Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία θα έχει βραδύτερη ανάπτυξη…

Μετά την ψυχρολουσία που επιφύλασσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η S&P , με την επιλογή της να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία Β+, διατηρώντας επίσης θετικό το outlook, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία θα έχει βραδύτερη ανάπτυξη: κατά 2,3% φέτος η οποία θα γίνεται ακόμη πιο αργή, προς το 2% το 2023 σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι: Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία θα έχει βραδύτερη ανάπτυξη: κατά 2,3% φέτος (έναντι 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός), η οποία θα γίνεται ακόμη πιο αργή, προς το 2% το 2023. Η εν λόγω παραδοχή, που επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κεφάλαιο”, περιλαμβάνεται στο “Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019”, το οποίο έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Στο ίδιο κείμενο των 81 σελίδων η κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι η άνοδος των εξαγωγών θα αρχίσει να επιβραδύνεται από φέτος, αλλά και ότι θα παρατηρηθεί εισαγωγική “έκρηξη”. Παραδέχεται επίσης ότι οι κρατικές επενδύσεις θα μειώνονται από το 2020 και μετά.

Υπολογίζει επίσης σε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 4% του ΑΕΠ έως και το 2022 (σε όρο-υς Eurostat), ενώ αναφέρει ότι δημιουργούν “τον δημοσιονομικό χώρο για αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής”.

Ωστόσο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες ανισορροπίες στην οικονομία (“κόκκινα” δάνεια, επενδυτικό κενό, χαμηλές εξαγωγές κ.λπ). Και δηλώνει ότι η διόρθωση των ανισορροπιών “αποτελεί σημαντική πρόκληση και θα απαιτήσει διαρθρωτικού τύπου μεταβολές”.

Δέχεται επίσης ότι υπάρχει υστέρηση σε όρους παραγωγικότητας και αναπτύσσει τους 10 άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά Άρθρα