Η οικονομική διπλωματία του ΥΠΕΞ, είναι στο πλευρό των εξαγωγέων, τόνισε ο γ.γ. ΔΟΣ Π. Μίχαλος

• Στη διημερίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα “Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα”

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Παναγιώτης Μίχαλος μίλησε σήμερα Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, στην πρώτη μέρα της διημερίδας “Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα”, που διοργανώνει στην Καλαμάτα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στις δράσεις οικονομικής διπλωματίας που αναπτύσσει το Υπουργείο Εξωτερικών, αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής επιλογής ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με τους θεσμικούς φορείς των εξαγωγέων, όπως ο ΠΣΕ, ο ΣΕΒΕ, ο ΣΕΒ με έμφαση στον προσδιορισμό των αγορών-στόχων, ενώ τόνισε ότι το δίκτυο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πάντα στη διάθεση των εξαγωγέων για πληροφόρηση, δικτύωση και παροχή υπηρεσιών.

Ο κ. Μίχαλος, αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και υιοθέτησης συνεργατικής κουλτούρας και στον ιδιωτικό τομέα, με τη δημιουργία εξαγωγικών clusters (ομαδοποίηση εξωστρεφών επιχειρήσεων), στα οποία οι συμμετέχοντες θα διατηρούν την επωνυμία τους και οι εδραιωμένες στο εξωτερικό επιχειρήσεις θα λειτουργούν καθοδηγητικά, βοηθώντας τις μικρότερες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες αγορές.

Σχετικά Άρθρα