Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού και όχι ψευδείς λύσεις

Σε αναζήτηση  ρεαλιστικού οράματος για το μέλλον με πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών και της χώρας

 
Μια ανοικτή κοινωνία αξιοκρατίας μπορεί να γίνει μοχλός αλλαγής  και να φέρει μια νέα εποχή για την χώρα

 
Η χώρα κοιτάζει την άβυσσο εδώ και πολλά χρόνια. Ανεπαρκείς πολιτικές, αδρανείς πολιτικοί, βυθίζουν την χώρα και τους πολίτες της σε νέα βάθη παραλογισμού, αυταπάτης και ψευδαίσθησης,  απίστευτες αερολογίες, τεράστιες ποσότητες σανού και οργιώδη προπαγάνδα καλλωπισμού μιας εικόνας χάους

 
Η κρίση κόστους ζωής, η αύξηση επιτοκίων που  πολλαπλασιάζει τις  αρνητικές πιέσεις σε σειρά κρίσιμων μεγεθών της οικονομίας από την  άνοδο της ανεργίας μέχρι την μείωση των ήδη μειούμενων σοβαρών επενδύσεων,  ο διψήφιος πληθωρισμός που αφαιμάσσει τους ήδη ισχνούς  μισθούς και η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, το μέγεθος του χρέους που αυξάνεται συνεχώς, η αδιαφάνεια και η έλλειψη λογοδοσίας στην κατανομή κρατικών και κοινοτικών κονδυλίων όπως του Ταμείου ανάκαμψης,  δημιουργούν ένα περιβάλλον σκληρής  πραγματικότητας που προβληματίζει   για το οικονομικό μας μέλλον. Από τους επιζώντες της επιβίωσης , δηλαδή από την μεσαία τάξη της  καθημερινής επιβίωσης θα περάσουμε στην εξάλειψη της μεσαίας τάξης με την ένταση της  οικονομικής ανισότητας.

Η  επιφανειακή διαχείριση των δεδομένων και των μεγεθών δεν επαρκεί. Αφορά άμεσα όλους, και  ποιος πολιτικός  με επάρκεια σθένους και σχεδίου και όχι κενής ρητορικής θα χρεωθεί την νέα κρίση  και με ποιες πολιτικές.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι χρειάζεται να εθνικό σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης. Όχι. Οι δομές είναι σάπιες. Θα το ακυρώσουν πριν στεγνώσει το μελάνι. θα το εκτροχιάσουν πριν καν μπει στις ράγες.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού.

Ένα πραγματικό  σχέδιο ολοκληρωμένο, στοχοθετημένο, τεκμηριωμένο, ανθρωποκεντρικό, σε όλα τα πεδία, οικονομίας και κοινωνίας, εκπαίδευσης και εθνικής άμυνας, δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος.

Ένα σχέδιο που θα σαρώσει τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας, θα ακυρώσει τον αρνητισμό, θα αποτινάξει την παραγωγική οικονομία από στρεβλώσεις, θα ανατάξει με θετική δράση την κοινωνία, θα συνθέσει σε ένα κοινό σκοπό τους πολίτες, θα τροφοδοτήσει με κίνητρο τους ενεργούς πολίτες, θα απελευθερώσει την δυναμική των νέων, θα αξιοποιήσει την εμπειρία των μεγαλυτέρων, θα εμπνεύσει με το παράδειγμα, τον λόγο, τις αρχές και τις αξίες και θα ενώσει τους ηγέτες πολίτες της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας, σε ένα κοινό σκοπό.

Αρκετά με την στείρα αντιπαράθεση. Την εκδικητική πολιτική, τα ψεύδη, τις δικαιολογίες και τους σχολιαστές πολιτικούς, την πόλωση και την διαστρέβλωση και την αφόρητη υποκρισία.

Έχασαν τον λόγο ύπαρξης τους-την υπεράσπιση των αδυνάτων, την επαναθεμελίωση της λειτουργίας του κράτους σε υγιείς κανόνες. Την έξοδο της κοινωνίας από την κρίση. Την εκρίζωση και θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων της οικονομίας. Την επικοινωνία και προσήλωση σε ένα εθνικό στόχο, ένα νέο όραμα, που θα μπορούν να υπηρετήσουν με πράξεις για να συνεγείρει την κοινωνία.

Θεσμοί σε κατάσταση παράλυσης. Φοβικοί διεκπεραιωτές. Κατασκευαστές εικονικής πραγματικότητας. Διαδρομιστές σκοτεινών μέσων. Άβουλοι  εκτιμητές -διαπιστωτές. Εκτροχιαστές της αξιοκρατίας.

Ζητούνται  απεγνωσμένα ηγέτες παντού. Και ιδίως στην κοινωνία, περισσότερο παρεμβατικοί.

Ηγέτες παντού είναι η κινητήρια δύναμη της χώρας. Με καταλύτη  έναν ηγέτη της πολιτικής που θα μπορέσει να υπερβεί τον κομματικό του ρόλο και να ηγηθεί.  Να αφιερώσει τα ταλέντα του στην υπηρεσία ενός μεγαλύτερου σκοπού, να στρατευθεί σε κάτι μεγαλύτερο και δυσκολότερο  από τις κομματικές ευκολίες  και  μικροπολιτικές προχειρότητες.

Η πολιτική  σε περιόδους κρίσεων είναι μια δύσκολη , επώδυνη, επίπονη επιχείρηση. Η εθνικής στρατηγική απαιτεί κάποιες επώδυνες αποφάσεις. Η συνεχιζόμενη απαξίωση της πολιτικής και η αποστροφή των πολιτών θα  προσθέσει μια  υπαρξιακή πολιτική κρίση που θα προστεθεί στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού.

Χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό νέο εθνικό όραμα  για την κοινωνία και το μέλλον όλων.

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο μετασχηματισμού και έναν σπουδαίο ηγέτη.

Ηγέτη μιας ριζοσπαστικής επανάστασης , μια συθέμελη αλλαγή  όλων στην λειτουργία του κράτους.

Ο ρόλος ενός  σοβαρού ηγέτη είναι να αναδεικνύει τα προβλήματα της χώρας, να αποτυπώνει τις ανάγκες, να εστιάζει στις λύσεις, να επιφέρει αλλαγές, να επικοινωνεί αποτελεσματικά και να ενεργεί με θάρρος και αυτοπεποίθηση. Και κυρίως να έχει την ικανότητα να ενώνει με λόγο και πράξεις, με έργα και σχέδιο μια κουρασμένη κοινωνία και ένα κράτος λεηλατημένο από κάθε είδους άφρονες, ανίδεους, πολιτικούς πολυτελείας, απλούς διαχειριστές μεταφορείς εντολών κάθε είδους, αυτοϊκανοποιούμενους  με ευάερους στόχους και  βολικές αλήθειες.

Όπου και αν κοιτάξεις, βλέπεις μια χώρα σε αφασία. Μια φούσκα εικονικής πραγματικότητας που σπάει τακτικά- όσο μπορεί να δεις κάποιος από τις ρωγμές της τηλεοπτικής οθόνης.

Η κρίση ζωής φαίνεται όχι απλά να χειροτερεύει αλλά να κρατάει για χρόνια. Κρίση που διαδέχεται αλλεπάλληλες κρίσεις που παραμένουν:  μια δεκαετή  οικονομική κρίση, μια πανδημική κρίση, μια κλιματική κρίση, μια  κρίση ψυχικής υγείας, μια κρίση εκπαίδευσης.

Ηγέτες της ζωής υπάρχουν. Και έχουν εκπαιδευτεί με τόσα χρόνια κρίσεων να δημιουργούν, να αντέχουν, να παλεύουν, να διεκδικούν, με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια.

Αυτό που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι ένα νέο είδος ηγέτη.

Και ένα ώριμο  ηγέτη καθοδηγητή μιας χώρας που θα επαναφέρει την ουσιαστική της αυτοπεποίθηση. Και θα τολμά να υπερασπίζετε αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό για την χώρα και τους πολίτες της.

Π. Τσακιρίδης

mywaypress.gr

Σχετικά Άρθρα