Η φαντασίωση του ισχυρού άνδρα και η δικτατορία στην πραγματική ζωή

Από TIMOTHY SNYDER

 
Σε λίγους Αμερικανούς αρέσει η ιδέα του ισχυρού άνδρα. Γιατί όχι ένας δικτάτορας που θα κάνει τα πράγματα; 

 
Έζησα στην ανατολική Ευρώπη όταν οι μνήμες του κομμουνισμού ήταν νωπές. Έχω επισκεφθεί περιοχές στην Ουκρανία όπου η Ρωσία επέβαλε το καθεστώς κατοχής της. Έχω περάσει δεκαετίες διαβάζοντας μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν υπό ναζιστική ή σταλινική κυριαρχία. Έχω δει λάκκους θανάτου, κάποιους παλιούς, κάποιους φρεσκοσκαμμένους. Και έχω φίλους που έχουν ζήσει κάτω από αυταρχικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κρατουμένων και επιζώντων βασανιστηρίων. Μερικοί από τους ανθρώπους που εμπιστευόμουν περισσότερο έχουν δολοφονηθεί.

Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Ο κανόνας του ισχυρού άνδρα είναι μια φαντασίωση. Βασικό σε αυτό είναι η ιδέα ότι ένας ισχυρός άνδρας θα είναι ο ισχυρός άνδρας σας. Δεν θα το κάνει. Σε μια δημοκρατία, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι ακούν τους ψηφοφόρους. Αυτό το θεωρούμε δεδομένο και φανταζόμαστε ότι ένας δικτάτορας θα μας χρωστούσε κάτι. Αλλά η ψήφος που δώσατε γι’ αυτόν επιβεβαιώνει την ασημαντότητά σας. Το όλο θέμα είναι ότι ο ισχυρός άνδρας δεν μας χρωστάει τίποτα. Κακοποιούμαστε και το συνηθίζουμε.

Μια άλλη ευχάριστη ψευδαίσθηση είναι ότι ο ισχυρός άνδρας θα ενώσει το έθνος. Αλλά ένας επίδοξος δικτάτορας θα ισχυρίζεται πάντα ότι κάποιοι ανήκουν και άλλοι όχι. Θα ορίσει τη μία ομάδα μετά την άλλη ως εχθρό. Αυτό μπορεί να αισθάνεται καλά, αρκεί να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε στη δεξιά πλευρά της γραμμής. Αλλά τώρα ο φόβος είναι η ουσία της ζωής. Η πολιτική του εμείς-και-αυτοί, μόλις αρχίσει, δεν τελειώνει ποτέ.

Ονειρευόμαστε ότι ένας ισχυρός άνδρας θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στην Αμερική. Αλλά η δικτατορία ανοίγει τη χώρα μας στα χειρότερα που έχει να προσφέρει ο κόσμος. Ένας Αμερικανός ισχυρός άνδρας θα μετρήσει τον εαυτό του από τον πλούτο και τη δύναμη άλλων δικτατόρων. Θα γίνει φίλος τους και θα ανταγωνιστεί μαζί τους. Από αυτούς θα μάθει νέους τρόπους να καταπιέζει και να εκμεταλλεύεται τους δικούς του ανθρώπους.

Τουλάχιστον, λέει η φαντασία, ο ισχυρός άνδρας θα κάνει τα πράγματα. Αλλά η δικτατορική εξουσία σήμερα δεν έχει να κάνει με την επίτευξη κάποιου θετικού. Πρόκειται για την αποτροπή οποιουδήποτε άλλου από το να επιτύχει οτιδήποτε. Ο ισχυρός άνδρας είναι πραγματικά ο αδύναμος άνθρωπος: το μυστικό του είναι ότι κάνει όλους τους άλλους πιο αδύναμους.

Μη υπόλογος στο νόμο και στους ψηφοφόρους, ο δικτάτορας δεν έχει κανένα λόγο να εξετάσει τίποτα πέρα από τα προσωπικά του συμφέροντα. Στον εικοστό πρώτο αιώνα, αυτά είναι απλά: πεθαίνει στο κρεβάτι ως δισεκατομμυριούχος. Για να πλουτίσει και να μείνει έξω από τη φυλακή, ο ισχυρός άνδρας διαλύει το δικαστικό σύστημα και αντικαθιστά τους δημόσιους υπαλλήλους με πιστούς.

Οι νέοι γραφειοκράτες δεν θα έχουν καμία αίσθηση λογοδοσίας. Οι βασικές κυβερνητικές λειτουργίες θα καταρρεύσουν. Οι πολίτες που θέλουν πρόσβαση θα μάθουν να πληρώνουν δωροδοκίες. Οι γραφειοκράτες στην εξουσία χάρη στην πατρωνία θα είναι διεφθαρμένοι και οι πολίτες θα είναι απελπισμένοι. Γρήγορα η διαφθορά γίνεται φυσιολογική, ακόμη και αδιαμφισβήτητη.

Καθώς η φαντασίωση της κυριαρχίας του ισχυρού άνδρα ξεθωριάζει στην καθημερινή δικτατορία, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται πράγματα όπως νερό ή σχολεία ή ελέγχους κοινωνικής ασφάλισης. Στο βαθμό που τέτοια αγαθά είναι διαθέσιμα υπό δικτατορία, έχουν τόσο ηθικό όσο και οικονομικό τίμημα. Όταν πηγαίνετε σε ένα κυβερνητικό γραφείο, θα πρέπει να δηλώσετε την προσωπική σας πίστη στον ισχυρό άνδρα.

Εάν έχετε κάποιο παράπονο σχετικά με αυτές τις πρακτικές, κρίμα. Οι Αμερικανοί είναι άνθρωποι που αμφισβητούν και πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι μπορούμε να πάμε στην αστυνομία ή να μηνύσουμε. Αλλά όταν ψηφίζεις έναν ισχυρό άνδρα, καταψηφίζεις το κράτος δικαίου. Στο δικαστήριο, μόνο η νομιμοφροσύνη και ο πλούτος θα έχουν σημασία. Οι Αμερικανοί που δεν φοβούνται την αστυνομία θα μάθουν να το κάνουν. Εκείνοι που φορούν τη στολή πρέπει είτε να παραιτηθούν είτε να γίνουν εκτελεστές των ιδιοτροπιών ενός ανθρώπου.

Όλοι (εκτός από τον δικτάτορα, την οικογένεια και τους φίλους του) γίνονται φτωχότεροι. Το σύστημα της αγοράς εξαρτάται από τον ανταγωνισμό. Κάτω από έναν ισχυρό άνδρα, δεν θα υπάρξει τέτοιο πράγμα. Η φατρία του ισχυρού άνδρα θα ευνοηθεί από την κυβέρνηση. Η ανισότητα του πλούτου μας, αρκετά κακή ήδη, θα επιδεινωθεί. Όποιος ελπίζει σε ευημερία θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη των επίσημων ολιγαρχών. Η λειτουργία μιας μικρής επιχείρησης θα καταστεί αδύνατη. Μόλις επιτύχετε οποιοδήποτε είδος επιτυχίας, κάποιος που θέλει την επιχείρησή σας σας καταγγέλλει.

Στη φαντασίωση του ισχυρού άνδρα, η πολιτική εξαφανίζεται και όλα είναι ξεκάθαρα και φωτεινά. Στην πραγματικότητα, μια θλιβερή πολιτική διεισδύει στα πάντα. Δεν μπορείτε να διευθύνετε μια επιχείρηση χωρίς την απειλή της καταγγελίας. Δεν μπορείτε να πάρετε βασικές υπηρεσίες χωρίς ταπείνωση. Νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου. Σκέφτεστε τι λέτε, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας αργότερα. Αυτό που κάνετε στο διαδίκτυο καταγράφεται για πάντα και μπορεί να σας οδηγήσει στη φυλακή.

Ο δημόσιος χώρος κλείνει γύρω σας. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από το μπαρ ή την αίθουσα μπόουλινγκ, αφού όλα όσα λέτε παρακολουθούνται. Το άτομο στο επόμενο σκαμνί ή στην επόμενη λωρίδα μπορεί να μην σας παραδώσει, αλλά πρέπει να υποθέσετε ότι θα το κάνει. Αν έχετε ένα μπλουζάκι ή ένα αυτοκόλλητο προφυλακτήρα με μήνυμα, κάποιος θα σας αναφέρει. Ακόμα κι αν απλά επαναλαμβάνεις τα λόγια του δικτάτορα, κάποιος μπορεί να πει ψέματα για σένα και να σε καταγγείλει. Και τότε, αν ψηφίσατε τον ισχυρό άνδρα, θα μπερδευτείτε. Αλλά δεν πρέπει να είστε μπερδεμένοι. Αυτό ψηφίσατε.

Η καταγγελία γίνεται φυσιολογική συμπεριφορά. Χωρίς νόμο και ψήφο, η καταγγελία των άλλων βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς. Υπό τον κανόνα του ισχυρού άνδρα, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τους συναδέλφους σας ή τους φίλους σας ή ακόμα και την οικογένειά σας. Ο πολιτικός φόβος όχι μόνο αφαιρεί όλο τον δημόσιο χώρο. Διαφθείρει επίσης όλες τις ιδιωτικές σχέσεις. Και σύντομα καταναλώνει τις σκέψεις σας. Αν δεν μπορείς να πεις αυτό που σκέφτεσαι, χάνεις την αίσθηση του τι πιστεύεις. Παύεις να είσαι ο εαυτός σου.

Εάν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή και πάτε στο νοσοκομείο, πρέπει να ανησυχείτε ότι το όνομά σας βρίσκεται σε λίστα. Η φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων βρίσκεται ξαφνικά σε κίνδυνο. Αυτή η νοσοκομειακή κλίνη ή θέση σε οίκο ευγηρίας δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Εάν επιστήσετε την προσοχή στον εαυτό σας, οι ηλικιωμένοι συγγενείς θα πεταχτούν στο δρόμο. Δεν λειτουργεί έτσι η Αμερική τώρα, αλλά έτσι λειτουργούν πάντα τα αυταρχικά καθεστώτα .

Στη φαντασία του ισχυρού, κανείς δεν σκέφτεται τα παιδιά. Αλλά ο φόβος γύρω από τα παιδιά είναι η ουσία της δικτατορικής εξουσίας. Ακόμη και θαρραλέοι άνθρωποι συγκρατούν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν και να ξυλοκοπηθούν. Εάν οι γονείς βγουν εκτός γραμμής, τα παιδιά χάνουν κάθε πιθανότητα να πάνε στο πανεπιστήμιο ή χάνουν τη δουλειά τους.

Τα σχολεία καταρρέουν ούτως ή άλλως, αφού ένας δικτάτορας θέλει μόνο μύθους που δικαιολογούν την εξουσία του. Τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο να καταγγέλλουν το ένα το άλλο. Κάθε επόμενη γενιά πρέπει να είναι πιο ήμερη και αδαής από την προηγούμενη. Ο χρόνος με μικρά παιδιά αγχώνει τους γονείς. Είτε τα παιδιά σας επαναλαμβάνουν την προπαγάνδα και σας λένε πράγματα που ξέρετε ότι είναι λάθος, είτε ανησυχείτε ότι θα ανακαλύψουν τι είναι σωστό και θα μπλέξουν.

Σε μια δικτατορία, οι γονείς δεν λένε πλέον τι σκέφτονται στα παιδιά τους, επειδή φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα το επαναλάβουν δημόσια. Και όταν οι γονείς δεν λένε πλέον τη γνώμη τους στο σπίτι, δεν μπορούν πλέον να δημιουργήσουν μια οικογένεια εμπιστοσύνης. Ακόμη και οι γονείς που παραιτούνται από την ειλικρίνεια πρέπει να φοβούνται ότι τα παιδιά τους μια μέρα θα μάθουν την αλήθεια, θα αναλάβουν δράση και θα φυλακιστούν.

Μόλις ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, είναι δύσκολο να σταματήσει. Στο παρόν στάδιο της φαντασίας του ισχυρού άνδρα, οι άνθρωποι φαντάζονται ένα συναρπαστικό πείραμα. Αν δεν τους αρέσει η εξουσία του ισχυρού άνδρα, νομίζουν, μπορούν απλά να εκλέξουν κάποιον άλλο την επόμενη φορά. Αυτό χάνει την ουσία. Αν βοηθάς έναν ισχυρό άνδρα να έρθει στην εξουσία, εξαλείφεις τη δημοκρατία. Καίτε αυτή τη γέφυρα πίσω σας. Η φαντασίωση του ισχυρού άνδρα διαλύεται και η πραγματική δικτατορία παραμένει.

Πιθανότατα δεν θα σκοτωθείτε ή δεν θα χρειαστεί να σκοτώσετε. Αλλά μέσα στη θλίψη της ζωής κάτω από τη δικτατορία υπάρχει σκοτεινή ευθύνη για το θάνατο των άλλων. Μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν οι δολοφονίες, θα ξέρετε ότι δεν πρόκειται για ενότητα, ή για το έθνος, ή για να γίνουν τα πράγματα. Οι καλύτεροι Αμερικανοί, προδομένοι από εσάς όταν ψηφίσετε, θα δολοφονηθούν από καπρίτσιο και για τον πλούτο ενός δικτάτορα. Η τραγωδία σας θα διαρκέσει αρκετά για να το καταλάβετε αυτό.

 
Πηγή: snyder.substack.com

Σχετικά Άρθρα