Η πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας απομακρύνει την ανάπτυξη

Ν. Μπακογιάννη: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έριξε την Ελλάδα στα τάρταρα της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας

 
Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

«Παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης για στροφή στις επενδύσεις και στήριξη της επιχειρηματικότητας, η οικονομία καταγράφει ακόμη μια αρνητική επίδοση, στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.

Για την περίοδο 2017 – 2018, η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρεί κατά μία θέση, καταλαμβάνοντας την 87η μεταξύ 137 χωρών, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum.

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του WEF αξιολογεί τις χώρες ανάλογα με την ικανότητά τους να διατηρήσουν ανάπτυξη με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια, ωφελώντας τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η κακή επίδοση της χώρας μας επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έδαφος έναντι των πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου.

Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκή εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και δυσχεραίνουν τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην αντίστοιχη περσινή αξιολόγηση, η Ελλάδα βρισκόταν στην 86η θέση. Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2014 – 2015, βρισκόταν στην 81η θέση. Σήμερα, που η χώρα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το Α.Ε.Π, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατόρθωσε να ρίξει τη χώρα στα τάρταρα της παγκόσμιας κατάταξης ανταγωνιστικότητας, πίσω από τη Ρουάντα, τη Μποτσουάνα, το Τατζικιστάν και την Αλγερία».

 
World Economic Forum: Οι 12 πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα

Την 87η θέση, μεταξύ 137 χωρών, καταλαμβάνει για φέτος η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF) για την ανταγωνιστικότητα.

Ο δείκτης ανταγωνιστικότητας του WEF αξιολογεί 137 χώρες ανάλογα με την ικανότητά τους να διατηρήσουν ανάπτυξη με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια, ωφελώντας τους πολίτες και το περιβάλλον. Λαμβάνονται υπ’όψιν μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, των υποδομών και των μακροοικονομικών συνθηκών.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας, η χώρα μας βρίσκεται στην 87η θέση, κάτω από την Αλγερία, τη Σρι Λάνκα και τη Γουατεμάλα. Πέρυσι, κατέλαβε την 86η θέση σε σύνολο 138 χωρών.

Από το 2014, όπως φαίνεται, η Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία. Συγκεκριμένα, το 2014 και το 2015, βρισκόταν στην 81η θέση, το 2016 έπεσε στην 86η θέση, μέχρι φέτος που υποχώρησε ακόμη μία θέση από πέρυσι.

Σημειώνουμε ότι στην κατηγορία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καταλαμβάνει την 117η θέση, ενώ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας, κατέχει την 110η θέση.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του WEF, οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, είναι οι φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, οι φορολογικές ρυθμίσεις, η πολιτική και κυβερνητική αστάθεια, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά και η διαφθορά. Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι ανεπαρκείς υποδομές, η ανεπαρκής ικανότητα καινοτομίας, οι άσχημες συνθήκες στη δημόσια υγεία, το έγκλημα και ο πληθωρισμός.

Σχετικά Άρθρα