρνος της γειτονιάς  και κατά νόμο αλλά και κατ’ έθιμο είναι κατάστημα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων άρτου. Ο Ν. 3526 /20072 (α.2 παρ. 8) αναφέρει ρητά ότι η χρήση του όρου «Φούρνος» μπορεί να γίνεται μόνο από τα καταστήματα που έχουν την ευθύνη της επιλογής των Α’ υλών και της συνεχούς παραγωγικής διαδικασίας του άρτου. Οποιοσδήποτε ορισμός που θα δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τον τόπο παραγωγής του άρτου δεν επιτρέπεται.

 

Την σαφήνεια του νομοθέτη προκειμένου να προστατεύσει τον καταναλωτή ως  προς την «καταγωγή» του άρτου, το Υπουργείο Ανάπτυξης  μεταφράζει πλέον ως αδυναμία του Νόμου… αγνοώντας την Ελληνική πραγματικότητα.

 

Και πέραν του ότι παραβλέπει τις 140,00Ο θέσεις εργασίας που καλύπτονται μέσω της Βιοτεχνικής Αρτοποιίας, το ΥΠΑΝ επιδιώκει με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο , vα εξισώσει το κατεψυγμένο ψωμί με το φρέσκο.

 

Επιδιώκει να εξισώσει την εγκατάσταση περάτωσης έψησης (bake off) με το φούρνο, δίδοντας με νόμο του κράτους την ευχέρεια να λέγονται και αυτά τα σημεία έψησης κατεψυγμένου ψωμιού «ΦΟΥΡΝΟΙ».

 

Ποια η σκοπιμότητα του Υπουργείου που, αντί να προστατεύσει τον καταναλωτή από την παραπλάνηση, θέλει να βαφτίσει φούρνους όλα τα Bake off?

 

Με όλες αυτές τις αλλαγές που προωθούνται από το ΥΠΑΝ, δίδονται αποκλειστικά προνόμια στα Σούπερ Μάρκετ και ΜΟΝΟ!!

 

Με το παρόν, όλοι οι 15.000 Έλληνες αρτοποιοί και οι 14ο.οο0 έμμεσα και άμεσα εργαζόμενοι στην παραδοσιακή βιοτεχνική αρτοποιία εκφράζουμε εντονότατα την αντίθεσή μας στις πρακτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης και είμαστε πεπεισμένοι πλέον ότι,

 

1.Η κυβέρνηση θεωρεί την Ελληνική Βιοτεχνική Αρτοποιία και τον φούρνο της γειτονιάς περιττές έννοιες

 

2) Εν τέλει, το ψωμί, θα πάει στα χέρια των λίγων και θα γίνει εισαγόμενο προϊόν, όπως και τα περισσότερα τρόφιμα στην Ελλάδα.

 

Τα σωματεία αρτοποιών όλης της Ελλάδας οργανώνουν τοπικές συνελεύσεις ενημερώνοντας τους Βουλευτές, τους τοπικούς φορείς αλλά και τους καταναλωτές για τις προθέσεις του ΥΠΑΝ.

 

Ο κλάδος της παραδοσιακής βιοτεχνικής αρτοποιίας είναι σε αναβρασμό και με κάθε τρόπο θα υπερασπιστεί την βιωσιμότητα του Φούρνου της Γειτονιάς.»

Σχετικά Άρθρα